Δεν γνωρίζω αν έχει κάποια σημειολογική σημασία, αλλά μόλις ο Γιάνης Βαρουφάκης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό στο γραφείο, στον έκτο όροφο της οδού Νίκης, άφησε στο τραπέζι δύο κέρματα: ένα κέρμα του ενός ευρώ και ένα των 20 λεπτών. Τα κέρματα παρέμειναν στο τραπέζι (φωτογραφία) σε όλη τη διάρκεια της σύσκεψης και κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο. Ισως να ήταν τα ρέστα από τα… πιτσάκια που αγόρασε για να προσφέρει στον Πρωθυπουργό –ποιος ξέρει; Τα πιτσάκια ωστόσο έφτασαν και πήγαν σε λάθος αίθουσα και χρειάστηκε παρέμβαση του κ. Βαρουφάκη για να μεταφερθούν στη… σωστή, εκεί δηλαδή όπου ήταν ο Πρωθυπουργός.
nnn
Η σύσκεψη σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα κατάσταση άρχισε με πρωθυπουργικό χιούμορ έναντι του Γ. Σταθάκη. Ετυχε, βλέπετε, ο υπουργός να κάθεται απέναντι από τον Πρωθυπουργό, αφού στην κεφαλή του τραπεζιού πήγε και στρογγυλοκάθησε ο κ. Βαρουφάκης. Και βεβαίως τον… παρέλαβε: «Δεν σε βλέπω να ταξιδεύεις εσύ. Τον Λιου κάθε φορά που του τηλεφωνώ τον βρίσκω στο αεροπλάνο, ενώ εσένα όλο στο Σύνταγμα σε βλέπω…» του είπε. Δεν ξέρω πώς το πήρε ο κ. Σταθάκης, αλλά είναι γεγονός ότι ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από τη σύσκεψη. Ο κ. Τσίπρας, αφού άρχισε η σύσκεψη με τα… ταξίδια, παρέλαβε και τον κ. Βαρουφάκη: «Διαβάζω» (από το σχετικό ρεπορτάζ του «Βήματος») «ότι όλο ταξιδάκια υπογράφεις…». Ο Γιάνης δικαιολογήθηκε ρίχνοντας την ευθύνη στα ΜΜΕ: «Ο,τι υπογράφω όλα τα γράφουν…» αλλά δεν τελείωσε τη φράση του γιατί την προσοχή του Πρωθυπουργού απέσπασε η… θέα του 6ου ορόφου: «Τουλάχιστον εδώ έχετε ωραία θέα…» είπε. Για την ιστορία, να συμπληρώσω ότι στη σύσκεψη αυτή ήταν παρόντες και οι κ.κ. Δραγασάκης και Κορωνάκης, ο σύμβουλος του κ. Δραγασάκη κ. Αθ. Μισδανίτης, ο κ. Ν. Θεοχαράκης και βεβαίως ο κ. Σπ. Σαγιάς.

Πεινασμένο αρκούδι δεν διαπραγματεύεται

Τώρα θα σας περιγράψω πώς αντιμετωπίζουν οι θεσμοί τα ελληνικά τεχνικά κλιμάκια στις ως τώρα απόρρητες συζητήσεις στο Brussels Group για να διαπιστώσετε πόση σημασία δίνουν οι δανειστές μας στις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές».

nnn
Μπορεί ο ινδός επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ να εμφανίζεται να έχει εμμονή με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και να ζητεί να στάξει «αίμα», δηλαδή να υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, για να συναινέσει το ΔΝΤ στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ωστόσο στο Brussels Group δεν δείχνει την ίδια σπουδή. Τουλάχιστον όχι όταν… πεινάει. Μαθαίνω πως όταν προ ημερών και επί βελγικού εδάφους ετέθη προς συζήτηση στο Brussels Group το θέμα του Ασφαλιστικού η ελληνική πλευρά διά του δικηγόρου Ανδρέα Ματθαίου, ειδικού συνεργάτη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη, επιχείρησε να θέσει τις «κόκκινες γραμμές».
nnn
Οταν ο κ. Γκογιάλ άκουσε από τον κ. Ματθαίου ότι η Ελλάδα δεν θέλει να υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και να επηρεασθούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά και ότι προσανατολίζεται στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, σηκώθηκε από την καρέκλα του, είπε κάτι ακαταλαβίστικα στα… ινδικά και εξήλθε της αιθούσης συσκέψεων αφήνοντας «κάγκελο» τους Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Εμφανίστηκε αφού πέρασε αρκετή ώρα κρατώντας στο χέρι του ένα… σάντουιτς. Χωρίς να είναι ιδιαιτέρως διακριτικός, το καταβρόχθισε μπροστά στην ομήγυρη που εξακολουθούσε να συζητεί το θέμα. Μόλις ο κ. Ματθαίου έθιξε το θέμα, βγήκε ξανά από την αίθουσα και επέστρεψε εκ νέου με ένα άλλο, μεγαλύτερο αυτή τη φορά, σάντουιτς στο χέρι. Τώρα, αν το ΔΝΤ έχει κατανοήσει τις ελληνικές θέσεις για το Ασφαλιστικό, αυτό δεν μπορώ να σας το πω…
Εκστασιασμένοι οι γαλάζιοι με τον… Τσίπρα

