Τελικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία οργανική σχέση με την κουλτούρα της Αριστεράς και αμνηστεύει απαράδεκτα τους απανταχού φοροφυγάδες. Τι εννοώ;

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης έδωσε για δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου , σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται τα ακόλουθα παράδοξα μεγέθη:

Δηλαδή, με συνοπτικές διαδικασίες, όσοι έχουν βγάλει «μαύρα κεφάλαια» στο εξωτερικό μέχρι τις 30 Απριλίου του 2015 μπορούν να τα νομιμοποιήσουν καταβάλλοντας φόρο μόνο 15% (!), ενώ όσοι είχαν αδήλωτα εισοδήματα στο εσωτερικό έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 μπορούν να τα νομιμοποιήσουν ( πληρώνοντας φόρο 30%) !

Σε σχέση με τις προβληματικές τούτες ρυθμίσεις θα ήθελα να διατυπώσω τις εξής παρατηρήσεις:

1. Καταρχήν με τις προκείμενες απαράδεκτες προβλέψεις δεν διαπαιδαγωγούνται κατάλληλα οι μελλοντικές γενιές των πολιτών, ώστε έγκαιρα και νόμιμα να εκπληρώνουν το συνταγματικό καθήκον για την πληρωμή των φόρων τους. Με άλλα λόγια με την παραπάνω μεθοδολογία δεν εκκολάπτεται η λεγόμενη «φορολογική κουλτούρα». Γιατί;

Γιατί κανείς ενδεχόμενα στο μέλλον δεν θα πληρώνει τους φόρους του, όταν θα γνωρίζει ότι μια επόμενη κυβέρνηση θα τον απαλλάξει οριστικά από τις φορολογικές και ποινικές του ευθύνες!

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε στείλει κυβερνητικούς αξιωματούχους ακόμη και στα δημοτικά σχολεία για να δείξει στα παιδιά , ότι η φοροδιαφυγή είναι κατεξοχήν ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα (« How to Trim a Public Debt ? Italy Raising the Social Stigma On Tax Evaders, Nytimes 25/12/2011).

Με άλλα λόγια , όποιος φοροδιαφεύγει δεν κλέβει μόνο το κράτος , αλλά βάζει το χέρι του και στην «τσέπη του γείτονα» ! Και αυτό το βιώσαμε τρομακτικά όλοι μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με άλλα λόγια ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να πάρουν από τους φοροφυγάδες ( γιατρούς, δικηγόρους κλπ), τα αφαιρούσαν κυνικά από τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς.

Αυτό το φαινόμενο , δυστυχώς, θέλει να το νομιμοποιήσει σήμερα μια δήθεν κυβέρνηση της Αριστεράς με τις παραπάνω «τακτοποιήσεις» !

2. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις, επιπλέον, «προσβάλλουν» ασύστολα τους νομοταγείς πολίτες και σε ένα άλλο επίπεδο ! Τι εννοώ; Ενώ το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις φορολογείται συνήθως με φορολογικό συντελεστή 22%- 32%, στους επαίσχυντους φοροφυγάδες που έβγαλαν τα λεφτά τους παράνομα στο εξωτερικό , «προσφέρεται» ένας μικρός φορολογικός συντελεστής 15%!

Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι ένας τέτοιος χαμηλός συντελεστής είναι απαραίτητος, ώστε να μη αποδημήσουν οι αδήλωτες καταθέσεις στους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής .

Κατά τη γνώμη μου όμως , ο κ Βαρουφάκης μάλλον θα πρέπει να «ξαναδιαβάσει» τον Σαίξπηρ , ο οποίος έλεγε ότι «η ατιμωρησία συχνά γεννάει μιμητές παρόμοιων πράξεων» ( Ερρίκος Ε’).

Με άλλα λόγια πολλοί στο μέλλον θα φοροδιαφεύγουν , ώστε να «απολαμβάνουν» τελικά και αυτοί ενός τέτοιου απαράδεκτα χαμηλού φορολογικού συντελεστή!

3. Τέλος, η κυβέρνηση δεν μπορεί – από ποινική άποψη- να χορηγήσει αναδρομική «κρυπτοαμνηστία» στους αξιόποινες πράξεις της φοροδιαφυγής τις οποίες είχαν διαπράξει τα επίμαχα τούτα πρόσωπα στο παρελθόν, γιατί αυτό θα συνιστά αντισυνταγματική και άκομψη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας πάνω στο έργο των δικαστών .

Το συμπέρασμα; Κανείς δεν θα εμπνευστεί από το όραμα μιας αναγεννημένης, ευρωπαϊκής και πιο δίκαιης ελληνικής κοινωνίας, όταν οι φοροφυγάδες θα έχουν μια τέτοια προκλητική μεταχείριση!

Και οι ρυθμίσεις τούτες δεν πρέπει να ψηφιστούν από του βουλευτές!

*Ο Καλφέλης Γρηγόρης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ ( kalfelis@law.auth.gr )