από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

O Βορράς οφείλει πάρα πολλά στο Νότο: Καιρός ν’ ανταποδώσει με σεβασμό και ευγνωμοσύνη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

O νύν Πρόεδρος του EUROGROUP  κ. Ντάϊσελμπλουμ εκόσμησε πρόσφατα με απαράδεκτες εκφράσεις τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη. Τόσο το πόστο του όσο και η ιδιότητα του Έλληνα εκπροσώπου δεν επιτρέπουν τέτοια σχόλια με βάση την ισχύουσα εθιμοτυπία. Το κατά πόσον η επίθεση ήταν προσωπική δεν το γνωρίζω. Είναι όμως ενδεικτική της περιφρόνησης που δείχνουν πολλοί Βόρειοι Ευρωπαίοι για την Ελλάδα και τους εκπροσώπους της.

                 -  Ποιοί όμως είναι αυτοί οι τιμητές της Ελλάδος και κατά πόσο δικαιούνται αυτοί να μας κινούν το δάχτυλο; Ωραία. Εμείς μπορεί να συμπεριφερόμαστε σήμερα ως Βαλκάνιοι επαρχιώτες και να προκαλούμε δυσμενώς τη μοίρα μας κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Εκείνοι;  Άς τους χαρίσουμε λοιπόν έναν καθρέφτη, μια σύντομη ιστορική αναδρομή, για να δούμε:

 

- Η επέλαση των Βορείων.

 

               Μέχρι και την κατάρρευση του Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους  (476 μ.Χ.) η Ρώμη, εκτός της Βρετανίας, δεν εκμεταλλεύτηκε το Βορρά. Το Ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος (Βυζάντιο) όχι μόνο δεν επιτέθηκε ποτέ στο Βορρά αλλά επί 12 αιώνες υπήρξε ο φύλακας των συνόρων της Ευρώπης απέναντι στους Πέρσες, τους Άραβες και τους Μογγόλους. Έτσι, η τελική πτώση της Κωνσταντινούπολης έφερε σύντομα τους Τούρκους προ της Βιέννης.

 

               Η Αναγέννηση (14ος – 16ος αιών) ξεκίνησε στο Νότο (Φλωρεντία) και δίδαξε για άλλη μια φορά το Βορρά, ο δε Διαφωτισμός (17ος – 18ος αιών) που ανέδειξε το Βορρά και τη Δύση ήταν προϊόν της Αναγέννησης και της προόδου της Επιστήμης.

 

               Αντίθετα, ο Βορράς λεηλατούσε το Νότο επί 15 αιώνες, από το 120 π.Χ. μέχρι και τις Σταυροφορίες (1400 μ.Χ.). Η κατάρρευση της ισχύος του Νότου οφείλεται κατά μέγα μέρος στις επιθέσεις, τις λεηλασίες και τις σφαγές των βαρβάρων Βορείων. Η επιθετικότητα, η αλαζονεία της δύναμης και η λεηλασία κάθε μορφής ήσαν κοινά χαρακτηριστικό του πολιτισμικού DNA των Τευτονικών φυλών (Γότθων, Φράγκων, Αγγλοσαξόνων, Βίκινγκς, Έρουλων, Βάνδαλων κ.ά) που διατηρούνται και στις κοινωνίες των σημερινών τους διαδόχων. Από το 16ο αιώνα και μετά οι απόγονοί τους συνέχισαν να λεηλατούν συνεχώς και συστηματικά μέσω της αποικιοκρατίας. Επινόησαν μάλιστα και αμφισβητούμενες θεωρίες περί κοινής "Ινδοευρωπαϊκής ή Ινδογερμανικής φυλής" και της δήθεν ανωτερότητάς της για να δικαιολογήσουν την ακατανόμαστη συμπεριφορά τους στις αποικίες και προς άλλους λαούς γενικότερα.

