Τραγικά υποβαθμισμένη εμφανίζεται η διεθνής θέση της Ελλάδας τη στιγμή που στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή στήνεται ένα νέο σκηνικό έντασης, με απρόβλεπτες προς το παρόν επιπτώσεις. Η παρατεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο οικονομικό αδιέξοδο και τις άστοχες κυβερνητικές ενέργειες αφαιρούν από την Αθήνα τη δυνατότητα να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο για την αποτροπή μιας κυοφορούμενης επικίνδυνης κρίσης. Αυτό όμως που εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι έχει φθάσει πλέον στα όρια του εξευτελισμού η αντιμετώπιση της χώρας μας από τους παραδοσιακούς μας συμμάχους, όπως έδειξαν και η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Ουάσιγκτον και τα δημοσιεύματα για τα γνωστά καμώματα του υπουργού Οικονομικών. Ετσι η πρωτοφανής κρίση που έπληξε τη χώρα μας δεν περιορίζεται πλέον στο στενό οικονομικό της περιεχόμενο αλλά έχει λάβει μια ευρύτερη εθνική διάσταση, με ό,τι αρνητικό μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά αμερικανός υπουργός Αμυνας ακυρώνει την τελευταία στιγμή συνάντηση με ομολόγο του κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, ο οποίος, αντί να ακυρώσει και αυτός τη μετάβασή του στην Ουάσιγκτον, μεταβαίνει εκεί για να συναντηθεί με κάποιους ασήμαντους υφυπουργούς, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως περίπου τριτοκοσμική χώρα. Ετσι προασπίζεται η εθνική υπερηφάνεια για την οποία τόσο κόπτονται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες; Και πόσο συμβάλλει στη σοβαρότητα της χώρας μας η απίστευτη ιστορία για την παράνομη καταγραφή από τον υπουργό Οικονομικών των συνεδριάσεων του Εurgroup, με αποτέλεσμα έγκυρες ξένες αφημερίδες να μιλούν για το ενδεχόμενο ενός Varoufexit; Με ποιο κύρος μπορεί να διαπραγματευθεί πλέον με τους εταίρους μας ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις υπουργός;
Ανησυχία όμως προκαλεί και η επανεμφανιζόμενη στα Βαλκάνια απειλή της Μεγάλης Αλβανίας, σε συνδυασμό με την αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ και του Κοσόβου, ξυπνώντας τις μνήμες των πρόσφατων τραγικών εξελίξεων στην περιοχή. Και δεν είναι τυχαίο ότι τα Τίρανα, μετά την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα, θέτουν τώρα και θέμα χερσαίων συνόρων με αφορμή τα προγράμματα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στην Ηπειρο, ενώ η γειτονική μας Τουρκία συνεχίζει απτόητη τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, παρά τις υποτιθέμενες συμφωνίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μια Τουρκία η οποία, όπως τώρα αποδεικνύεται, πρωτοστάτησε στον παράνομο στρατιωτικό εξοπλισμό των τζιχαντιστών, με αποτέλεσμα αυτοί να κυριαρχούν πλέον ανενόχλητοι στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τη στρατηγική κατάληψη και της Παλμύρας, ενώ δεν κρύβει τις προθέσεις της να θέσει υπό την προστασία της και τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η εξουθενωμένη Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