Υπήρξε, την Κυριακή, νυχτερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή μάλιστα και των Γιάνη Βαρουφάκη, Ευκλ. Τσαλακώτου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη και βεβαίως υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία), και μετά το τέλος της εξεδόθη το γνωστό non paper, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αλλάζει ρότα και επιχειρεί ενιαία συμφωνία με τους δανειστές, εγκαταλείποντας την ενδιάμεση συμφωνία. Οσα έγραφε το non paper ήταν όντως εντυπωσιακά και έδιναν την εντύπωση προόδου στις διαπραγματεύσεις. Το θέμα όμως ήταν εάν γνώριζαν οι ξένοι την αλλαγή ρότας. Την επομένη ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε έλυσε το μυστήριο λέγοντας ότι δεν γνωρίζει περί ενός ενιαίου πακέτου. Ρώτησα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο εάν είχαν ενημερωθεί οι δανειστές μας για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης. Εκείνο που είπε είναι ότι πιθανόν κάποιοι να το ανέφεραν στα… κατώτερα κλιμάκια.


Ο Πρωθυπουργός στους βιομηχάνους

Στην ετήσια συνέλευση των μελών του ΣΕΒ θα παραστεί ως είθισται ο Πρωθυπουργός. Ετσι ο Αλ. Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό στους βιομηχάνους και η ομιλία του θα έχει ενδιαφέρον. Η εκδήλωση, στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής και ένας από τους κύριους ομιλητές θα είναι και ο κ. Βαρουφάκης.
Σύναξη διπλωματών

Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Δευτέρας είχαμε σύναξη διπλωματών εν ενεργεία και διπλωματών που πλέον ασχολούνται με την πολιτική (ευρύτερα μιλώντας…). Πέραν των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ, η ΝΔ έστειλε τον βουλευτή Γ. Κουμουτσάκο και τον Στ. Βασιλόπουλο, πρώην επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Αντ. Σαμαρά, το Ποτάμι τον Αλ. Μαλλιά, οι ΑΝΕΛ τον Ελ. Καραγιάννη –όλοι τους προερχόμενοι από το διπλωματικό σώμα. Ο Ν. Κοτζιάς δύσκολα θα μπορούσε να γλιτώσει από τις εμπεριστατωμένες ερωτήσεις τους. Νωρίτερα πάντως, στα πηγαδάκια των δημοσιογράφων, δεν είχε περάσει απαρατήρητη η επιλογή να προσκληθεί αυτή τη φορά η Χρυσή Αυγή, αν και από ό,τι μαθαίνω οι εκπρόσωποί της Χρ. Παππάς και Κ. Αλεξανδράκης ήταν, για τα δεδομένα τους, «τύπος και υπογραμμός»…


Ο πατέρας της Ραχήλ και το σουπερμάρκετ

Τρεις μήνες (δηλαδή από τότε που κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ) έχουν να πάνε σε σουπερμάρκετ οι γονείς της Ραχήλ Μακρή. Και ο λόγος; Η πενιχρή σύνταξη του πατέρα της (ήταν παλαιός «βατραχάνθρωπος») δεν φτάνει ούτε για τα ψώνια της εβδομάδας. Ετσι την περασμένη Κυριακή η Ραχήλ αναγκάστηκε να δανείσει χρήματα στους γονείς της για να ψωνίσουν σαν άνθρωποι τα αναγκαία τρόφιμα από το σουπερμάρκετ. Τι να κάνουν και οι γονείς; Περίμεναν αύξηση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των τιμών και ακόμα περιμένουν. Ή μάλλον επειδή τα έξοδα τρέχουν και η συμφωνία δεν έρχεται, ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από τη βουλευτή κόρη τους. Στο μεταξύ η Ραχήλ έστειλε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μέτρα «όποιο κι αν είναι το κόστος» και βεβαίως δεν πρόκειται να ψηφίσει και τον ΕΝΦΙΑ, με όποια μορφή κι αν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Η Μανταλένα στο… Αμυνας

Είναι επικεφαλής της Νεολαίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έχει συνοδεύσει σε πολλές αποστολές τον προέδρό τους Π. Καμμένο, ομιλεί (κατά δήλωσή της) και την τουρκική, εμφανίζεται ως «πολιτική επιστήμων και διεθνολόγος, με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής και άμυνας», είναι μόλις 31 ετών, χωρίς καμία απολύτως εμπειρία, παρά μόνον όταν έκανε την πρακτική της στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε όλο αυτό το διάστημα ήταν ανεπιτυχώς δύο φορές υποψήφια βουλευτής (την τελευταία φορά στην Α’ Αθηνών κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 1.681 σταυρούς) και όμως διορίστηκε (με την υπ’ αριθμόν Φ.470/4/2015 απόφαση) ως ειδική συνεργάτιδα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου. Το όνομά της; Αδαμαντία-Ελένη Παπαδόπουλου, αλλά όλοι την ξέρουν ως Μανταλένα.


