ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ λαϊκό γνωμικό «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» ταιριάζει μια χαρά στην εικόνα και στην κατάληξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και αν για κάποιες από τις ομάδες που αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο του υποβιβασμού η απειλή μειώθηκε προς το τέλος, το τετράγωνο συμπληρώθηκε στις 12 παρά 5′. Στην κορυφή και στην τετράδα της πυραμίδας η εικόνα δεν είχε την έννοια της ανατροπής, από τη μέση και κάτω το μέλλον ήταν ρευστό και εναλλασσόμενης απειλής για μεγάλο διάστημα. Αυτό ήταν το βασικό συστατικό του πρωταθλήματος, με τις επιπλοκές μετά το τέλος του.
nnn
ΔΥΟ στοιχεία που αξίζουν ιδιαίτερης αξιολόγησης αφορούν τις περιπτώσεις μιας πόλης από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές της χώρας –δηλαδή το Ηράκλειο Κρήτης –και μιας ιστορικής ομάδας την οποία η οικονομική δυσπραγία την οδήγησε στην αγωνία αλλά και στην επιτυχία… Ο Πανιώνιος άρχισε το πρωτάθλημα με δύο ξένους και τερμάτισε με έναν! Με τα επικρατούντα στο ελληνικό πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας, όπου τα ξένα ονόματα έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό όχι μόνο αριθμητικά αλλά κυρίως –και αυτό είναι ευνόητα το δυσμενές –στον συνολικό χρόνο που δίνεται σε έλληνες ποδοσφαιριστές. Κατά συνέπεια αυτό που κατόρθωσαν οι νεαροί και εν πολλοίς άπειροι παίκτες του Πανιωνίου, δηλαδή να μην υποβιβασθεί η ομάδα τους, ήταν πραγματικός άθλος που αξίζει ανάλογης αξιολόγησης. Από το πρίσμα αυτό ο προπονητής της κ. Ουζουνίδης διεκδικεί τον τίτλο του πιο επιτυχημένου τεχνικού της χρονιάς. (Αν ήταν αλλοδαπός θα γινόταν λόγος για… μεσσία.)
nnn
ΤΟ ΑΛΛΟ στοιχείο άξιο ιδιαίτερου προβληματισμού αφορά το Ηράκλειο Κρήτης, με την πληθυσμιακή εικόνα και τον οικονομικό δυναμισμό, που βγήκε άδοξα από το παιχνίδι. Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτή η συνένωση των δυνάμεων. Αραγε το πάθημα θα γίνει μάθημα; Βασική διαπίστωση ότι στο νέο πρωτάθλημα θα έχει ενισχυθεί ο άξονας Αθήνας – Θεσσαλονίκης και σχετική αποδυνάμωση της περιφέρειας καθώς θα απουσιάζει η εκπροσώπηση σημαντικών πόλεων όπως είναι το Ηράκλειο, ο Βόλος, η Πάτρα, η Λάρισα. Ενδιαφέρον σημείο αναφοράς η επάνοδος στη μεγάλη κατηγορία της ΑΕΚ μετά από διετή εκούσια απουσία. Βέβαια, με τα σημερινά δεδομένα είναι απίθανη η «επανασυγκόλληση» του πάλαι ποτέ ολιγοπωλιακού ΠΟΚ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