Να τραβήξει το αφτί του Γιάνη Βαρουφάκη ετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως μαθαίνω, η αφορμή ή καλύτερα η πέτρα του σκανδάλου είναι η συνεργάτις και άμισθη σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη. Ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος ως γνωστόν δεν χαλάει χατίρια, προωθεί για τη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την κυρία Παναρίτη, θεσμική οικονομολόγο και κοινωνική επιχειρηματία (όπως αυτοπροσδιορίζεται). Η κυρία Παναρίτη βρέθηκε από τις πρώτες ημέρες της κυβερνητικής θητείας του κ. Βαρουφάκη δίπλα του στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά οι παρεμβάσεις της μάλλον χαρακτηρίστηκαν επιζήμιες (ως… παιδικές) παρά ωφέλιμες και σύντομα παραμερίστηκε. Η ίδια ωστόσο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Με ορμητήριο το γραφείο του υπουργού Οικονομικών στο 6ο όροφο της οδού Νίκης, δρομολόγησε την απαραίτητη αλληλογραφία με το ΔΝΤ ώστε να καλύψει τη θέση τού προσφάτως παραιτηθέντος εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα.
nnn
Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να έδωσε το ελευθέρας στην κυρία Παναρίτη να φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων την κυβέρνηση. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι την προηγούμενη Παρασκευή και ενώ ο αρμόδιος διευθυντής του ΔΝΤ Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο θα αναφέρεται ο νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ –όποιος και αν είναι –έλειπε σε ολιγοήμερη άδεια, η κυρία Παναρίτη κοινοποίησε στο γραφείο του ενημέρωση βάσει της οποίας θα αναλάβει καθήκοντα Alternate Director στη θέση του παραιτηθέντος Θάνου Κατσάμπα στις 18 Ιουνίου. Το Μαξίμου πληροφορήθηκε τα τεκταινόμενα και όπως μαθαίνω εκφράστηκε ήδη μεγάλη δυσφορία προς τον κ. Βαρουφάκη: «Γιάνη, forget it» του είπαν, αλλά αυτός θέλει να κάνει τα δικά του.


Κύπρος: Εμείς χρειαζόμαστε την τρόικα

Θα σας περιγράψω σήμερα, ώστε να κάνετε τις συγκρίσεις σας, πώς βλέπουν την τρόικα στην Κύπρο και γιατί αποστασιοποιούνται οι Κύπριοι από τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα: Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είπε μιλώντας σε γερμανικά ΜΜΕ ότι «την τρόικα την καλέσαμε γιατί τη χρειαστήκαμε, για να μας βοηθήσει. Λόγω των λαθών του παρελθόντος είχαμε ανάγκη τη χείρα βοηθείας των ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ. Η τρόικα είναι προσωρινά στην Κύπρο. Δεν θέλουμε να γίνουμε βάρος για περισσότερο διάστημα, είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις, ενίοτε διαφορετικές απόψεις, αλλά αυτό είναι φυσικό». Να σημειώσω ότι χωρίς πανηγυρισμούς, δηλώσεις περί «σκισίματος του Μνημονίου», περί «γραμμών στήριξης», η Κύπρος δεν θα ζητήσει ολόκληρη την εκταμίευση του ποσού βοηθείας που είχε αποφασιστεί. Δηλαδή άρχισαν οι Κύπριοι να επιστρέφουν λεφτά που πήραν από τους δανειστές γιατί, όπως εξήγησεο υπουργός, «η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πιο επιτυχημένη από όσο υπολογιζόταν».
nnn
Είναι πιθανόν να αναρωτηθείτε τι περισσότερο έκαναν οι αδελφοί Κύπριοι από εμάς. Και γιατί το πρόγραμμα προσαρμογής πέτυχε στη Μεγαλόνησο και εδώ όχι. Πρώτα απ’ όλα πέτυχαν, σε συνεννόηση με τους δανειστές, να μην επιβληθούν φόροι που θα έπλητταν νοικοκυριά, αλλά και επιχειρηματίες. Δεν έγιναν περικοπές δαπανών. Εγινε βεβαίως περικοπή μισθών, αλλά και κυρίως περικοπές τρεχουσών δαπανών. Εβαλαν τέλος στην κατάχρηση κοινωνικών εισφορών και με αυτόν τον τρόπο εισήλθαν 7.000 νέοι δικαιούχοι στο ασφαλιστικό σύστημα. Επεξεργάστηκαν με το ΔΝΤ ένα σύστημα ελάχιστου επιδόματος κοινωνικής βοήθειας, ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών. Ενα νοικοκυριό του ενός ατόμου λαμβάνει σήμερα επίδομα 500 ευρώ. Και το σημαντικότερο, στα τέλη φθινοπώρου η Κύπρος βγαίνει στις αγορές.
Πώς αναβαθμίστηκε σε… γυναίκα ο Ταγματάρχης

Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του Λάμπη Ταγματάρχη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που εξέταζε την υποψηφιότητά του στη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΡΤ. Οι ερωτήσεις έπεφταν σαν βροχή με την Πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου να τον ειρωνεύεται συνεχώς. Κάποια στιγμή η Ολγα Κεφαλογιάννη παρατήρησε ότι στο βιογραφικό του ο κ. Ταγματάρχης αναγράφει ότι είναι… γυναίκα στον προσδιορισμό του φύλου. Τόσο βιαστικός ήταν για να συμπληρώσει την αίτηση. Η Ζωή δεν έχασε την ευκαιρία και φώναξε: «Αυτό είναι αναβάθμιση». Και έπεσε ο γέλωτας με τον κ. Ταγματάρχη να λέει αμήχανα «ε, αναβάθμιση, τι να κάνουμε». Αυτή όμως που ήρθε καλύτερα προετοιμασμένη για να αποδομήσει τον κ. Ταγματάρχη ήταν η Ραχήλ Μακρή, φίλη της Προέδρου της Βουλής. Οχι, δεν υπάκουσε στο τηλεφωνικό μασάζ που της έκανε (όπως έλεγε στο Εντευκτήριο της Βουλής σε βουλευτές) ο Νικ. Παππάς αλλά έφερε ερωτήσεις γραμμένες σε χαρτί. Ανέβαλε μάλιστα για 12 ώρες, ώστε να είναι παρούσα στην καταψήφιση της υποψηφιότητας του κ. Ταγματάρχη, το ταξίδι της στο Τόκιο.


Η βαφτισιμιά της ΕΡΤ

Η Ραχήλ έβγαλε τα χαρτιά της και με τις πρώτες ερωτήσεις φάνηκε ότι έψαξε για καλά το παρελθόν του κ. Ταγματάρχη: «Δεν μου λέτε;» του είπε με ανακριτικό ύφος, «μια Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου που προορίζεται για το ΔΣ της ΕΡΤ είναι βαφτισιμιά σας;». Ο κ. Ταγματάρχης έδειξε να αιφνιδιάζεται και απάντησε με ένα ξερό «όχι». Μάλλον δεν έπεισε τη Ραχήλ, που στη συνέχεια του είπε: «Θα επιμείνω στις ερωτήσεις, ξέρω ότι είναι βαφτισιμιά σας». Ισως με αυτές τις ερωτήσεις που έκανε κάποιος να της είπε «να προσέξει να μη βρεθεί στον εισαγγελέα μαζί με αυτούς που υπερασπίζεται…».

HeliosPlus