Οταν δεν τηρείται η πρωθυπουργική εντολή

Αλλη μία συμφωνία υπουργών με τον Πρωθυπουργό δεν τηρήθηκε. Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αρχίζει η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συνεπώς η κυβέρνηση θα εκφράζεται εφεξής από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Με δυο λόγια τέρμα οι δηλώσεις, οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις υπουργών στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ξέρετε πόσες ώρες διήρκεσε αυτή η συμφωνία; Μόλις 24, γιατί από την Κυριακή κιόλας υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί συναγωνίζονταν στα κανάλια και στα ραδιόφωνα ποιος θα πρωτοπεί τη γραμμή της κυβέρνησης και ποιος θα επιτεθεί στους δανειστές μας.


Χάσαμε την Παναρίτη, στοπ

Αγνοείται η πολιτική τύχη της Ελενας Παναρίτη, η οποία από τότε που ανασχηματίστηκε η διαπραγματευτική ομάδα του Γιάνη Βαρουφάκη εξαφανίστηκε. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς κάνει σήμερα, εάν εξακολουθεί να είναι σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, εάν μετέχει στις διαπραγματεύσεις, εάν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα ή στο… Περού, εάν λαμβάνει μισθό ή όχι. Το πού είναι και τι κάνει σήμερα η αυτοαποκαλούμενη «θεσμική οικονομολόγος» Ελενα Παναρίτη απασχολεί και την κυβέρνηση, αφού όταν ρώτησα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την τύχη της, δήλωσε άγνοια ή μάλλον είπε ότι μπορεί να γνωρίζει ο κ. Βαρουφάκης. Το βέβαιον είναι ότι η κυρία Παναρίτη δεν πρόκειται να εμφανιστεί ξανά σε διαπραγματεύσεις, ούτε θα συνοδεύσει τον υπουργό Οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Σαμαράς με Γιούγκερ

Παραμένει φανατικός φιλέλληνας ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, παρά τα όσα συμβαίνουν στις σχέσεις ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών. Αυτή είναι η εκτίμηση του Προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, που συναντήθηκε με τον κ. Γιούγκερ, συνομίλησαν επί δύο ώρες και γευμάτισαν μαζί (σαλάτα ζυμαρικών και κοτόπουλο ψητό). Εκείνο που φάνηκε ότι ανησυχεί περισσότερο τον Πρόεδρο της Κομισιόν είναι ο τρόπος που πρέπει να εξευρεθεί ώστε να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. Και για την πορεία των διαπραγματεύσεων, θα πείτε τι λέει ο κ. Γιούγκερ. Οχι και πολλά, παρά μόνον ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, επειδή δεν υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης, ούτε ενιαίος λόγος, αλλά ούτε ενιαίος ευρωπαϊκός λόγος. Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του Γεωργία και όταν συνάντησε τον κ. Γιούγκερ βρέθηκε προ εκπλήξεως: Ο κ. Γιούγκερ μανιώδης καπνιστής έκοψε το κάπνισμα.

Η Αλέκα και οι…selfies

Εξιτήριο από το νοσοκομείο «Ελπίς» πήρε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρισκόταν εκεί με κάποια μικροπροβλήματα στην καρδιά από την παραμονή της Πρωτομαγιάς. Πολλοί ασθενείς και συγγενείς τους όταν διαπίστωσαν ότι η πρώην Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ βρισκόταν στο νοσοκομείο έσπευσαν στο δωμάτιό της να την χαιρετήσουν. Συζήτησαν μαζί της, της ευχήθηκαν «σιδερένια», αλλά η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό της ήταν τέτοια, που μερικοί ασθενείς έτσι, όπως ήταν με τις πυτζάμες τους, της ζήτησαν και selfies φωτογραφίες.

HeliosPlus