Δουλεύουν ή μας δουλεύουν;



Σκιές την ώρα του λυκόφωτος, όταν ο ήλιος πάει για ύπνο

Θροΐζουν οι λεύκες απέναντι και βάφουν καταπράσινο το αεράκι που μου μεταφέρει τα κουτσομπολιά των φύλλων τους, ο ήλιος κουρασμένος από την ολοήμερη πεζοπορία πάει βιαστικά να κοιμηθεί πίσω από τον Αίνο της Κεφαλλονιάς, το περίγραμμα του κάστρου της Ιζαμπώς οριοθετεί στο βάθος τον ορίζοντα –τέτοιες στιγμές που χαλαρώνω και ηρεμώ μου έρχονται πάντοτε στον νου οι γραμμές του καημένου του Μακιαβέλι που περιγράφει σε γράμμα του πώς ρίχνεται στο διάβασμα μόλις τελειώσει τις αγροτικές του εργασίες:

«Μόλις πέσει το βράδυ, γυρίζω σπίτι και μπαίνω στο γραφείο μου. Στο κατώφλι του πετάω από πάνω μου τα καθημερινά ρούχα, που είναι γεμάτα λάσπη και βούρκο, και ντύνομαι με φορέματα βασιλικά και αυλικά. Ντυμένος καθώς ταιριάζει, μπαίνω στα αρχαία παλάτια των αρχαίων ανδρών όπου, καλοδεχούμενος από αυτούς, τρέφομαι με εκείνη την τροφή που είναι μονάχα δική μου και που για αυτή γεννήθηκα. […] Και για τέσσερις ώρες δεν νιώθω κανένα βάρος, λησμονώ κάθε θλίψη, δεν φοβάμαι τη φτώχεια, δεν με σκιάζει ο θάνατος».
«Καημένος», γιατί στο γράμμα παρακαλάει ακόμα μια φορά να τον πάρουν οι Μέδικοι στην υπηρεσία τους –αυτός που τόσα βιβλία έγραψε για την πολιτική τέχνη, για το πώς γίνεται κανείς ηγεμόνας, δεν κατάφερε να ξαναπάρει τη θέση του υψηλού γραφειοκράτη που διεκδικούσε. Σαν τα Νόμπελ της Οικονομίας που πεθαίνουν φτωχά.
  • Για να καταλάβω τι γίνεται με την πολιτική μας κατάσταση, μπαίνω και εγώ σε παλάτια αρχαίων σοφών, ημερολόγιό μου. Ξεκίνησα από τον Μακιαβέλι και έμαθα πως εκείνη την εποχή επιτυχημένος πολιτικός ήταν όποιος δολοφονούσε τους αντιπάλους του πριν τον δολοφονήσουν εκείνοι. Ομως έχω 500 χρόνια πολιτικής ιστορίας να διανύσω, μπορεί να υπάρχουν και καλύτερες συνταγές.
  • «Κοίτα που μετά τον Ρέντσι, του έβαλε και ο Γιούνκερ γραβάτα!», κουτσομπολεύουν τα φύλλα της λεύκας. Τι ήθελαν να του πουν; «Ξέρεις, στις εκδρομές, στα μπαρ και στο σπίτι μας, και εμείς χωρίς γραβάτα είμαστε. Αλλά όταν δουλεύουμε, φοράμε στολή εργασίας». Τόσο απλό. Θυμάμαι τη φωτογραφία από τη συνάντηση με Μέρκελ, Γιούνκερ, Ολάντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ. Ταγέρ η κυρία, κοστούμια και γραβάτες οι κύριοι και όλοι με ένα ντοσιέ μπροστά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς γραβάτα και χωρίς ντοσιέ –μάλλον δεν έχει μάθει ακόμη τι σημαίνει «δουλεύω».
Να μας δουλεύουν όμως ξέρουν πολύ καλά: όχι μόνο οικονομική θέση αλλά και με άβολα στρατιωτικά αεροπλάνα ταξιδεύουν οι ηγεμόνες μας, αν χρειαστεί. Για να το καταλάβουμε καλά πως είμαστε σε πόλεμο. Δεν ήταν προπαγανδιστικό κόλπο –τόσο το χειρότερο: αν πραγματικά και τα τρία κρατικά αεροπλάνα βρίσκονταν για συντήρηση όταν είναι γνωστή εδώ και μήνες η ημερομηνία της συνόδου κορυφής, αλίμονό μας στο ποιοι μάς κυβερνάνε.
Ούτε τρεις κι ο κούκος
Δεν είμαι Βαρουφάκης εγώ, δεν μαγνητοφωνώ αυτά που λένε οι λεύκες, απλώς σημειώσεις κρατώ –φαντάζομαι και στην Ευρωομάδα επιτρέπεται αυτό. Ειδικά για τον υπουργό Οικονομικών, ευτυχώς που δεν βάζει στολή εργασίας: θα έπρεπε να φορά ναπολεόντειο τρίκωχο και στολή στρατάρχη από τη μέση και πάνω και από κάτω κάτι σε ροκ σταρ, δεν πάει ο νους μου, θα ξέρει αυτός.
  • Εκείνο που δεν επιτρέπεται, είναι να μαγνητοσκοπείται η Πρόεδρος της Χρυσής Βουλής όταν δίνει εντολές στην Αστυνομία –εκείνη την ώρα τής άρεσε βέβαια αλλά όταν είδε το σούσουρο που ακολούθησε, άρχισε να καταγγέλλει «παραπληροφόρηση». Ενώ αυτό που συμβαίνει στο κανάλι της Βουλής, που την έχει εικόνισμα, είναι ενημέρωση.
«Να δω πώς θα ξεμπλέξει ο Αλέξης με τη Ζωή», καγχάζει ένα από τα φύλλα. Προφανώς το τάιζαν διαπλεκόμενη χλωροφύλλη τα μνημονιακά συμφέροντα όλα αυτά τα χρόνια. «Μπα, θα έχει την τύχη του νόμου για τα πανεπιστήμια και η Ζωή», απαντάει άλλο. «Και εκείνος ψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της Βουλής και πήγε κακήν-κακώς». «Αλλά δεν του άξιζε τέτοια τύχη του νόμου», συμπληρώνει. «Για την Κωνσταντοπούλου όμως τι να πω; Αυτή αποτελεί δημόσιο πολιτικό κίνδυνο!».
