Μέχρι πρότινος τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποκαλούσαν τον Γιάνη Βαρουφάκη λόγω της συμπεριφοράς του, της ιδιομορφίας του, του ντυσίματός του, της μοτοσικλέτας και του… υψωμένου δαχτύλου του… «ροκ σταρ». Εβγαλαν μάλιστα και τραγούδια για τον «φοβερό σούπερ Βαρουφάκη» που με ακτίνες «Χ», ως άλλος Σούπερμαν, έβαζε μπουρλότο στο ευρώ. Από την Τρίτη όμως το βράδυ όλα αυτά αποτελούν παρελθόν. Νέο πρόσωπο είναι η σύζυγός του Δανάη Στράτου (φωτογραφία) που πετάχτηκε ως ελατήριο από τη θέση της μόλις αντελήφθη ότι κινδυνεύει με επίθεση ο σύζυγός της στην ταβέρνα των Εξαρχείων «Γιάντες», στην οδό Βαλτετσίου. Προτού ακόμη εκσφενδονίσουν τα ποτήρια και τα μπουκάλια εναντίον του συζύγου της και τον στολίσουν με διάφορα «γαλλικά» καμιά τριανταριά νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα «εισβολείς» της ταβέρνας, η Δανάη, ως άλλη Ζαν ντ’ Αρκ έσπευσε να αγκαλιάσει σφιχτά τον άνδρα της και να γίνει η ζωντανή ασπίδα του. Με τη θέα της… «Ασπίδας-Δανάης», οι αντιεξουσιαστές έκαναν πίσω, κατά την αφήγηση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος μάλιστα προέβη και σε δηλώσεις ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. Ευχαρίστησε δημοσίως τη σύζυγό του που είχε την προνοητικότητα και τα εντυπωσιακά αντανακλαστικά να τον αγκαλιάσει και να τον προστατεύσει καθώς έρχονταν προς το μέρος του με άγριες διαθέσεις οι εισβολείς. Κανένας όμως δεν ρώτησε τους νεαρούς τι ήταν αυτό που τους σταμάτησε, αλλά ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πράξη αυτή της γυναίκας του τον συγκίνησε και ότι θα ξαναπάει στα Εξάρχεια (υποθέτω μαζί με την «Ασπίδα-Δανάη»).


Ο Ευριπίδης, ο Καμμένος και η Μπάγερν

Αυτή η αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεντάγωνο του πρώην υπουργού (και ακραιφνούς καραμανλικού) Ευρ. Στυλιανίδη και η δίωρη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας (και ακραιφνή αντισαμαρικό) Π. Καμμένο μαθαίνω ότι προβλημάτισε πολλούς «γαλάζιους». Τι γύρευε ο Ευριπίδης στον Καμμένο; Επισήμως ο κ. Στυλιανίδης έλεγε ότι πήγε στον υπουργό Αμυνας για να του ζητήσει… εθνικό ρουσφέτι: Να δημιουργήσει δηλαδή ένα κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην περιοχή της Ροδόπης και τίποτε άλλο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ενα από τα πουλάκια που τελευταίως κελαηδούν στην οδό Μεσογείων με πληροφόρησε ότι ο κ. Στυλιανίδης, με το «καλημέρα», είπε σιβυλλικά στον κ. Καμμένο: «Τώρα αρχίζει το παιχνίδι, να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση και να αρχίσουμε να παίζουμε το σκάκι». Λίαν συντόμως, πρόσθεσε, θα υπάρξουν και πρωτοβουλίες, χωρίς όμως να επεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες. Και να ‘ταν μονάχα αυτό; Συμβούλευσε τον υπουργό ότι «πρέπει να τα βρείτε με την Ευρώπη και να σταματήσετε τους ακτιβιστές». Για να δείξει πόσο καλές σχέσεις διατηρεί ο ίδιος με τους Γερμανούς, του αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Μπάγερν Καρλ-Χάινς Ρουμενίγκε τού έστειλε μια μπάλα με τις υπογραφές όλων των ποδοσφαιριστών της φημισμένης γερμανικής ομάδας με τη σημείωση ότι παρόμοια μπάλα έστειλε και στη… Μέρκελ!


