Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, ψύχραιμες, χαριτωμένες μα κυρίως ρεαλιστικές αναλύσεις της τρέχουσας πραγματικότητας ήρθε από στέλεχος της μεγάλης αγγλικής τράπεζας Μπάρκλεις στο Λονδίνο. Τι είπε; Ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν θα φτάναμε σε υπογραφή συμφωνίας θα ήταν να… επιτεθούν εξωγήινοι στον πλανήτη.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι 100% βέβαιο ότι θα υπογράψει συμφωνία», είπε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί τον βασικό κορμό της ελληνικής κυβέρνησης είναι αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα, έχει το πρόγραμμά του αλλά αντιλαμβάνεται ότι ο ρους της ελληνικής ιστορίας δεν μπορεί να αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί ένα συνεπές αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. Θέλει να αλλάξει κακώς κείμενα αλλά δεν θέλει την ρήξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει το μνημόνιο αλλά δεν θέλει να αλλάξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδος». Και μετά από μια σειρά από επιχειρήματα κατέληξε: «Τώρα που το ξανασκέφτομαι ακόμη και αν ο πλανήτης Γη δεχθεί επίθεση από εξωγήινους πάλι η Ελλάδα θα συμφωνήσει με την ΕΕ, ο φυσικός χώρος της Ελλάδος είναι η Ευρώπη».

Υπάρχει όμως μια παράμετρος την οποία ο εν λόγω αναλυτής μάλλον δεν έλαβε επαρκώς υπόψη του: ότι, κατά πάσα πιθανότητα, «εξωγήινοι» υπάρχουν και ζουν ήδη ανάμεσά μας.

Γιατί αλλιώς πώς είναι δυνατόν να ερμηνευθεί η αμετακίνητη επιμονή των δανειστών της Ελλάδας σε μία πορεία καταστροφής η οποία γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι δεν είναι ρεαλιστική;

Εχουν τη δύναμη να επιμένουν και να εκβιάζουν. Αυτό όμως δεν τους δίνει και δίκιο σε αυτό που κάνουν. Μπορεί να το καταστήσει επιβεβλημένο, αλλά δεν το καθιστά ορθό. Βλέπουν ότι πρόκειται για μία πορεία πλήρους διάλυσης, αλλά το γεγονός αυτό τους αφήνει παγερά αδιάφορους, αντί να σκεφτούν τις επιπλοκές που μπορεί να έρθουν στο ευρωπαικό αύριο.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, δυστυχώς, δεν μπορεί να είναι άλλο από το ακόλουθο: όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί, σύντομα μια σειρά από σημεία της σύντομα θα αποδειχθούν γράμμα κενό.

Όχι, δεν θα πάει κανείς να τους κοροιδέψει – και να ήθελε άλλωστε, δεν μπορεί να το πράξει: ξέρουν πλέον την Ελλάδα τη δομή του κράτους και τα στοιχεία της οικονομίας της καλύτερα απ΄ ότι εμείς.

Οσο όμως συνεχίζεται ο στραγγαλισμός, τον οποίο διαρκώς επικρίνουν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οικονομολόγοι, ακόμα και οι Γερμανοί, η κινούμενη άμμος θα καταπίνει όλο και περισσότερο τη χώρα, μέχρι να έρθει η στιγμή να σκάσει το επόμενο πρόβλημα.

Πράγματι λοιπόν, συμφωνία, είναι περίπου βέβαιο ότι θα υπάρξει. Δυστυχώς, όμως, λύση δεν διαφαίνεται.