Οσοι συναντούν τούτες τις δύσκολες ημέρες τον Αντ. Σαμαρά, μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, τον βλέπουν προβληματισμένο και ανήσυχο. Και τούτο γιατί, όπως μου λένε, θεωρεί ότι οι έξω (δηλαδή οι δανειστές μας) είναι πλέον τρελαμένοι με τα όσα συμβαίνουν με τους εδώ και αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν σε τίποτε. Το γεγονός ότι οι εδώ θεωρούν πως θα μπορέσουν να κοροϊδέψουν τους έξω αποδεικνύει ότι τελούν σε απόλυτη σύγχυση. Αλλά πώς νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουν; Με το να μην τους στέλνουν λεπτομερή στοιχεία; Δεν υπάρχουν, βλέπετε, κοινά στοιχεία ώστε να γίνουν αξιόπιστες διαπραγματεύσεις. Και κάτι ακόμη. Οι ξένοι, αναφέρει, δεν παίζουν, δεν μπλοφάρουν και οι εδώ το μόνο που κάνουν είναι να τελούν υπό εσωτερικό επικοινωνιακό… παραλήρημα.
nnn
Αυτό το «εσωτερικό επικοινωνιακό παραλήρημα» πώς νομίζετε ότι μεταφράζεται στην πράξη; Ετοιμάζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σαμαρά, να στηθεί ένα ανέντιμο παιχνίδι προγραφών πολιτών, επιχειρηματιών, εκδοτών και δημοσιογράφων. Ετοιμάζονται να εκχωρήσουν άδειες για ΜΜΕ σε ανθρώπους του σκοινιού και του παλουκιού, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το αριστερό ήθος ή με τους στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας. Θέλουν, λέει, να τιμωρήσουν όσους δεν είναι αρεστοί σε αυτούς.

Η πρόταση του Σταύρου
Εκεί στο Στρασβούργο όπου βρέθηκε ο Αντ. Σαμαράς για να μιλήσει σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου τον χειροκροτούσαν οι συμμετέχοντες επί τρία λεπτά όρθιοι για τη στάση του στην κρίση) έμαθε από τους ξένους και άλλα. Οπως, φέρ’ ειπείν, ότι ο Αλ. Τσίπρας τούς έλεγε προεκλογικά πως θα σχηματίσει κυβέρνηση με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη και όχι με τους ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου. Επικοινώνησα ωστόσο με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος μου το επιβεβαίωσε, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας τού πρόσφερε τρία υπουργεία και άλλα τόσα υφυπουργεία. Αλλά μη νομίζετε ότι το παιχνίδι συμμετοχής του Ποταμιού στην κυβέρνηση έχει τελειώσει. Μαθαίνω ότι ο κ. Θεοδωράκης επανέρχεται λίαν συντόμως με νέα πρόταση, η οποία προβλέπει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα, με την προϋπόθεση όμως να εκδιώξει από αυτήν τα… «βαρίδια», δηλαδή και τον Π. Καμμένο και τους κομμουνιστογενείς του Π. Λαφαζάνη. Ετσι, για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις (και την επερχόμενη… κωλοτούμπα, θα πρόσθετα).

Τον έπιασε η «τσιμπίδα»
Σκάει σε λίγες εβδομάδες βόμβα μεγατόνων. Μαθαίνω ότι έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα για σημαντικό πολιτικό πρόσωπο (από αυτούς που συνηθίζουν να κουνούν το δάχτυλο προς τους πάντες, ακόμη και στο κόμμα του) για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο «πόθεν έσχες». Μου λένε ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα οδεύσει προς τη Βουλή, ώστε να ζητηθεί άρση της ασυλίας του, για να μπορέσουν οι εισαγγελείς να ασκήσουν ποινική δίωξη. Το θέμα είναι ότι αν όντως αρθεί η ασυλία του και ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη, τότε με τα ισχύοντα στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής δεσμεύονται αυτομάτως και η κινητή και η ακίνητη περιουσία του.