Η Ζωή της Βουλής

Τα στατιστικά στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η Ζωή κατέχει τα πρωτεία στις ομιλίες στη Βουλή σύμφωνα με στοιχεία του Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα πραγματοποίησε συνολικά 14 ομιλίες. Ακολουθούν ο Ν. Βούτσης με 10 ομιλίες, ο Ευ. Βενιζέλος με 8 και ο Θ. Θεοχάρης (του Ποταμιού) επίσης με 8. Οσον αφορά τις ερωτήσεις που έχουν ως τώρα κατατεθεί, τα πρωτεία τα έχει ο Ν. Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) με 178 ερωτήσεις και ακολουθούν ο Αθ. Βαρδάλης (ΚΚΕ) με 68 και η Ελένη Γερασιμίδου με 67. Η έκπληξη όμως είναι αλλού: Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Βουλή και Ευρωβουλή», όπου καταγράφονται οι δραστηριότητες βουλευτών και ευρωβουλευτών (και πωλείται προς 9 ευρώ), υπάρχουν συνολικά 24 φωτογραφίες της Προέδρου της Βουλής. Ρεκόρ, θα πείτε; Οχι, γιατί στο προηγούμενο τεύχος υπήρχαν περισσότερες!
Τα εσπρεσάκια των αρχηγών

Και μια και βρισκόμαστε στη Βουλή, αναρωτηθήκατε τι παραγγέλνουν από το καφενείο ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων στις πολύωρες και εξαντλητικές συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου; Πράκτοράς μου με ενημέρωσε ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας θέλει στο γραφείο του ένα εσπρεσάκι μακιάτο, εμφιαλωμένο νερό και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης συνοδευόμενο με τυράκι. Η Ζωή έναν διπλό καπουτσίνο, ο Ευ. Βενιζέλος έναν εσπρέσο, ο Στ. Θεοδωράκης τσάι και ο κ. Κουτσούμπας (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ) άγνωστο, όπως μου είπαν. Οχι σαν την Αλέκα Παπαρήγα που κατέβαινε η ίδια στο καφενείο, έπαιρνε το καφεδάκι της, πλήρωνε και περίμενε ώσπου να της δώσουν την απόδειξη.


Νέο λουκ, ίδιες απόψεις

Ενα από τα πράγματα για τα οποία ο Π. Λαφαζάνης ξεχώριζε και έγινε γνωστός ήταν η… επιμελώς ατημέλητη εμφάνισή του. Σας πληροφορώ ότι τελευταίως κάτι άλλαξε στον υπουργό Ενέργειας και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Περιποιημένο μούσι, μοντέρνο σακάκι, λευκά πουκάμισα είναι τώρα τα χαρακτηριστικά του, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο κ. Λαφαζάνης αλλάζει (προς το πιο… επίσημο). Αυτή όμως η αλλαγή δεν επηρέασε καθόλου τις απόψεις του περί ρήξης. Σε άρθρο του στο περιοδικό του Γιώργου Τράγκα έκανε εμμέσως πλην σαφώς λόγο για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι όχι μόνο μπορούμε να αντέξουμε ένα Grexit, αλλά έχουμε και εναλλακτικές, ενώ η ΕΕ δεν έχει. Απόψεις που για άλλη μία φορά έφεραν σε αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου.

Σούξου Μούξου Μανταλάκια

Η φράση «σούξου μούξου μανταλάκια» (όπως γράφουν τα λεξικά) χρησιμοποιείται συνήθως σε πλάγιο λόγο για λεχθέντα (ή και ενέργειες) των διηγούμενων που δεν έχουν σημασία ή είναι συνωμοτικού περιεχομένου . Ασχετο με το παραπάνω ( ή σχετικό ποιος ξέρει;) το «Σούξου Μούξου Μανταλάκια» είναι το όνομα του εστιατορίου, στην οδό Ονασαγόρου στην (εντός των τειχών) πόλη της Λευκωσίας, όπου ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης παρέθεσε δείπνο στον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Μετά από έναν περίπατο στους δύο παραδοσιακούς δρόμους της Λευκωσίας, Λήδρας και Ονασαγόρου (και οι δύο καταλήγουν στην Πράσινη Γραμμή), όπου ο κ. Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής από τους νεολαίους (και από Ελλαδίτες φοιτητές), πήγαν στο εστιατόριο αυτό για δείπνο. Μαζί τους ήταν και δύο υπουργοί: Ο Ν. Κοτζιάς και Σωκ. Χάσικος. Ενδιαφέρον έχει το μενού; Οχι δεν ζήτησαν ούτε σεφταλιά, ούτε χαλούμι, ούτε πατάτες αντιναχτές, αλλά, με πληροφόρησαν ότι το σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι χτένια ελαφρώς καραμελωμένα, σε πουρέ από κουνουπίδι με σάλτσα από γλυκό κάρυ ή ζυμαρικά με ρικότα και σάλτσα ντομάτας. Στην αρχή απόλαυσαν ένα μιλφέϊγ με μούς τυριών. Το φαγητό συνοδεύεται συνήθως από κρασί Σαντορίνης και από μία μπίρα με παράξενη ονομασία: «Τρελός γάιδαρος».

HeliosPlus