Τα παιδιά φταίνε

Θαλασσοταραχή μεγάλη

«ΤΟ «ΘΕΜΑ» ΔΕΝ ΕΚΛΕΙΣΕ» διάβασα στην οθόνη του σταθμού μετρό του Συντάγματος, εκεί όπου συνήθως προβάλλονται ειδυλλιακά ελληνικά. «Μπα, κυκλοφόρησε φήμη πως κλείνει το «Πρώτο Θέμα» και τη διαψεύδουν;» αναρωτήθηκα.

Αλλά αμέσως μετά άρχισαν να προβάλλονται στην οθόνη ασπρόμαυρες εικόνες από την Κατοχή: οι Γερμανοί να μπαίνουν στην Αθήνα, εκτελεστικά αποσπάσματα, τόσα χωριά κάηκαν, τόσοι πέθαναν από πείνα, τόσα πλοία βυθίστηκαν, τόσα γεφύρια γκρεμίστηκαν, συνθήματα «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ» –«ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΦΑΣΙΣΜΟ» διάβαζα στην οθόνη.
Την ώρα που έφθανε το μετρό, τέλειωνε και η γκρίζα διαφήμιση. Βγήκε μια έγχρωμη: η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανακοίνωνε πως εκτίθενται σε προσκύνημα τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και καλούσε τους πιστούς να προσέλθουν αθρόοι.
Αισθάνθηκα ντροπή για λογαριασμό αυτών που διοικούν το μετρό –προφανώς αυτοί είναι ανίκανοι για κάτι τέτοιο, έχουν υιοθετήσει τις συριζανελαϊκές πρακτικές για να διατηρήσουν τη θέση τους. Κηρύγματα μίσους από τη μια, λείψανα για προσκύνημα από την άλλη. Λέγαμε κάποτε πως είναι το πιο μοντέρνο της Ευρώπης το μετρό της Αθήνας –κολοκύθια, μεσαιωνικό είναι.
  • Ο Δημήτρης Μάρδας και η Νάντια Βαλαβάνη δεν θα πρέπει να ντρέπονται, δεν αμφιβάλλω ότι έστειλαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό για τις σπουδές των παιδιών τους. Ομως όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει γνωρίζουν πως μπορείς να αποσύρεις χρήματα από τον ελληνικό τραπεζικό σου λογαριασμό και να χρησιμοποιείς την ελληνική πιστωτική σου κάρτα. Και κοστίζει φθηνότερα να παίρνει ένας φοιτητής 1.000 λίρες τον μήνα με την κάρτα του από τα ΑΤΜ του εξωτερικού (4-5 ευρώ χρεώνεται η συναλλαγή) από το να του στείλεις έμβασμα 30.000 ή 40.000 ευρώ. Γιατί οι δύο υπουργοί, που είναι και ειδικοί περί τα οικονομικά, προτίμησαν αυτή τη λύση;
Μα γιατί δεν ήσαν βέβαιοι ότι τα παιδιά τους θα είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν χρήματα από ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό –φόβος για ρήξη ή Grexit ονομάζεται αυτό. Το επιχείρημα λοιπόν είναι «αμάρτησα για το παιδί μου, συγχωρέστε με». Αλλοι αμάρτησαν για τα εγγόνια τους, άλλοι για τα ταίρια τους, άλλοι για τους γονείς τους και βρέθηκαν 100 δισεκατομμύρια στο εξωτερικό, σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων εταιρειών, σε ομόλογα ξένων κρατών –συγχωρεμένοι όλοι να είμαστε, αλλά τουλάχιστον να παραδεχόμαστε τα κίνητρά μας.
  • Ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν αμάρτησε, τον πήρε το μάτι μου στην τηλεόραση να αίρει τις αμαρτίες των «αιώνιων φοιτητών» και τους ξαναγράφει στα πανεπιστήμια με το επιχείρημα ότι «δεν κοστίζουν τίποτα, γιατί να τους διαγράψουμε;».
Σωστό, απλώς το όνομά τους είναι γραμμένο σε κάποια ηλεκτρονικά τεφτέρια, στον εαυτό τους κοστίζει η μη απόκτηση πτυχίου –και στην κοινωνία βέβαια, που πάνε άχρηστες οι επενδύσεις της σε καθηγητές, κτίρια, βιβλία, εστίες, αφού όσοι επωφελούνται από αυτά δεν παίρνουν τελικά πτυχίο. Αυτό είναι το πραγματικό και βαρύ κόστος, η φοιτητική διαρροή.
Αλαλοι από το αλαλούμ


