Μπορεί να καθυστερήσει λίγες ακόμα ημέρες, ίσως και έως τις 10-12 Ιουνίου, αλλά η συμφωνία έρχεται… Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών εξελίσσονται σε πολλαπλά επίπεδα. Υπάρχουν στοιχεία και γεγονότα που προφανώς πολλοί αγνοούν, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και πρόσωπα – «κλειδιά» για να ξεκλειδώσει η συμφωνία.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η συμφωνία θα έρθει παρά τα όσα κυκλοφορούν. Θα είναι μια εύκολη συμφωνία; Προφανώς όχι, αν και μένει να δούμε το περιεχόμενό της και να την αξιολογήσουμε.

Το βασικό όμως είναι να υπάρξει μια έντιμη και επωφελής συμφωνία για τη χώρα. Είναι σαφές ότι πολλά απ΄ όσα αναφέρονται στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί στην παρούσα φάση να διεκδικηθούν και να πραγματοποιηθούν. Θα ήταν αφελής κανείς εάν πίστευε ότι όλα αυτά θα ίσχυαν αμέσως με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το μείζον και το εθνικά συμφέρον είναι η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει μια συμφωνία με την οποία θα διασώζονται και τα προσχήματα στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και μέχρι στιγμής υπάρχει δυσκολία των εταίρων να δεχθούν την πολιτική. Επίσης μην παραγνωρίζει κανείς το στοιχείο ότι η πιστωτική ασφυξία είναι πολιτική επιλογή.

Έως την ώρα που θα σημάνει η λήξη της διαπραγμάτευσης θα γίνουν πολλά σε πολλά επίπεδα. Έτσι συμβαίνει πάντα σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ σε αυτή τη φάση έχει την ιδιαίτερη σημασία της.

Ας δούμε με ψυχραιμία το παιχνίδι που παίζεται…Πάνω απ’ όλα είναι γεωπολιτικό και συνδέεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτός είναι ο βασικός κανόνας που έχει κατά νου η πλευρά των ΗΠΑ.

Η συμφωνία με οδηγό τον γεωπολιτικό κυρίως παράγοντα έρχεται….

Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση!