Όταν η οικονομία πνέει τα λοίσθια, 650 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κάθε μέρα και προστίθενται στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους, τα νοσοκομεία δεν έχουν γάζες και μπαμπάκι, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν μήνες να πληρωθούν και ζουν με «έναντι», όταν ο Πρωθυπουργός πάει στη σύνοδο κορυφής με ντακότα γιατί το πρωθυπουργικά αεροσκάφη δεν έχουν ανταλλακτικά και προειδοποιεί τους ξένους ηγέτες ότι το κράτος δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ιουνίου (περίπου 1.6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ) είναι πασιφανές ότι η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη, στα πρόθυρα της καταστροφικής χρεοκοπίας.

Σε μία τέτοια εξαιρετικά οριακή συγκυρία θα περίμενε κανείς ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας – και πάντως σίγουρα όλα τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος – θα είναι συσπειρωμένο γύρω από τον κ. Τσίπρα για να νικήσει στον σκληρό διαπραγματευτικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ώστε να βρεθεί μια λύση που θα φέρει την πολυπόθητη συμφωνία με τους δανειστές.
Αντ’ αυτού μια συμπαγής και πολύ ισχυρή εσωκομματική μειοψηφία – 75 από τα 200 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – όχι μόνο δεν στήριξαν την άποψη του αρχηγού τους και Πρωθυπουργού της χώρας, αλλά καταψήφισαν την πρότασή του ενώ 30 ακόμη μέλη απουσίασαν από την ψηφοφορία!
Ουσιαστικά γύρω στο 50% των μελών του κυβερνώντος κόμματος διαχώρισαν τη θέση τους από αυτή του αρχηγού και πέρασαν το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένα να τον στηρίξουν στις επιλογές του αν δεν λάβει σοβαρά υπόψη του και την δική τους γνώμη.
Στην κρισιμότατη αυτή συγκυρία, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου που δεν χάνει ευκαιρία να κάνει σαφές ότι θάθελε -ει δυνατόν- να συνδιοικήσει μαζί με τον Πρωθυπουργό έφτασε χτες να απασχολεί για ώρες την Επιτροπή Διαφάνειας του Κοινοβουλίου στην προσπάθειά της να δείξει την αντίθεσή της στο Μαξίμου – για τον ορισμό των κ.κ. Τσακνή και Ταγματάρχη στην διοίκηση της ΕΡΤ.
Γίνεται φανερό, έτσι ότι ένα μεγάλο κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ λίγο ενδιαφέρεται για την τύχη της χώρας ενώ νοιάζεται κυρίως για να έχει μερίδιο στην εξουσία για να προωθήσει τα ιδεολογήματά του και τις προσωπικές πολιτικές ατζέντες των φιλόδοξων αρχηγών και αρχηγίσκων του οδηγώντας οποιαδήποτε λύση σε αδιέξοδο.
Αν ο κ. Τσίπρας δεν δείξει τώρα πυγμή και αποφασιστικότητα έναντι των «ανταρτών» όποια συμφωνία και να πετύχει θα είναι επί της ουσίας ανεφάρμοστη.