Ας γίνει μια μελέτη πόσα μαθήματα χρωστούν οι «αιώνιοι» –θα φανεί, πιστεύω, πως καθένας χρωστά δεκάδες, λόγω και του ότι γράφτηκαν σε τμήμα που δεν τους ενδιέφερε αλλά και της δυνατότητας να μεταφέρουν συνεχώς μαθήματα από εξάμηνο σε εξάμηνο ως το πτυχίο. Αφού δεν τα πέρασαν σε Ν χρόνια, σίγουρα δεν θα τα περάσουν σε Ν/2 όπως προέβλεπε ο υπάρχων νόμος αλλά ούτε σε ΝΧN, όπως τους δίνει τη δυνατότητα ο κατεπείγων.
Πώς αντιμετωπίζεται η φοιτητική διαρροή; Φταίει ο νεοφιλελευθερισμός, όπως ευθύνεται για τους φρικτούς πατέρες-δολοφόνους, κατά τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη; Αν δεν φταίει ο συνήθης ύποπτος, θα τεθούν θέματα «εντατικοποίησης των σπουδών» και συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια –καλά ξεμπερδέματα για τα θέματα αυτά με τους συνδικαλιστές και κυρίως με το ΚΚΕ και τους αριστεριστές. Αλλά αφού τους παραδόθηκε η ΕΡΤ στο πρόσωπο του Διονύση Τσακνή, γιατί να μην τους παραδοθούν και τα πανεπιστήμια;
  • Αλλά έχουμε και το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης: Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα. «Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης» είπε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Διότι «πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην ευρωζώνη το 2000 με τον κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις». Για τούτο «ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι και τώρα αν η Ευρώπη θα ανεχθεί τη Δημοκρατία στη χώρα όπου γεννήθηκε».
Προσοχή: δεν πρόκειται για ευτελές θέμα χρημάτων, για δημοσιονομικά κενά, για τον ΦΠΑ στα νησιά, για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις –πρόκειται για θέμα υπέρτερων αξιών: «Αν δεν μας δώσετε λεφτά, δεν είστε δημοκράτες» λέει ο Πρωθυπουργός. «Αν δεν μας δώσετε πολεμικές αποζημιώσεις, είστε ναζί» λέει η διοίκηση του μετρό της Αθήνας.
Κάτι τέτοια επιχειρήματα ακούν οι δανειστές και μένουν άλαλοι –υποβάλλεται μετά στην Ευρωομάδα 36σέλιδη περίληψη των άρθρων του Γιάνη Βαρουφάκη σε εφημερίδες και περιοδικά της τελευταίας πενταετίας ως πρόγραμμα για την επομένη και τους αποτελειώνει.
Δημοκρατία λοιπόν είναι «να τηρήσουμε τις προεκλογικές μας υποσχέσεις για να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές» –ενώ εμένα μου φαίνεται πως δημοκρατία είναι να χάνεις τις επόμενες εκλογές αν έδινες ψεύτικες υποσχέσεις, όπως συνέβη με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά.
  • Κέρδισαν δυστυχώς οι Συντηρητικοί στη Βρετανία –παραιτήθηκε ο Μίλιμπαντ των Εργατικών που έχασε. Ο Αντώνης Σαμαράς όμως δεν εγκαταλείπει την ηγεσία της ΝΔ διότι «θα ήταν φυγομαχία». Εμένα για φυγοδικία μου μοιάζει του ανθρώπου που οι ακροδεξιές πεποιθήσεις του και ο καιροσκοπισμός έβλαψαν θανάσιμα και τη χώρα και το κόμμα του.
  • Αν δεν είχα μπει στο μετρό, δεν θα παρασυρόμουν από τα πολιτικά: θα έγραφα για την πανέμορφη Κρήτη, ημερολόγιό μου. Και για τον κήπο μου που πρέπει να περιποιηθώ, τα αγριόχορτα έχουν γίνει σαν δέντρα. Το είπε ο Βολταίρος πριν από αιώνες να αφήσουμε τα μεγάλα και να καλλιεργούμε καθένας τον κήπο του –πάω να το κάνω πράξη.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Κόκκινες οι γραμμές, αλλά τι είδους; Ευθείες; Τεθλασμένες; Καμπύλες; Θιασώτες της ασάφειας, δεν μας το έχουν ξεκαθαρίσει. Αν κρίνω από το ζιγκ-ζαγκ των 120 ημερών, πρόκειται για τεθλασμένες.

Γ. Κ. @otenet.gr
***
Μετά τη συνεχή έκθεσή τους σε ΔΝΤ, ΕΚΤ, Θεσμούς, Brussels Group, Athens Group, ΟΟΣΑ, κ.τ.λ., οι κόκκινες γραμμές ξεθώριασαν.
Σωκράτης Σαββαΐδης, @hol.gr
***
O κ. Μάρδας θα μπορούσε, αντί της βεβαίωσης της τράπεζας, να παρουσίαζε το παραστατικό μεταφοράς των χρημάτων, που και ημερομηνία αναγράφει και ακριβές ποσόν. Οι 30 απέχουν από τις 40 χιλιάδες ευρώ όσο το ετήσιο εισόδημα ενός συνταξιούχου…
Χ. Γ., @yahoo.com
***
Τα μνημόνια τα σκίζουμε, τα μετονομάζουμε και τα αλλάζουμε όσες φορές θέλουν και όπως μας αρέσει. Αλλάζουμε και διαπραγματευτές, υπουργούς, μπορεί και πρωθυπουργό. Αλλά μη μας ζητήσουν να αλλάξουμε μυαλά.
ΓΡΗΓ. ΒΑΡΕΛΑΣ, ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ
***
Αν η διαπραγματευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑεξακολουθήσει να εφάπτεται του γκρεμού, θα έχουμε τη δυστυχία ο Α. Σαμαράς να συμπεριληφθεί σε εκείνα τα παραδείγματα της πολιτικής ιστορίας που υπέστησαν βαριά ήττα και μολοντούτο επέστρεψαν.
Πέτρος Τς., @HOTMAIL.COM
***
Η σπουδή με την οποία προωθήθηκε το Ν/Σ για την Παιδεία μού φέρνει στον νου συνδικαλιστικό γραμμάτιο προς εξόφληση. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ακύμαντης πνευματικής στέπας όπου το μόνο που θα ξεχωρίζει θα είναι κάποιοι σκυφτοί χατζηαβάτηδες μέσα σε πυκνή ομίχλη συναλλαγής.
Ηλίας Κ., @GMAIL.COM
***
Προς το παρόν, το μόνο καλό με την παρούσα κυβέρνηση είναι αυτό που έρχεται από το μέλλον. Δεν θα καταγραφεί ως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση, αλλά ως η πρώτη της μη γραβάτας (πλην Κατρούγκαλου).
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ
***
Οι όμορφες κόκκινες γραμμές όμορφα σβήνονται…
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