 

               Από τον 17ο αιώνα ο Βορράς κυριαρχεί με την πρόοδο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, την εκμετάλλευση των Νέων Χωρών και τον Προτεσταντικό κώδικα ηθικής. Η Βιομηχανική Επανάσταση και ο πλούτος των λεηλατούμενων αποικιών έφεραν  την απόλυτη υπεροχή του Βορρά. Από τότε οι Βόρειοι έκαναν αξιόλογες προόδους χάρη στη συστηματικότητα, στην ομαδικότητα και στην προσήλωσή τους στο αντικείμενο ενασχόλησης και ανέπτυξαν ανθρωποκεντρικά μοντέλα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης. Αυτά τους προσέδωσαν μια διαφορετικού είδους αλαζονεία, εκείνη του "πολιτισμένου", η οποία όμως δεν κατορθώνει να συγκαλύψει τη  λανθάνουσα βαρβαρότητα της κοινωνίας τους που επανεμφανίζεται οσάκις οι συνθήκες το απαιτούν ή παίρνει τη μορφή της οικονομικής επιθετικότητας. Διαχρονικά έχουν μάθει μόνο να παίρνουν.

 

               Έτσι, στις μέρες μας και μέσω του ΕΥΡΩ, τα κεφάλαια μεταναστεύουν προς Βορράν για φύλαξη.  Έτσι ο Βορράς σωρεύει τα κεφάλαια του Νότου με μηδενικά επιτόκια και κερδίζει, ο δε Νότος στραγγίζει και αποδέχεται την υποταγή στη δύναμη του Βορρά. Το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό του Νότου, κυρίως οι νέοι, μετακινείται επίσης προς βορράν για εξεύρεση εργασίας. Αφού δηλαδή συνέργησαν στη λεηλασία του Νότου, τώρα οικειοποιούνται και το άνθος της νεολαίας του αφήνοντας πίσω γηρασμένους και χρεωκοπημένους πληθυσμούς. Έτσι αντιλαμβάνονται αυτοί την Ενωμένη Ευρώπη; Αλλά και εμείς τι κάνουμε για να ξεφύγουμε από την υπανάπτυξη; Μήπως η σκληρότητα του Βορρά μας χρειάζεται προκειμένου να ξεκουνηθούμε;

 

- Τί έχει προσφέρει διαχρονικά ο Νότος στο Βορρά;

       Ο,τι πολιτισμικά στοιχεία διαθέτει ο Βορράς στηρίζονται στις βάσεις που πήρε από το Νότο. Το ποίημα «Καταραμένοι Έλληνες» του Nietzsche εκφράζει ακριβώς ένα αίσθημα θαυμασμού αλλά και μειονεξίας και φθόνου των Βορρείων έναντι του Νότου. Θάπρεπε λοιπόν, ως πλέον "ώριμοι" και "πολιτισμένοι" όπως ισχυρίζονται, να είναι πιό προσεκτικοί όταν με κάθε τρόπο μας αφορίζουν και μας πιέζουν ασφυκτικά. Διότι οφείλουν συνολικά στο Νότο:

· Το Αλφάβητο

· Τη Θρησκεία

· Γράμματα και τέχνες

· Λογική - Φιλοσοφία - Ιδέες 

· Επιστήμες

· Ιατρική

· Κρατική και Νομική Οργάνωση

· Το τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος από τις λεηλασίες τους.

· Τη φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης λόγω θέσης, με μεγάλο αμυντικό κόστος.

· Το κόστος εκπαίδευσης των παιδιών του Νότου, σπουδασμένα με δικά του χρήματα, που τα προσεταιρίζονται ανέξοδα οι Βόρειες χώρες,

               Έναντι αυτών ο Βορράς, ενώ επί πολλούς αιώνες (άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε με τη βία) έπαιρνε δωρεάν ό,τι ήθελε από το Νότο, το παίζει τώρα «Μονά – ζυγά δικά μου». Δεν νοιώθει καμμία υποχρέωση για όσα οφείλει  – αυτά έχουν και «νομικά» παραγραφεί!  Σε αντίθεση, ο Νότος πληρώνει σήμερα αδρά για τα προϊόντα του Βορρά. Η υποκρισία και η απληστεία τους (βασιζόμενες «ιδεολογικά» στην, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Βορείων, αυστηρή Προτεσταντική Ηθική που δημιουργεί μεν  οικονομική ισχύ αλλά στερείται ευσπλαχνίας και  πνευματικότητας) μάλλον περισσεύουν.

