Ξέρετε τι κάνει τελευταίως εντύπωση στην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο των ελληνικών τραπεζών Λούκα Κατσέλη (φωτογραφία); Οτι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν μόνο μικρές εκροές χρημάτων από τις τράπεζες: «Αυτοί που ήταν να τα βγάλουν τα έβγαλαν. Στον κόσμο επικρατεί μια ενδιαφέρουσα ηρεμία». Αυτά μου είπε η κυρία Κατσέλη όταν ρωτήθηκε αν λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί με τους δανειστές και τους ψιθύρους περί δημοψηφίσματος, Grexit και εκλογών ο κόσμος άρχισε πάλι να αποσύρει τα χρήματά του από τις τράπεζες. Αλλωστε κατά την κυρία Κατσέλη όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος έχει μάθει πλέον να ζει με τον κίνδυνο. Υπέρμαχη του σεναρίου ότι επίκειται να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές για να υπάρξει η πολυπόθητη ρευστότητα χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση των κ.κ. Δραγασάκη και Ντράγκι, από την οποία, όπως είπε, αναμένει πολλά. Οσον αφορά τον νέο ρόλο των τραπεζών, λέει ότι έχει επικεντρωθεί στην εξειδίκευση του προγράμματος Γιούνκερ για την ανεργία.


Lagonissi Resort και Nammos

Ισως να διερωτηθείτε πού πάνε τα λεφτά. Τώρα που αρχίζει να καλοκαιριάζει τα χρήματα φαίνεται πως οδεύουν προς… παραλία. Δεν έπεφτε καρφίτσα στο Lagonissi Resort (είσοδος 35 ευρώ) την Πρωτομαγιά. Το πολυτελές ξενοδοχείο είχε μεγάλη πληρότητα και στην παραλία και στα εστιατόριά του έβλεπες επιχειρηματίες, πολιτικούς, κάνα δυο υπόδικους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ελεγχoμένους για τη λίστα Λαγκάρντ, δημοσιογράφους (αντιμνημονιακών εντύπων) και αρκετούς δικαστικούς λειτουργούς. Εκαναν όλοι παρέα, αν και κρατούσαν τους τύπους, σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Την ίδια ημέρα μαθαίνω ότι η κοσμική Μύκονος (που η κρίση την αφήνει παντελώς αδιάφορη), με τα ακριβά ρεστοράν της, τα πολυτελή ξενοδοχεία της και τις παραλίες της, ήταν γεμάτη από επιχειρηματίες, μοντέλα και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Αρης μόνος κι έρημος

Μόνο του, σαν την καλαμιά στον κάμπο άφησε τον Αρη Σπηλιωτόπουλο το σύνολο των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων που εξελέγησαν με την παράταξη του «Αθήνα Μπορείς» στις δημοτικές εκλογές του 2014. Το χαμόγελο του Αρη Σπηλιωτόπουλου πάγωσε όταν πληροφορήθηκε το πρωί της Τετάρτης ότι πλέον θα είναι επικεφαλής παράταξης χωρίς μέλη! Ναι, καλά διαβάσατε. Θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη οι σύμβουλοι αποφάσισαν να τον εγκαταλείψουν, τονίζοντας ότι τους χωρίζουν ουσιαστικές διαφορές στον τρόπο αντίληψης και προσέγγισης των θεμάτων με τον επικεφαλής τους Αρη Σπηλιωτόπουλο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Τεντόμας, Θανάσης Πλεύρης, Δημήτρης Κωνσταντάρας και οι κοινοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Ξυδέας, Σπύρος Αθανασάκης, Γιώργος Ρωμανέας και Ροδομαρία Δομάζου αναφέρουν ότι ο Α. Σπηλιωτόπουλος «είναι συνήθως απών», «ουδέποτε συγκάλεσε συνεδρίαση», ενώ προσθέτουν ότι η παράταξη δεν λειτουργεί δημοκρατικά, αφού εκδίδονταν ανακοινώσεις / δελτία Τύπου χωρίς προηγουμένως να έχουν συζητηθεί τα θέματα και χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα μέλη της παράταξης.
nnn
Τι να κάνει ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, πέρασε στην αντεπίθεση και αναφέρθηκε σε μακροσκελή ανακοίνωσή του σε βιαστική, μυστική και νυχτερινή σύναξή τους που μόνο ερωτήματα γεννά για τις προθέσεις για τον καθοδηγούμενο ή μη χαρακτήρα της κίνησης τους. Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος κάνει λόγο για πραξικόπημα έναντι της δημοκρατικά εκλεγμένης παράταξης και τους ζητεί να παραδώσουν τις έδρες, οι οποίες ανήκουν στους χιλιάδες πολίτες που τίμησαν την παράταξη «Αθήνα Μπορείς».


