Με τα χρονικά περιθώρια να γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά κάθε μέρα που περνάει, γίνεται πλέον σαφές σε όλες τις πλευρές – και ιδιαίτερα στην ελληνική -ότι είναι επείγουσα ανάγκη η διαπραγμάτευση να καταλήξει επιτέλους σε μια συμφωνία. Μπορεί να έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα προόδου, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά θέματα ανοικτά που πρέπει να ξεπεραστούν σε ελάχιστο χρόνο.

Ο κ.Γιουνκέρ στη χθεσινή του συνέντευξη ήταν σαφής και κατηγορηματικός. » Είμαι ανοιχτά υπέρ των ελλήνων, τόνισε, αλλά μερικές φορές οι έλληνες κάνουν τη ζωή των φίλων τους πολύ δύσκολη» .Επισήμανε μάλιστα ότι εμπιστεύεται τον κ.Τσίπρα, αλλά δεν εμπιστεύεται το κόμμα του.Είναι ώρα λοιπόν για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το σκηνικό της διαπραγμάτευσης και να στείλει το απαραίτητο πολιτικό σήμα ,για να μπορέσει να κλείσει η συμφωνία.

Το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν είναι καθαρό και συγκεκριμένο : «Οι έλληνες, είπε πρέπει να είναι πιο ακριβείς στο ΦΠΑ, όσο πιο ακριβείς γίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, όσο ακριβείς γίνεται -διότι οι Έλληνες δεν είναι- στο σύστημα των πρόωρων συντάξεων. Πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί τα νούμερα αλλάζουν συνεχώς».

Στο σημείο που βρισκόμαστε,με άδεια τα κρατικά ταμεία, με την οικονομία να στενάζει από την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας, περιθώρια για καθυστερήσεις και πολύ περισσότερο για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν. Οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός της συμφωνίας θα είναι καταστροφική και για τη χώρα και για τους πολίτες που υποφέρουν.

Οι ασκήσεις κομματικής ισορροπίας πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε καθαρές αποφάσεις, σε καθαρές λύσεις.Ο πρωθυπουργός, που ανέλαβε σε μια δύσκολη στιγμή τις τύχες της χώρας έχει και την ευθύνη να δώσει τέλος στη σημερινή αβεβαιότητα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος αλλά και τις φωνές ορισμένων κομματικών φίλων του ,που αδιαφορούν ή αγνοούν τις συνέπειες μιας ρήξης με την Ευρώπη.

ΤΟ ΒΗΜΑ