               Λοιδωρούν το Νότο για να πείσουν ευκολώτερα τους εαυτούς τους ότι: "Να, τώρα είμαστε εμείς πιό μπροστά!" Η προπαγάνδα καλλιεργεί στους πολίτες τους την εντύπωση ότι μας χάρισαν χρήματα! Ούτε ένα Ευρώ δεν μας έχουν χαρίσει, όλα είναι δανεικά και με τόκο, και κάνουν και κέρδη από τη μιζέρια μας. Δεν αφήνουν όμως, εκτός εξαιρέσεων, τα έντυπά τους να δημοσιεύσουν άρθρα προς ενημέρωση του λαού τους όταν δεν συμπίπτουν με την επίσημη κρατική τους στάση. Αποδεδειγμένη οφειλή και παράδειγμα υποκρισίας είναι το Κατοχικό Δάνειο, όταν μας απειλούν με κυρώσεις για μη εξυπηρέτηση δανείου μας ενώ οι ίδιοι επί 70 χρόνια βρίσκουν χίλιες δικαιολογίες για να μη πληρώσουν όσα χρωστούν. Όλα αυτά δείχνουν ότι, παρά τις προόδους τους, δεν μπόρεσαν επί 2.000 χρόνια να μετριάσουν τη λανθάνουσα αρπακτικότητα, τη σκληρότητα και τη μικροψυχία που τους διακρίνουν και που επισκιάζουν τις όποιες αξιόλογες αρετές τους...

 

 - Τί θάπρεπε λοιπόν οι Βόρειοι να ανταποδώσουν στην Ελλάδα;

 

               Ασφαλώς η κάθε χώρα περιφρουρεί πρωτίστως το συμφέρον της. Αλλά ποιό είναι αυτό το συμφέρον και σε ποιό βαθμό συμβαδίζει με την Ευρωπαϊκή Ιδέα;  Άν ήθελαν πραγματικά να την προωθήσουν θα έπρεπε  εν προκειμένω :

 

· Να μας ζητήσουν ιστορική συγγνώμη όπως ο Πάπας Ιωάννης - Παύλος Β' (1992) και ο Πάπας Φραγκίσκος (2015) για όσα διαχρονικά μας έχουν κάνει και για τη φύλαξη των νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρώπης επί 12 αιώνες.

· Να σταματήσουν άμεσα την απαξιωτική προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας, που γίνεται κυρίως για να συγκαλύψει τον αμαρτωλό ρόλο των τραπεζών τους και τη χρέωση των φορολογουμένων τους για τη διάσωσή τους. Να πούν στους λαούς τους όλη την αλήθεια για τη σημερινή κρίση.

· Να μετατρέψουν τα δάνειά μας σε άτοκα για 100 χρόνια.

· Να κάνουν παραγωγικές  βιομηχανικές επενδύσεις στην  Ελλάδα, όχι μόνο χρηματιστηριακές και τουριστικές.

· Να δώσουν Know how.

· Να χορηγήσουν επί τέλους με τόκο τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β' Π. Πολέμου και να εξοφλήσουν άμεσα το Κατοχικό Δάνειο.

· Να μοιραστούν την πελώρια αμυντική μας δαπάνη λόγω θέσεως, όχι μόνο να μας πωλούν όπλα με τις γνωστές μεθοδεύσεις.

· Να καταβάλουν στα χειμαζόμενα ελληνικά Ταμεία Συντάξεων μέρος της δαπάνης των πανεπιστημιακών σπουδών των χιλιάδων πτυχιούχων μας που τώρα εργάζονται γι’ αυτούς.

· Να επωμιστούν τα βάρη που τους αναλογούν για το μεταναστευτικό κύμα εξ Ανατολών.

 

               Ασφαλώς όλα αυτά δεν θα ήσαν ικανά να μας σώσουν άν εμείς δεν αποφασίσουμε να κάνουμε πράξη τα δέοντα και δεν αποβάλουμε τη νοοτροπία ότι οι άλλοι πρέπει συνεχώς να μας πληρώνουν. Ούτε θα έχουμε επενδύσεις με τόση γραφειοκρατεία, διαφθορά και χωρίς σταθερό φορολογικό και εργασιακό πλαίσιο. Μόνον όταν θα ζούμε σύμμετρα προς τις οικονομικές μας δυνατότητες δεν θα τους έχουμε ανάγκη. Άς φροντίσουμε λοιπόν να τις αναπτύξουμε. Αλλά και οι απόγονοι των Τευτόνων ας περιορίσουν την αρπακτικότητά τους και ας δούν τα πράγματα με ευρύτερο πνεύμα και προοπτική, άν το μπορούν...

