Οτι θα έκαναν ένα είδος διαγωνισμού τα γερμανικά ΜΜΕ ποιος είναι ο καλύτερος «μερκελιστής» στην Ελλάδα, ο Αντ. Σαμαράς ή ο Αλ. Τσίπρας, κανείς δεν το περίμενε. Και όμως, κατά την εφημερίδα «Handelsblatt», νέος «μερκελιστής» της Ελλάδας είναι ο κ. Τσίπρας (στη φωτογραφία δεξιά, ενώ επιβιβάζεται στο αεροπλάνο για τη Ρίγα της Λετονίας). Η εφημερίδα μάλιστα γράφει ότι ο κ. Τσίπρας ως ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε δαιμονοποιήσει τη γερμανίδα καγκελάριο ως την «πιο επικίνδυνη πολιτικό στην Ευρώπη», όμως όταν εξελέγη πρωθυπουργός άρχισε να καλλιεργεί μαζί της καλές σχέσεις (και συχνές συναντήσεις και τηλεφωνήματα). Οταν ήταν στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τον Αντ. Σαμαρά ως «μερκελιστή». Κατά τη γερμανική εφημερίδα ο κ. Τσίπρας κατάλαβε ότι αν τάσσεται εναντίον της κυρίας Μέρκελ δεν προσφέρει κάτι στην Ευρώπη.
«Αβολο, θορυβώδες και ενεργειοβόρο»

Να είστε βέβαιοι ότι όταν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρίγας με το C-130 μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τα αφτιά του προφανώς θα είχαν γίνει… τούμπανο. Ο «Ηρακλής», όπως αποκαλείται το C-130, είναι ένα τετρακινητήριο στρατιωτικό αεροσκάφος, αμερικανικής κατασκευής, που προορίζεται να μεταφέρει στρατεύματα, ακόμα και άρματα μάχης. Συνεπώς δεν προσφέρει καμία άνεση στους επιβαίνοντες και κάνει τόσο θόρυβο που οι επιβάτες (ακόμα και οι αλεξιπτωτιστές) αναγκάζονται να φορέσουν… ωτασπίδες. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης διαμαρτυρόταν όταν του έλεγαν να πετάξει με το C-130, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «άβολο, θορυβώδες και ενεργειοβόρο». Καλά, θα πείτε, με μεταγωγικό αεροσκάφος πήγε ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής, την πιο κρίσιμη σύνοδο των διαπραγματεύσεων; Τι απέγιναν τα τρία VIP κυβερνητικά αεροσκάφη;
nnn
Η υπόθεση με τα κυβερνητικά αεροσκάφη έχει πλάκα. Γιατί, δεν ξέρω πώς τα κατάφεραν οι αρμόδιοι, αλλά έστειλαν και τα τρία ταυτόχρονα για συντήρηση. Το ένα Εμπραέρ στην ΕΑΒ, το άλλο Εμπραέρ (το μικρότερο, αυτό που διατίθεται προς πώληση, αλλά ουδείς ακόμα ενδιαφέρθηκε να το αγοράσει) στη βάση του στην Ελευσίνα και το τρίτο (το πιο ακριβό), το Gulfstream (που μπορεί να κάνει και υπερατλαντικές πτήσεις), στην Ισπανία. Βεβαίως οι αρμόδιοι της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα άφηναν τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να ταξιδέψουν ως… αλεξιπτωτιστές, δηλαδή να κάθονται σε… δίχτυ. Τοποθέτησαν στο άψε-σβήσε αναπαυτικά καθίσματα, ένα πρόχειρο σταντ για σύσκεψη, έβαλαν και ορισμένα σνακς στο ψυγείο για να τους διευκολύνουν κάπως στις τέσσερις ώρες που βρέθηκαν στον αέρα ως τη Ρίγα. Εάν ο κ. Τσίπρας πήγαινε με το ένα από τα τρία κυβερνητικά VIP αεροσκάφη θα έφτανε στον προορισμό του σε 2 ώρες και 45 λεπτά.
Varoufakis for ever

