Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις… αλλά πού να φανταστεί κανείς τι έκρυβε. Η συγκεκριμένη φωτογραφία που θυμόμαστε οι περισσότεροι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να παίρνει από το χέρι τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες στην πρώτη συνάντησή τους δέκα μόλις μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, σήμαινε τελικά περισσότερα από όσα πιστεύαμε…
Ο «Guardian» τότε έσπευσε να απευθυνθεί σε ειδικό στη γλώσσα του σώματος, τον Πίτερ Κόλετ, για να εξηγήσει την απρόσμενη αυτή κίνηση. Οπως ανέφερε ο Κόλετ στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, «υπάρχουν εμφανείς πολιτισμικές διαφορές και διαφορετική σημασία (από χώρα σε χώρα) για το όταν άνδρες κρατιούνται χέρι-χέρι. Στην Ελλάδα είναι πιο συνηθισμένο να κρατιούνται οι άνδρες από το χέρι απ’ ό,τι σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο».
Τι έδειχνε λοιπόν αυτή η κίνηση; Αμηχανία, οικειότητα μεταξύ δύο πολιτικών που γνώριζε καλά ο ένας τον άλλον από την εποχή της εκλογής Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν ή τη συνέχεια μιας φιλίας που δεν είχαν αντιληφθεί τα μέσα ενημέρωσης;
Μπορεί ο κ. Γιούνκερ να πήρε την πρωτοβουλία δείχνοντας τη θέρμη του καλού οικοδεσπότη. Ή, σύμφωνα με τον Κόλετ, ο Γιούνκερ ήθελε να δείξει ότι είναι ο δυνατός ή, αν θέλετε, ο κυρίαρχος και φέρθηκε όπως ένας γονιός σ’ ένα παιδί.
Ας είναι…
Αυτό που ενδιαφέρει τη χώρα είναι η συνέχεια και, το κυριότερο, η κατάληξη της σχέσης του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ, με άλλα λόγια της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Και αυτό διαφάνηκε από το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό που αποκάλυψε tovima.gr τη Δευτέρα το μεσημέρι, δηλαδή το εσωτερικό έγγραφο «Σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα», που οι εξελίξεις δείχνουν ότι αποτελεί το πρόπλασμα της συμφωνίας που όλοι περιμένουμε.
Αυτό που επίσης δημοσιοποιήθηκε είναι ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με το ΔΝΤ εδώ και έναν χρόνο για την Ελλάδα (κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά ακόμη και οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος). Και το κυριότερο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «αυτοκτονήσει» με τον έντιμο συμβιβασμό που προτείνεται και στηρίζεται στη βάση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο στη χώρα μας.
Σε όλα αυτά έβαλε για άλλη μία φορά το χέρι του ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος πολύ σύντομα, το αργότερο ως τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, θέλει να παρουσιάσει το νέο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και σ’ αυτό υπάρχει θέση στο τραπέζι ακόμη και για τους «ασώτους» αλλά πάντως όχι για το ΔΝΤ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