Επειδή πολύς ντόρος γίνεται για το αν γράφεται ή όχι η συμφωνία με τους δανειστές, με τους εδώ να επιμένουν ότι γράφεται και με τους έξω να μην έχουν ιδέα, κάθησα και έψαξα το ζήτημα. Πράγματι κάτι γράφεται, αλλά δεν πρόκειται περί συμφωνίας με τη στενή έννοια του όρου. Πρόκειται απλώς για «έγγραφο» τη συγγραφή του οποίου έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Σπ. Σαγιάς. Τι είδους χαρτί είναι αυτό; Καμία σχέση με συμφωνία, απλώς ο κ. Σαγιάς (που μετέχει σε κάθε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και ο Πρωθυπουργός δεν κάνει βήμα χωρίς να ρωτήσει τη γνώμη του) καταγράφει πού υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές (πάντοτε κατά την άποψη της κυβέρνησης), πού υπάρχουν διαφωνίες και πού μπορούν να υπάρξουν συμφωνίες. Αυτό είναι όλο και τίποτε άλλο –κι ας επιμένουν κάποιοι να το ονομάζουν «συμφωνία με τους δανειστές». Η εκτίμηση του κ. Σαγιά, έτσι όπως μου τη μετέφερε, είναι πως κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία τις αμέσως επόμενες ημέρες και ότι τα αγκάθια στην επίτευξη συμφωνίας παραμένουν τα εργασιακά και το πλεόνασμα. Κατά τον κ. Σαγιά, η συζήτηση τώρα με τους δανειστές είναι καθαρά δημοσιονομική συζήτηση. Συνεπώς όλα αυτά που λέγονται ότι άρχισε να γράφεται η συμφωνία αποτελούν, θα έλεγα, διακαή πόθο ορισμένων της επικοινωνιακής ομάδας.
Ολοι πάνε Brussels Group

Υπάρχουν όμως και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που δεν ανακοινώνονται, τις οποίες θα επιχειρήσω να σας καταθέσω: ενισχύονται, με εντολή Πρωθυπουργού, τα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες. Ηδη βρέθηκε εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος θα παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις, και εντός των ημερών αναχωρεί επίσης για τις Βρυξέλλες και ο κ. Σαγιάς. Ο ΓΓ της κυβέρνησης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη νομική στήριξη των διαπραγματεύσεων αλλά και για να συντονίσει την όλη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ρόλος που θα έχει στις Βρυξέλλες είναι να «αντιμετωπίσει» τις απαιτήσεις του ινδού επικεφαλής του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, αφού η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΔΝΤ είναι το πιο… δογματικό.
Πώς η Ντόρα οδήγησε τον Τσίπρα στη Νίκης

Την προχθεσινή σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών τη συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας λόγω της… Ντόρας Μπακογιάννη. Ναι, καλά ακούσατε. Λόγω της Ντόρας. Ηταν οι «μπαλοθιές» που έριξε στον αέρα η βουλευτής της ΝΔ για το ενδεχόμενο επιβολής capital control στις τράπεζες το Σαββατοκύριακο που θορύβησαν την κυβέρνηση. Μαθαίνω ότι κάποια μεγαλοστελέχη διεμήνυσαν στον Ι. Δραγασάκη ότι η αναφορά της Ντόρας τρόμαξε τους νοικοκυραίους και πως με αυτά και με τα άλλα τις τελευταίες ημέρες κάθε ημέρα 300 εκατ. ευρώ εξέρχονται των τραπεζών. Ετσι αποφασίστηκε να πάνε όλοι από την οδό Νίκης στον Γιάνη Βαρουφάκη ώστε να έχει την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να καθησυχάσει τους πολίτες. Τώρα το αν η διαβεβαίωση του κ. Τσίπρα πως «δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς και στις συντάξεις ούτε στις τράπεζες ούτε στις καταθέσεις» είναι αληθής θα φανεί λίαν συντόμως.
Το διαζύγιο του Παππά

Τη σκυτάλη εν συνεχεία για να καθησυχάσει τον κόσμο ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας (ανήκων στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα) Ν. Παππάς. Αφού απέκρουσε κάποια παράπονα ότι δεν σηκώνει πλέον το τηλέφωνο ή ότι τώρα που έγινε υπουργός δεν απαντά στις κλήσεις, με το επιχείρημα ότι «πήρα διαζύγιο από τα τηλέφωνα», διαβεβαίωνε τους συνομιλητές τους ότι «τίποτα δεν θα συμβεί το τριήμερο», ότι «θα εργάζονται στο Μαξίμου και τις τρεις ημέρες» και κάτι ακόμη που θα πρέπει να ανησυχήσει τους Συριζαίους: «Δεν πρόκειται να πάμε διακοπές…».

Οι εξπέρ της εξωτερικής πολιτικής

Μαθαίνω ότι ένας αθλητικογράφος βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ως ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής παρά τω υπουργώ. Με την ίδια απόφαση προσελήφθη και η δημοσιογράφος Κ.Β. στο υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβουλος επικοινωνίας. Για σταθείτε μισό λεπτό. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν διαθέτει ειδική υπηρεσία ενημέρωσης, επικεφαλής της οποίας είναι διπλωμάτης ο οποίος ως εκπρόσωπος του υπουργείου εκδίδει και τις ανακοινώσεις; Τι χρειάζονται συνεπώς δύο δημοσιογράφοι; Εκτός αν έχουν αποσπασθεί στο γραφείο του υπουργού για να φτιάξουν το επικοινωνιακό προφίλ του, αν και δεν πιστεύω ότι ο κ. Ν. Κοτζιάς χρειάζεται κάτι τέτοιο. Αλλά, είπαμε, η επικοινωνία αποτελεί (ως τώρα) το πιο ισχυρό κυβερνητικό χαρτί.


Μπουτάρης: «Τι σοκ, Θεέ μου, αυτό με τη Ζωή»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης γνωρίζει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου μόνο από την τηλεόραση. Οχι πως την παρακολουθεί συχνά, αλλά την είδε δυο-τρεις φορές, μάλλον αδιάφορα, όπως έλεγε. Κάθησε όμως και παρακολούθησε από το κανάλι της Βουλής την «ανάκριση», όπως την ονόμασε, της Προέδρου της Βουλής στον Λάμπη Ταγματάρχη. «Τι είδους γυναίκα είναι αυτή, Θεέ μου;» ανέκραξε, για να συνεχίσει αμέσως μετά: «Σωστή ανακρίτρια. Επαθα πραγματικό σοκ βλέποντας και ακούγοντάς την να κάνει πραγματική ανάκριση. Δεν θα ήθελα ούτε έχω σκοπό να τη συναντήσω ποτέ μετά από τέτοιο σοκ που υπέστην». Πάντως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν έχει ξεχάσει ακόμη το «σοκ της ανάκρισης» της Ζωής για να εξακολουθεί να αναφέρεται σε αυτό.

HeliosPlus