Είναι παλιό το ανέκδοτο με εκείνον που οδηγεί σε μονόδρομο ανάποδα προς το ρεύμα και ακούγοντας στο ραδιόφωνο την προειδοποίηση ότι κινδυνεύουν από έναν τρελό σχολιάζει: «Τι ένας τρελός, όλοι οι άλλοι έχουν τρελαθεί και πάνε ανάποδα». Μου το θύμισε η τραγική μοναξιά του κ. Βαρουφάκη, με όλους τους άλλους 18 να διαφωνούν οργισμένοι μαζί του για τους φανφαρονισμούς και την ασταμάτητη ασαφή διδακτική φλυαρία του. Αντίθετα, εδώ στην Ελλάδα παίρνουμε το μέρος του τρελού κλείνοντας μάτια και αφτιά, με μια κυβέρνηση σαστισμένη και αμήχανη και με μια Βουλή να επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι όντως ένα απέραντο φρενοκομείο. Παλαιότερα, όταν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή διαδέχθηκε ο θίασος ποικιλιών της Ενώσεως Κέντρου, με τα καραγκιοζιλίκια που ακολούθησαν (και με κατάληξη τη δικτατορία των συνταγματαρχών), προέκυψε το σχόλιο: «Εφυγαν οι δεξιοί και ήλθαν οι αδέξιοι».
Σήμερα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς τον χορό σέρνουν η εξ αποκαλύψεως «αλήθεια» της μαρξιστικής -λενινιστικής θρησκείας και οι θεωρητικοί ακροβατισμοί του νάρκισσου υπουργού Οικονομικών.
Ο διάσημος Ερμαν Εσσε είχε συνοψίσει: «Θεωρία σημαίνει να είμαστε παντογνώστες και τίποτα να μη λειτουργεί». Ο νεφελοβατών κ. Βαρουφάκης έκδηλα το απολάμβανε, ενώ ο πιο ρεαλιστής κ. Δραγασάκης φαινόταν να απορεί και να δυσφορεί. Και ο Πρωθυπουργός, πελαγωμένος και τρέμοντας από τις συνέπειες της κατάρρευσης των προσδοκιών ότι «θα έπαιζε τα νταούλια και οι αγορές θα χόρευαν», έθεσε σε έμμεση εφεδρεία τον επηρμένο υπουργό του, ενώ αντιμετωπίζει αμήχανος το ανά τους αιώνες άλυτο πρόβλημα του «πώς ο σκύλος θα είναι χορτάτος και η πίτα ακέραια» προσπαθώντας να προσγειωθεί.
Και ενώ ο κάθε υπουργός ασκεί κατά τα προσωπικά του γούστα και τις ανάγκες της πελατείας του την πολυπόθητη εξουσία του και ενώ γενικά η κυβέρνηση «άλλα λέει μέσα, άλλα έξω, άλλα λέει χθες, άλλα σήμερα, άλλα το πρωί, άλλα το απόγευμα», η διψασμένη για δόξα και εξουσία κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, σπαταλώντας τα λεφτά που αρπάζει από ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία ο ταλαίπωρος κ. Μάρδας, ταξίδεψε στη Ρώμη για τη σύνοδο των προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Παρέα της η ευρωβουλευτής κυρία Σακοράφα, ο βέλγος ακτιβιστής κ. Ερίκ Τουσέν, δύο συνεργάτες από το γραφείο της στη Βουλή, ένας δημοσιογράφος της EΡTopen, ο τεχνικός προϊστάμενος του Καναλιού της Βουλής μαζί με έναν καμεραμάν και μία ακόμη δημοσιογράφο, δύο υπηρεσιακοί υπάλληλοι του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, ο σύζυγος της κυρίας Σακοράφα και η γραμματέας της («Το Βήμα», 26/4). Για την προσωπική προβολή και την εξυπηρέτηση των αρχηγικών φιλοδοξιών της κυρίας Κωνσταντοπούλου «λεφτά υπάρχουν».
Οχι όμως και για το ένα εκατομμύριο εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που μένουν απλήρωτοι ως και πέντε μήνες και για τους 900.000 ανέργους που δεν λαμβάνουν ούτε το πενιχρό εισόδημα ανεργίας. Και από δίπλα οι αδηφάγοι διάσημοι οικονομολόγοι Στίγκλιτζ, Σακς και Γκάλμπρεϊθ που, αφού οδήγησαν τον Γιωργάκη Παπανδρέου και την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή, συνεχίζουν τώρα συμβουλεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα έναντι, υποθέτω, παχυλών αμοιβών.
«Η εξουσία διαφθείρει» διαπίστωνε ο λόρδος Ακτον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