 

               Δυστυχώς όμως ακόμα και η συνεννόησή μας με το Βορρά είναι προβληματική. Ο Βορράς είναι ψυχρά ορθολογικός ενώ ο Νότος συναισθηματικός και με άλλες αξίες. Μόνο με τη λογική μπορεί ο ένας να γνωρίσει τον άλλον, αλλά αυτό δεν είναι βιωματικό άρα η αλληλοκατανόηση θα είναι ελλιπής. Όμως, αυτή η διαφοροποίηση και μόνο θα μπορούσε να σώσει την ταυτότητα της Ευρώπης και να τη διατηρήσει. Επειδή δε ιστορικά τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν, ο Βορράς κάποια στιγμή θα χρειαστεί και πάλι το Νότο. Πρέπει λοιπόν, για το συμφέρον και των δύο πλευρών, να υπάρξει αμέριστη οικογενειακή συμπαράσταση του ενός προς τον άλλον αν θέλουμε η Ευρωπαϊκή ιδέα να επιβιώσει. Άν υπάρξει θέληση η φόρμουλα θα βρεθεί, όχι στα κατάστιχα των Τραπεζών αλλά με τη βαθειά γνώση της Ιστορίας και τις κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις. Αλλιώς η κοινωνία της Ευρώπης θα γίνει Αμερικάνικη Σούπα, χωρίς ιστορική παράδοση,  χωρίς ταυτότητα και με μοναδικές κοινές αξίες το lifestyle και το χρήμα. Τι έχει άλλωστε πιά να ζηλέψει η Ευρώπη από τις κατά τεκμήριο παρακμάζουσες ΗΠΑ εκτός από την Τεχνολογία; Και αυτή όμως είναι αντιμετωπίσιμη!

  

               Καιρός λοιπόν θα ήταν ν’ ανταποδώσει ο Βορράς στο Νότο τα οφειλόμενα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα το κάνουν. Άς ρίξουν όμως μια προσεκτική ματιά στον καθρέφτη που τους προσφέρουμε κι ας αποφασίσουν οι ίδιοι άν είναι όντως όμορφοι και πολιτισμένοι, όπως θέλουν να πιστεύουν, ή μήπως τελικά "ο Βασιλιάς είναι γυμνός";

  Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το δημοσιογραφικό σκοτάδι της Γερμανίας | 15/05/2015 18:08
  Στο άρθρο αναφέρεται: "Δεν αφήνουν όμως, εκτός εξαιρέσεων,τα έντυπά τους να δημοσιεύουν άρθρα προς ενημέρωση του (γερμανικού) λαού, όταν δεν συμπίπτουν με την επίσημη κρατική στάση". ΣΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: ο επί 17 χρόνια αρχισυντάκτης της Frankfurter Allgemeine Zeitung Ούντο Ούλφκοτε στο πολύ πρόσφατο βιβλίο του, έχει τα κεφάλαια : Τα 2/3 των δημοσιογράφων είναι εξαγοράσιμοι # Οι πεμπτοφαλαγγίτες των ΗΠΑ # Το παραμύθι της Μέρκελ - έτσι ψεύδεται η καγκελαρία τον λαό # Πώς λαδώθηκα από εταιρεία πετρελαιοειδών # Δημοσιογραφικά ταξίδια και φοροαπάτες # Πως πληρώνονται οι βίλες στην Τοσκάνη # Αγόρασε και εσύ ένα δημοσιογράφο, μπορείς. (Πηγή : περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ !2-18/2/15, σελ. 26). Ανάγκη σχολίων
  Mαρίτσος
  απάντηση60
   
   
   