  • Αρχίζω να εκνευρίζομαι –καλά έκανε ο Μακιαβέλι και κλεινόταν στο γραφείο του, να μην έχει τα φυλλώματα του κήπου του να τον περισπούν. Είπα και εγώ να ξεκουραστώ λίγο από τα χειρωνακτικά, να ηρεμήσω από τα πολιτικά που μας βασανίζουν και μας καταστρέφουν, να πάω το βράδυ ήρεμος με την Ιζαμπώ για ένα ποτό στον «Σταθμό», στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό των Λεχαινών που φιλοξενεί το καλύτερο μπαρ της περιοχής, και τα φύλλα δεν με αφήνουν να αγιάσω. Οι αναβολές, τα πισωγυρίσματα, το αλαλούμ των δηλώσεων, η ασχετοσύνη έχουν ρίξει ρίζες βαθιές και οι συνέπειές τους διακλαδώνονται παντού, ημερολόγιό μου. Από την Αθήνα ως τις Βρυξέλλες και τη Ρίγα και ως την αυλή μου.
  • Μόνο στην Κουμουνδούρου παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν: «Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για τη νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Τώρα είναι ηώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στη μάχη.Θα νικήσουμε», ανακοίνωσε στις 14 Μαΐου η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρασαν 15 ημέρες, ούτε μία συγκέντρωση δεν έγινε. Δεν βρέθηκαν ούτε καν τρεις αργόσχολοι κομματικοί συνταξιούχοι και ένας κούκος να διαδηλώσουν για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια, τους πήραν ακόμα και αυτοί είδηση: από το 80% των πρώτων ημερών, μόνο 40% υποστηρίζει σήμερα τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Βεβαίως, «όσο αραιώνουν τα σκόρδα, τόσο χοντραίνουν», θα έλεγε ο δάσκαλος των συριζαίων στην πολιτική Χαρίλαος Φλωράκης. Αλλά υποχθόνια σκόρδα παραμένουν, δεν γίνονται περήφανες λεύκες.
  • Ο ήλιος χάθηκε, έφθασε σπίτι του, να βγάλει τα βασιλικά του ρούχα, να ξαπλώσει. Αντε να γυρίσει και εκείνο το ελικοφόρο C130 σπίτι του και ας ελπίσουμε ότι οι ταξιδιώτες άρχισαν να καταλαβαίνουν τι σημαίνουν «δουλειά» και «Ευρώπη».
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Ω, πόσο βάσανο μεγάλο, το βάσανο είναι της Ζωής.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΟΙΡΟΛΟΓΟΣ
nnn
Εξ όσων διαβάζουμε, όταν ο Σαμουήλ ανατίναζε το Κούγκι, είχαν μπει και οι αλλόφυλοι μέσα. Αν το ανατινάξει ο Βαρουφάκης, θα είμαστε εμείς μέσα, οι αλλόφυλοι έξω και ο Βαρουφάκης στο Παρί Ματς Μουτς.
Στράκεν Στρούκεν, Μπιροτεχνουργός
nnn
Τα ουάου του υπονοούσαν αφοβία –τώρα τον τρομοκρατεί ηκατάσταση στην οικονομία. Για να το κάνει εμφαντικότερο, ας κόψει και το άλλο ν από το όνομά του.
Γ.Κ. @otenet.gr
nnn
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κατάφερε να σύρει την Ευρώπη πίσω από το μπαϊράκι της, μπορούμε όμως να προσμετρήσουμε στα θετικά της την αλματώδη αύξηση των cafe και καταστημάτων τυχερών παιγνίων. Στο απέραντο «Καφενείον η Ελλάς» απασχολούνται οι άνεργοι σκοτώνοντας τον άχρηστο χρόνο τους και στα προποτζίδικα συντηρείται η Ελπίδα που ευαγγελίστηκε το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές.
Πίτερ Ορτον, ΑΚΟΜΗ Ε[Λ]ΠΙΖΩΝ
nnn
Βest seller θα γίνει το βιβλίο που θα μαζέψει και θα δημοσιεύσει ό,τι έχει πει ο Γιάνης (ένα το Ν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι –άλλωστε σαράντα πέντε από τους άλλους έχουν ενός κοκόρου γνώση) όλη αυτή την περίοδο που είναι υπουργός, πανάθεμά μας.
Νικόλαος Torontonensis
nnn
Δεν είναι ικανοί ούτε για συμφωνία ούτε για ρήξη. Γιατί για να πράξεις είτε το σωστό είτε το λάθος χρειάζονται κότσια. Τελικά σε τι είναι ικανή η «πρώτη φορά Αριστερά»; Οσο διαθέτει χρήματα τα ξοδεύει –και μαζί τον χρόνο της οικονομίας και της χώρας.
ΝΙΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, @gmail.com
nnn
Λαός που προσκυνάει τα κόκαλα της Αγίας Βαρβάρας και στέλνει τα παιδιά του να πάρουν «αγιασμένα» στιλό για τις εισαγωγικές εξετάσεις πώς να μη θεωρεί τον Βαρουφάκη άξιο υπουργό Οικονομικών και ικανό διαπραγματευτή;
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