Κουρασμένος ο κ. Τσίπρας
Προβληματισμένος, κουρασμένος, άυπνος και αγχωμένος (για άλλον λόγο) είναι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Για να δείτε πόσο κουρασμένος είναι ο Πρωθυπουργός, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα παραστεί στην πορεία για την Πρωτομαγιά, την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην πάει για να ξεκουραστεί, να κερδίσει λίγες ώρες ύπνο και να δει την οικογένειά του. Μου λένε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (όπου συνήθως δεν ανακοινώνεται τι συζητείται) ο κ. Τσίπρας τούς είπε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις, ότι η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις και ασφυκτική πολιορκία από το εξωτερικό και το εσωτερικό, επανέλαβε το γνωστό ότι βάλλεται από συμφέροντα (χωρίς να τα κατονομάσει) και εν συνεχεία αυτό που έκανε ήταν να απαντήσει σε ερωτήσεις, Αποφάσεις βεβαίως δεν ελήφθησαν, αλλά διαπιστώθηκε ότι αυξάνονται (και στην Πολιτική Γραμματεία αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή) οι οπαδοί της μη υποχώρησης από τις «κόκκινες γραμμές» που πρεσβεύει ο Π. Λαφαζάνης, με ό,τι αυτό σημαίνει. Α, να μην το ξεχάσω: Φάνηκε πια ξεκάθαρα ότι πληθαίνουν οι απόψεις για προσφυγή στον Λαό (με εκλογές ή δημοψήφισμα) σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν το είπαν έτσι ακριβώς. Είπαν, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εκβιασμοί…
nnn
Πολλές ερωτήσεις στη συνεδρίαση αυτή δέχθηκε ο κ. Τσίπρας για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αν καρατομήθηκε και γιατί. Οχι, αυτή τη φορά ο Πρωθυπουργός απέφυγε να πει ότι (αυτό που δήλωσε από τηλοψίας) ο κ. Βαρουφάκης αποτελεί… asset για την κυβέρνηση, λέγοντας απλώς ότι υπήρξε μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Και δεν θέλησε να προσθέσει τίποτε άλλο.
nnn
Το λένε όμως πλέον ανοιχτά και δημοσίως όλο και πιο πολλοί. Οτι ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπονομεύσει τη συμφωνία και ότι ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο προβληματικός. Μετά το «ράπισμα» (για πολλούς bullying) που υπέστη από τους ευρωπαίους συναδέλφους του στο Eurogroup της Ρίγας, βρήκε την ευκαιρία να… αναγεννηθεί τόσο με το επεισόδιο με τους αντιεξουσιαστές στα Εξάρχεια όσο και με την παρουσία του στην πορεία για την Πρωτομαγιά, όπου έτυχε από συμπαθούντες και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ υποδοχής rock star. Ακόμη και δεκάρικα μοίρασε, όπως ειπώθηκε, σε αστέγους που τον πλησίασαν. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί για αυτόν και, όπως λένε στην κυβέρνηση και αλλού, αυτός είναι που συστηματικά υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις, κάνοντάς τους να διερωτώνται: Γιατί;

Πώς οι Κύπριοι τα κατάφεραν
Πολλές οι ερωτήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης προς τους αδελφούς Κυπρίους πώς τα κατάφεραν με το Μνημόνιο και πώς αντιμετώπισαν την τρόικα χωρίς να ανοίξει μύτη στην κοινωνία, στα πολιτικά κόμματα και στους συνδικαλιστές της Μεγαλονήσου. Και κυρίως ερωτήσεις συριζαίων υπουργών του τύπου πώς πέτυχαν μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να βγουν στις αγορές, να αντλήσουν στο άψε σβήσε περί το 1 δισ. ευρώ και τον Νοέμβριο να τελειώνουν οριστικά με τα μνημόνια.
Κάθησα λοιπόν και έψαξα το θέμα. Μου είπαν ότι στην Κύπρο αντιμετώπισαν με μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή το όλο ζήτημα. Δημιούργησαν ειδική διαπραγματευτική ομάδα, που έρχεται σε επαφή με την τρόικα, ότι οι τροϊκανοί δεν διαπραγματεύονται με τους υπουργούς, παρά μόνο ζητούν πληροφορίες από αυτούς, ότι μόνο δύο φορές συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κύπρου (η μία μάλιστα αφορούσε τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) και ότι και τις δύο φορές βρέθηκαν ισοδύναμα μέτρα. Το σημαντικότερο; Κέρδισαν την αξιοπιστία των δανειστών. Δεν υπήρξαν διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, καταλήψεις, αφού η κυβέρνηση απέσπασε τη συναίνεση όλων των κομμάτων. Αλλωστε ποιος θα διαμαρτυρηθεί; Το (αριστερό) ΑΚΕΛ, που όταν ήταν κυβέρνηση όλοι πιστεύουν ότι με την πολιτική του έφερε το Μνημόνιο και την οικονομική τραγωδία της Κύπρου;
Νόμος του 1950 ισχύει και σήμερα!
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος δεσμεύθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο, δηλαδή από το βήμα νομικού συνεδρίου, ότι θα προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
nnn
Ο υπάρχων Κώδικας περιέχει νόμους-απολιθώματα, οι οποίοι αποτελούν ντροπή για ένα ευρωπαϊκό κράτος. Ακόμη και για την Ελλάδα των άκρων και της πόλωσης ξεπερνά κάθε φαντασία το γεγονός ότι άνθρωποι δικάζονται σήμερα με νόμο της επαύριον του εθνικού διχασμού, ο οποίος ψηφίστηκε για να γεμίσουν οι φυλακές από τους επονομαζόμενους «κομμουνιστοσυμμορίτες»-καταχραστές του Δημοσίου.
nnn
Ο περίφημος δρακόντειος νόμος 1608 του 1950 ισχύει και σήμερα (!) και είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, όταν ακόμη και η εφαρμογή του, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, έχει αποδειχθεί στην πράξη αναποτελεσματική. Ο νομικός κόσμος περιμένει άμεσα την επαλήθευση της δέσμευσης του υπουργού Δικαιοσύνης. Ιδωμεν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