Μπορεί ορισμένα από τα ξένα ΜΜΕ να προεξοφλούν ότι ο χρόνος του Γιάνη Βαρουφάκη στην κυβέρνηση βαίνει προς το τέλος του, ιδίως μετά τα όσα ειπώθηκαν με τις μαγνητοφωνήσεις συναδέλφων του στο Eurogroup, τον υπουργό Οικονομικών όμως φαίνεται πως δεν τον νοιάζει τίποτα. Σας μεταφέρω ορισμένα καθημερινά στιγμιότυπα από τη δράση του για να βγάλετε μόνοι τα συμπεράσματά σας. Εμφανίστηκε στο υπουργείο του με κράνος και με τη μηχανή του, λίγες ώρες μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τις δηλώσεις του για τις μαγνητοφωνήσεις. Οταν ρωτήθηκε εάν όλα αυτά αληθεύουν, πήρε το γνωστό του ύφος και απάντησε: «Παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια». Εν συνεχεία ρωτήθηκε εάν εξακολουθεί να είναι τρομοκρατημένος με την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Σκέφτηκε για λίγο και έκανε τη φοβερή δήλωση: «Φοβόμαστε αλλά δεν είμαστε φοβισμένοι». Το καλύτερο όμως σας το άφησα για το τέλος. Στην τελευταία συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, εμφανίζεται φουριόζος με τη μηχανή του στη Βουλή. Πηγαίνει κατευθείαν στον πρώτο όροφο όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, βγάζει το σακάκι του (αυτό με την πράσινη ρίγα), το τοποθετεί προσεκτικά σε μια καρέκλα και κάθεται στη διπλανή περιμένοντας να αρχίσει η συνεδρίαση. Περνούσε η ώρα και κανείς δεν εμφανιζόταν. Σε κάποια στιγμή ένας από τη φρουρά της Βουλής, βλέποντάς τον να περιμένει μόνος του στην τεράστια αίθουσα τον ρώτησε: «Τι περιμένετε εδώ, κύριε υπουργέ;». Ο κ. Βαρουφάκης, απάντησε: «Τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου». Ο αστυνομικός επιστρατεύοντας όση περισσότερη ευγένεια μπορούσε και συγκρατώντας τα γέλια, του είπε: «Μα το Κυβερνητικό Συμβούλιο γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι εδώ». Ο κ. Βαρουφάκης σηκώθηκε, φόρεσε το σακάκι του, πήρε τη μοτοσικλέτα του και πήγε (καθυστερημένος) στο Μαξίμου.


Η Αναστασία ψάχνει δουλειά

Πόσο εύκολα νομίζετε ότι μπορεί να βρει δουλειά μια κυρία, σχετικά νέα, με πλούσιο βιογραφικό που είχε συνεργαστεί με την τρόικα ως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας; Πανεύκολα; Οχι και τόσο. Η Αναστασία Σακελλαρίου, τώρα που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ΤΧΣ (λόγω της υπόθεσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), ψάχνει για δουλειά. Η ίδια για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτει πού έχει απευθυνθεί, αλλά όπως έμαθα έχει ήδη αρχίσει τις πρώτες επαφές της από τις εφοπλιστικές εταιρείες. Οταν ρωτάται γιατί παραιτήθηκε από το ΤΧΣ, το μόνο που λέει είναι ότι « δεν πιστεύω στον κρατικό παρεμβατισμό στις τράπεζες» αφήνοντας να εννοηθεί ότι έγινε προσπάθεια κρατικού παρεμβατισμού. Εμφανίζεται ωστόσο ικανοποιημένη από την επιστολή που έλαβε από τον Γιάνη Βαρουφάκη με την οποία ο υπουργός αναφέρει ότι «επιμένει στο τεκμήριο της αθωότητάς της».

HeliosPlus