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται από τους γαλάζιους τούτες τις ημέρες στη ΝΔ, είτε «επίσημες» στη Συγγρού είπε «ανεπίσημες» σε διάφορα ανά την Αθήνα εστιατόρια και ξενοδοχεία, για να καθορίσουν, πρώτον, τη στάση τους εν όψει πιθανής συμφωνίας με τους δανειστές, τι θα κάνουν με τη… Ζωή Κωνσταντοπούλου και πώς θα αντιμετωπίσουν κοινοβουλευτικά τον Αλ. Τσίπρα. Ας αρχίσω από τον Πρωθυπουργό. Οι γαλάζιοι δεν μπορούν ακόμη να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να εξακολουθεί να έχει τόσο μεγάλη… δημοτικότητα. Μάλιστα ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, φανερά ενοχλημένος από τη δημοτικότητα του Πρωθυπουργού, ανέκραξε μεσούσης εσωτερικής συσκέψεως: «Δεν είναι δυνατόν ο Τσίπρας να έχει τέτοια δημοφιλία. Ξεπέρασε ακόμη και τη Βουγιουκλάκη σε δημοτικότητα, είναι ο πρώτος που το κατάφερε αυτό». Οι άλλοι τον κοίταξαν παράξενα, ορισμένοι συμφώνησαν μαζί του και άλλοι προτίμησαν να αλλάξουν κουβέντα.


Τι θα κάνουν στην ψηφοφορία

Οι γαλάζιοι βουλευτές εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή με ένα και μόνο άρθρο και θα συνοδευτεί με πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ώστε να περιορίσει τις απώλειες. Τι θα συμβεί στην περίπτωση αυτή; Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τρεις λύσεις: η πρώτη, να καταψηφίσουν τη συμφωνία καταψηφίζοντας έτσι και την κυβέρνηση· η δεύτερη, να μην ψηφίσουν τη συμφωνία (αν και στη ΝΔ δεν συμφωνούν όλοι σ’ αυτό, όπως π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη) και η τρίτη να αποχωρήσουν από τη συζήτηση…

Οι εκλεκτοί της Ζωής

Στην θεσμοθέτηση επιτροπής για την «υποστήριξη και προαγωγή του έκτακτου κοινοβουλευτικού έργου της τρέχουσας περιόδου και των αναγκών διεθνούς συνεργασίας και κοινοβουλευτικής διπλωματίας», προχώρησε αιφνιδιαστικά η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η απόφαση αναρτήθηκε στην «κοινοβουλευτική διαφάνεια» αλλά ουδείς κατάλαβε τι θα κάνει αυτή η επιτροπή που αποφάσισε να συγκροτήσει η Ζωή και στην οποία τοποθέτησε αποκλειστικά όλους τους ανθρώπους που έχει μαζέψει κοντά της. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, η επιτροπή αποτελείται από τους: «Γεώργιο Θαλάσση του Κωνσταντίνου, ως Πρόεδρο (σ.σ. είναι ο γενικός γραμματέας της Βουλής), Νικόλαο Ανέστη του Φωκίωνα, ως Αντιπρόεδρο, Χαράλαμπο Ρωσσίδη του Ιωάννη, ως Αντιπρόεδρο, Πέτρο Αρναούτη του Ανδρέα, ως μέλος, Νικόλαο Κορόβηλα του Παναγιώτη, ως μέλος και Δημήτριο Πολύμερο του Γεωργίου, ως μέλος».

***

Όσον αφορά το έργο της επιτροπής αναφέρεται ότι «είναι η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική υποστήριξη του έκτακτου και αυξημένου κοινοβουλευτικού έργου, η συνεισφορά στις εργασίες των νέων επιτροπών της Βουλής, η προαγωγή της συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κοινοβούλια άλλων χωρών και άλλους διεθνείς οργανισμούς και η ενημέρωση των πολιτών για το, κατά τα άνω, έκτακτο κοινοβουλευτικό έργο». Σημειώνεται ότι η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ αφού ορίζει ότι «η επιτροπή έχει χρόνο έναρξης λειτουργίας την 4η Μαΐου 2015». Τονίζεται δε ότι «με απόφαση της Προέδρου της Βουλής ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα που αφορά το αντικείμενο, την οργάνωση και τη λειτουργία της Επιτροπής και πραγματοποιείται κάθε τυχόν αναγκαία μεταβολή στη σύνθεσή της». Κάτι μου λέει ότι «θα έχει πάλι θέμα» η Ζωή.

HeliosPlus