Μεταξύ μας τώρα: θα ξεκινούσε ένας σοβαρός άνθρωπος να πάει διακοπές σε μια χώρα όπου την τελευταία στιγμή ακυρώνονται πτήσεις και δρομολόγια πλοίων, όπου κλείνουν οι δρόμοι από διαδηλωτές και πυρπολούνται τρόλεϊ σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας; Είναι καλοπροαίρετο το ερώτημα, με αφορμή την 48ωρη προειδοποιητική απεργία από την Κυριακή ως τη Δευτέρα στα αεροδρόμια. Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διάλεξαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να διαμαρτυρηθούν.

Δεν θα μείνουμε στις λεπτομέρειες, δηλαδή στα αιτήματα των εργαζομένων, στις απαντήσεις του υπουργού και τις ανταπαντήσεις των συνδικαλιστών. Μας ενδιαφέρει περισσότερο το πνεύμα του αγώνα, η ιδέα ότι για να πετύχει ο στόχος πρέπει να κακοπεράσουν και να ζημιωθούν οικονομικά οι ταξιδιώτες του τριημέρου. Κάπου εδώ πετιέται ένας προοδευτικός και λέει ότι αυτή η άποψη είναι αντιδραστική και ότι ο αγώνας δικαιώνεται όταν πλήττει το καπιταλιστικό κατεστημένο και τους γερμανοτσολιάδες. Το γεγονός ότι μαζί με το κατεστημένο πλήττονται και τα υποζύγια, δεν εξετάζεται ως παράμετρος.

Ενδεχομένως οι απεργοί να πετύχουν κάτι παραπάνω με τον εκβιαστικό τρόπο. Ο υπουργός θα λυγίσει, θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα, θα υποχωρήσει ώστε να λειτουργήσει το σύστημα. Η εμπειρία δείχνει ότι μόλις λυθεί ένα κλαδικό ζήτημα, προκύπτει κάτι άλλο, σε άλλο κλάδο, με άλλον αρμόδιο υπουργό. Ολοι μαζί είναι ψηφίδες στο ίδιο μωσαϊκό, που λέγεται «βαριά βιομηχανία της χώρας», δηλαδή «τουρισμός». Αυτό λοιπόν που προκύπτει ως γενική εικόνα είναι οι αυξημένες πιθανότητες να πάει κάτι στραβά σε προγραμματισμένες διακοπές στην Ελλάδα. Μα το πλοίο θα είναι δεμένο, μα το ξενοδοχείο θα είναι στα μπετά, μα οι εργαζόμενοι θα είναι ερασιτέχνες.

Δε χρειάζονται μεταπτυχιακά στο LSE για την πρόβλεψη αποτελεσμάτων αυτών των πρακτικών. Αρκεί μια παροιμία: κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα. Το κακό όνομα για τον ελληνικό τουρισμό γίνεται χειρότερο με τέτοιες στρατηγικές στην αρχή του καλοκαιριού. Ο ξένος απλά δεν θα έρθει προτιμώντας έναν οργανωμένο προορισμό, ο ντόπιος θα κάνει το κουμάντο του ώστε να μην χάνει χρήμα και να μην είναι σε καθεστώς αναμονής λίγες ώρες πριν την αναχώρηση. Δεν χρειάζεται να πούμε ποιοι θα ηττηθούν μακροπρόθεσμα.