Κανένας δεν περίμενε ότι σε 100 ημέρες θα μπορούσε η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την «κατάσταση χρεοκοπίας» στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μόνο αφελείς μπορεί να πίστευαν όσα λέγονταν προεκλογικά ότι «το Μνημόνιο θα καταργηθεί με έναν νόμο» ή «θα το σκίσουμε», γιατί απλούστατα η χώρα χωρίς τη στήριξη των Ευρωπαίων δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και να αποπληρώσει τα χρέη της. Οσο λιτά κι αν ζούμε…
Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στους τρεις μήνες που πέρασαν. Το Δημόσιο εξάντλησε κάθε πηγή πόρων που υπήρχαν στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, στις περιφέρειες, στους δήμους, ακόμη και στα πανεπιστήμια.
Οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις για τη ρύθμιση και πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Και οι μεγάλες επιχειρήσεις έσπευσαν να στηρίξουν τα ταμεία του κράτους καταβάλλοντας όχι μόνο εγκαίρως αλλά και νωρίτερα φόρους, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα.
Σε όλους όμως είναι προφανές ότι τα χρήματα, ο χρόνος και η ανοχή εξαντλήθηκαν στις 100 ημέρες. Και είναι βέβαιο ότι χωρίς συμφωνία με τους εταίρους και επανεκκίνηση της χρηματοδότησης ούτε η κυβέρνηση ούτε η οικονομία μπορούν να προχωρήσουν.
Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδρασε με τον τρόπο που γνώριζε καλά, δηλαδή συμπεριφέρθηκε ως αντιπολίτευση διαμαρτυρόμενη και καταγγέλλοντας αυτή τη φορά όχι τους βαριά ηττημένους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά τους ευρωπαίους εταίρους.
Δηλαδή αυτούς στους οποίους πρέπει να στηριχθεί για να ανατρέψει εκ του ασφαλούς τις πολιτικές ακραίας λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα και να εξασφαλίσει πόρους για επιστροφή στην ανάπτυξη.
Κακά τα ψέματα. Οι νικητές των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ήταν απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι, και αν δεν υπήρχαν η δημόσια διοίκηση (το ΓΛΚ, ο ΟΔΔΗΧ κ.ά.), η υπομονή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και, κυρίως, η ανοχή και η στήριξη των βαριά φορολογούμενων πολιτών και έντιμων επιχειρηματιών θα είχαμε μπει σε μεγάλες περιπέτειες.
Δεν χάθηκαν όμως τα πάντα. Ας ελπίσουμε ότι ο χρόνος των 100 ημερών στα θρανία της εξουσίας και η διαπίστωση των αδιεξόδων έχουν δείξει στην κυβέρνηση τις διεξόδους. Αρκεί να επιδείξει αποφασιστικότητα και να πάψει να κυνηγάει «φαντάσματα»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