«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι διαπραγματευόμαστε εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα και αύριο πληρώνονται κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες κάποιοι διαρκώς διαβεβαιώνουν, μέσα από κινδυνολογία και ψευδείς ειδήσεις, ότι κάθε τρεις και λίγο καταρρέει η ελληνική οικονομία» δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ύστερα από σύσκεψη για την οικονομία.
Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, η οικονομία πάει καλά. Δεν έχει καταρρεύσει επειδή πληρώνονονται μισθοί και συντάξεις. Το ζήτημα λοιπόν είναι να καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
Με την υπόλοιπη οικονομία τι γίνεται; Τι συμβαίνει με τους μισθούς όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα; Οι επιχειρηματίες που καλούνται να τα βγάλουν πέρα μέσα στην αβεβαιότητα, η οποία δεν τους επιτρέπει να προγραμματίσουν για το αύριο, που σκοτώνει την όποια ζήτηση έχει απομείνει, που πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες ρευστότητας, πώς θα επιζήσουν;
Αλλά και το κράτος τι είναι; Μόνο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις; Το ότι η λειτουργία των νοσοκομείων είναι οριακή, των αεροδρομίων επίσης, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν είναι ετοιμοπόλεμα εν όψει θέρους, το Λιμενικό δεν έχει καύσιμα για περιπολίες, τα λεωφορεία σε ακινησία πληθαίνουν γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και όλος ο δημόσιος τομέας υπολειτουργεί είναι εντάξει;
Σε μια επιχείρηση, η πληρωμή των εργαζομένων μπορεί να μείνει πίσω μήνες προκειμένου να αγοραστεί πρώτη ύλη, ώστε να έχουν αντικείμενο εργασίας και να μπορούν να κατασκευάσουν προϊόντα, να τα πουλήσουν, να έχει έσοδα η επιχείρηση και να πληρωθούν. Και αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να σωθούν οι θέσεις εργασίας.
Πόσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν πληρωθεί όχι τον Μάιο αλλά ούτε τον Απρίλιο και τον Μάρτιο τη στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους στοιβάζονται στα γραφεία των υπουργών ή βρίσκονται με απόσπαση από εδώ και από εκεί χωρίς αντικείμενο, έχουν ήδη πληρωθεί τον Ιούνιο!
Τι θα γίνει λοιπόν αν πάνε πίσω έναν μήνα και δεν προκαταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι υψηλές συντάξεις; Οχι για να πληρωθούν οι πιστωτές, αλλά για να λειτουργήσει το κράτος και να απολαμβάνει ο φορολογούμενος τις στοιχειώδεις υπηρεσίες, για τις οποίες πληρώνει υπερβολικά υψηλούς φόρους τα τελευταία χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