  Απάντηση στο Βαγγέλη Κ (12/05/2015) | 15/05/2015 17:24
  Φίλε, πολύ επιδερμικά και ανιστόρητα μας τα λες. Όντως,υπήρξαν αγνοί και ηρωϊκοί φιλέλληνες, στους οποίους χρωστάμε πολλά, και πρέπει, συνεχώς, να τους ευγνωμονούμε.. Αλλά, δυστυχώς, μαζί με αυτούς πλασαρίστηκαν και πολλοί, μα πάρα πολλοί βόρειοι, κυρίως γερμανοί, που μυρίστηκαν και μεθόδευσαν την μεγάλη "κονόμα". Στα κατά καιρούς δάνεια και στις σχετικές πτωχεύσεις, έχουν εμπλακεί πολλοί βόρειοι επιτήδειοι. Είναι γνωστό και καταγραμμένο ιστορικά, το πώς ξεκίναγαν ονομαστικά τα δάνεια, και πόσα λίγα κατέληγαν στο ταμείο μας. Άσε δε και τα υπέρογκα επιτόκια, και τους συναφείς εκβιασμούς. (Κάτι μου θυμίζει αυτό). Συνεπώς, χρειάζεται κάποιος Κάζης, που υποδεικνύει ότι πρέπει να καθρεπτιστούν
  ΚΔΠΟΛ
  απάντηση90
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απάντηση στον "Ιστορικό" (12/05/2015) | 15/05/2015 16:26
  Γράφεις: "Ο αρθρογράφος διαστρέφει την πραγματική ιστορία". Γιατί δεν ανασκευάζεις εσύ τα διαστραμένα, ώστε να ...μορφωθούμε και εμείς; Έτσι γενικά; Γράφεις: "δεν μας έδωσαν δάνεια με το ζόρι". Αν δεν μας τα δίνανε θα χρεοκοπούσαν οι γνωστές γερμανο-γαλλικές (και όχι μόνο) τράπεζες. Ο κόσμος τόχει τούμπανο .... Τόσο μελάνι χύθηκε γι αυτό το θέμα. Εσύ πού ήσουνα; Γράφεις: "δεν μας πήραν βίαια τα (ακριβοπληρωμένα) δημιουργικά μυαλά". Έτσι όπως ρήμαξαν την οικονομία μας, είχαν άλλη επιλογή; Εάν ναι, πες την να βοηθήσεις και την εναπομείνασα άνεργη νεολαία μας, και τους δικαίως θρηνούντες γονείς της. Θα κάνεις πολύ μεγάλο καλό. Τελικά, δεν μας τα είπες καλά καλέ μου φίλε. Ελπίζω σε απάντηση.
  polmari
  απάντηση81
   
   
  Ενδιαφέρον άρθρο | 14/05/2015 15:21
  ΄Ενα άρθρο πολύ ενδιαφέρον με ιστορική προοπτική που προσπαθεί να ισορροπήσει τις εντυπώσεις για τις σχέσεις μεταξύ Νοτίων και Βοερίων.
  κάτοικος Γερμανίας
  απάντηση122
   
   
  Σύνεση και δικαιοσύνη | 13/05/2015 23:47
  Μπράβο στον συντάκτη του άρθρου!! Με γνώση και σύνεση, συνέδεσε ιστορία και πολιτική με οικονομία και πολιτισμό! Δύσκολο έργο που δείχνει καλλιέργεια και υψηλό μορφωτικό επίπεδο! Οι προτάσεις του ιδεαλιστικές, σχεδόν ρομαντικές, αλλά δίκαιες και εμπεριστατωμένες, ενοχλούν κάποιους με την αλήθεια τους...
  Σοφία Σολομώντος
  απάντηση144
   
   
   