Η πρώτη μεγάλη του Καραμανλή

Δειλά-δειλά βήματα στην κοινωνική και κομματική βάση της ΝΔ και εκτός Νομού Σερρών κάνει ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ο νεαρός βουλευτής θα βρεθεί στην Πάτρα το απόγευμα της Τετάρτης προσκεκλημένος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην προεκλογική εκδήλωση εν όψει των φοιτητικών εκλογών της 13ης Μαΐου. Για τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο, ήταν η πρώτη φορά που θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση από τότε που εξελέγη βουλευτής. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ομιλία δεν θα γίνει σε χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά σε κεντρικό κινηματογράφο της πόλης και ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Και μην ξεχνάτε και το σύνθημα «Ηρθε η ώρα» της ΔΑΠ εν όψει των εκλογών, το οποίο παραπέμπει για κάποιους στο γνωστό σύνθημα στη ΝΔ: «Ηρθε η ώρα του Καραμανλή».


Τσίπρας: «Δεν θέλω κλούβα έξω από το σπίτι μου»

Εδώ και τρεις μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούσης παρακαλεί (ναι, έτσι όπως το διαβάζετε) τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να πάρει μέτρα προστασίας έξω από το σπίτι του. Και ο κ. Τσίπρας αρνείται πεισματικά: «Ασ’ το, Γιάννη, δεν θέλω εγώ τέτοια πράγματα έξω από το σπίτι μου, να βλέπουν ΜΑΤ τα παιδιά» του είπε όταν του πρότεινε να σταθμεύει μόνιμα στην είσοδο της πολυκατοικίας του στην Κυψέλη μια κλούβα με μία διμοιρία των ΜΑΤ: «Με το ζόρι δέχθηκε να του τοποθετήσουμε μια σκοπιά, γιατί από πλευράς ασφαλείας η πρωθυπουργική οικία ήταν ξέφραγο αμπέλι» έλεγε ο κ. Πανούσης. Και κάτι ακόμη: ο κ. Τσίπρας μείωσε μόνος του κατά 50% τη δύναμη της αστυνομικής φρουράς του. Ο κ. Πανούσης από την πλευρά του εξέδωσε απόφαση με την οποία μείωσε τη δύναμη της φρουράς όλων των πρώην πρωθυπουργών και των αρχηγών των κομμάτων. Και επιπλέον σκοπεύει να προσθέσει δύο-τρεις ακόμη αστυνομικούς στη φρουρά του Γιάνη Βαρουφάκη, «είτε ο Γιάνης το θέλει είτε όχι. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς ύστερα απ’ αυτά που συνέβησαν στα Εξάρχεια» έλεγε.

Πανούσης: Δεν… υποκινώ εγκλήματα

Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Γιάνης Πανούσης γιατί παρερμηνεύτηκε, όπως λέει και η δήλωσή του και η πρόθεσή του ότι ο 27χρονος παιδοκτόνος θα έχει βίαιο θάνατο. Στην πραγματικότητα ο αναπληρωτής υπουργός είχε ενοχληθεί επειδή παρερμηνεύτηκαν οι… επιστημονικές απόψεις του: Εδώ έχουμε μία επιστημονική διαπίστωση για το τι συμβαίνει σ΄αυτές τις περιπτώσεις. Από πού προκύπτει υποκίνηση δολοφονίας ή αυτοκτονίας; Εάν, δηλαδή, κάνω την εκτίμηση ότι λόγω της οικονομικής κρίσης θα υπάρξει εξάπλωση των ναρκωτικών, αυτό σημαίνει ότι είμαι υπέρ των ναρκωτικών;». Αυτά μου είπε ο κ. Πανούσης και σας τα μεταφέρω,για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Την ίδια ώρα όμως ο Π. Τατσόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πανούση, τις χαρακτηρίζει «εγκληματικές επιπόλαιες» και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη.

Ψηφιακό αρχείο Σημίτη

Η παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου που φιλοξενεί το πολιτικό αρχείο του Ιδρύματος Κ. Σημίτη, θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Θα είναι μία εκδήλωση με μείζον πολιτικό ενδιαφέρον.

HeliosPlus