  Μην τους δίνετε σημασία. | 13/05/2015 21:54
  Εξαιρετικό Άρθρο. Θα σας πρότεινα να μην πτοείσθε από τα σχόλια ανεγκέφαλων, γραικύλων ή στρατευμένων που κάνουν κριτική κρυμμένοι πίσω από ψευδωνυμα.
  Σκεπτικιστής
  απάντηση144
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Gia gelia h gia klamata? | 12/05/2015 20:22
  Apsogo arthro. Aploismoi, stereotupa, asteiotites, daimonopiish tou "kakou ksenou". To kalitero einai to teleutaio kommati pou o arthrografos - afou prwta ekrase tous borreious oti "kseroun mono na pairnoun" - parousiazei thn lista xristougenwn tou kai zitaei atoka daneia, texnognosia, apozimioseis, ependiseis klp klp kai ola auta tsampa fusika...afou genithike Ellinas, tou xrostaei olos o kosmos. Tha thela ontws na dw thn fatsa tou ean kapios Afrikanos tou parousiaze paromio...manifesto, legontas oti apo kei katagete to anthropino eidos, ara epomenos se autous xrostame ta panta...
  Germanaras
  απάντηση1114
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Σας τα φάγαμε αλλά δώστε και άλλα, λόγω... επιτευγμάτων προγόνων! | 12/05/2015 12:40
  Ο αρθρογράφος διαστρέφει την πραγματική ιστορία, αυτό που έχουν μάθει οι Βόρειοι είναι να παράγουν, όχι να παίρνουν. Αναφέρει βέβαια και σωστά γεγονότα, όπως το ότι οι κατακτήσεις του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού στις οποίες βασίζεται η Δύση προέρχονται από την νότια Ευρώπη. Και λοιπόν; Μετά την βασιζόμενη στην προτεσταντική ηθική ανάπτυξη του Βορρά εκεί είναι το κέντρο του Δυτικού πολιτισμού. Εκεί υπάρχει αξιοκρατία, παραγωγή, ισχυρό και δίκαιο κράτος νόμου, ενώ εμείς μασκαρεύουμε τον παρασιτισμό σε... ευσπλαχνία και πνευματικότητα. Κανείς δεν μας έδωσε με το ζόρι δάνεια, δεν μας παίρνει βίαια τα δημιουργικά μυαλά. Δεν μας χρωστούν τίποτε μόνο επειδή φέρουμε το όνομα Έλληνες, που ντροπιάζουμε!
  Ιστορικός
  απάντηση1720
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Έξοχο Άρθρο! | 12/05/2015 12:04
  ΕΙ τέλους και ένας Αωρθρογραφος που γνωρίζει Ιστορία, οπως θα επρεπεη να διδάσκεται σβέρκο ΟΛΑ τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, ελληνικά και Ευρωπαϊκά, και τα Υπαναπτκτα της Εγγύς Ανατολης(αλλα εκει φοράνε ακομη Μπούρκα, και κρύβονται πίσω απο αυτήν). Ο συγγραφέα ως του άρθρου θα επρεπε να πάρει Νόμπελ Ευρωπαϊκής κΚούλτουρας!
  nemesis
  απάντηση1029
   
   
  Μωρίας Εγκώμιο | 12/05/2015 11:47
  Ο Ολλανδός Desiderious ERASMUS απο το Ρόττερνταμ της Ολλανδίας το έτος 1509 συνεισέφερε και συνέβαλε στην ορθολογιστική αποτίμηση της ανθρώπινης σκέψης το κλασσικό έργο του με τον ανωτέρω τίτλο. ΄Ηταν ένα έργο που με ενάργεια παρωδούσε την αυτοεξαπάτηση, την παράνοια και διαφθορά αλλά και την εμετάλλευση της θρησκευτικής αφέλειας στην τότε εποχή. Φοβάμαι ότι παραμένει επίκαιρο και στην σημερινή εποχή για όσους λοιδωρούν τις αξίες που σχεδόν όλες οι Ευρωπαικές κοινωνίες σε μεγάλο βαθμό σταδιακά αλλά με συνέπεια υιοθέτησαν έκτοτε.
  Απόδημος Σχολιαστής.
  απάντηση613
   
   
   
  άμα το πας έτσι ρε φίλε κι εμείς χρωστάμε τα πάντα στην Αφρική... | 12/05/2015 10:35
  ...Αφού εκεί γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος. Εμπρός λοιπόν να χρηματοδοτήσουμε ένα αφρικάνικο μνημόνιο αλλά και να κάνουμε παραγωγικές επενδύσεις στη Νιγηρία και τη Ζιμπάμπουε...
  νικ
  απάντηση1722
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  διδοντας στους βαρβαρους | 12/05/2015 07:29
  Ειμαστε τοσο βαρβαροι στην κακοδιαχειρηση και στην απληστια που οτι κι αν δωσουν θα γινει αμεσως καρβουνο. Πρεπει πρωτα μια καταστροφη να μας εκπαιδευσει ...
  βουνισιος
  απάντηση2014
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ναί καλά τώρα, | 12/05/2015 06:33
  μας χρωστάνε. Εμείς δεν τους χρωστάμε, τίποτα που αν δεν ήτανε κάτι κουτόφραγκοι, Αγγλοι, Γερμανοί κτλ Βόρειοι, θα κυκλοφορούσαμε με γαϊδάρους και φουστανέλες.
  Βαγγέλης Κ.
  απάντηση2119