από metereologos.gr
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
 
 

Ζητείται Εμπιστοσύνη

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Ελλάδα, έχοντας πληγεί βαθύτατα από την κρίση που διανύουμε, έφερε μία νέα πολιτική δύναμη στην εξουσία. Το εκλογικό σώμα εναπόθεσε τις ελπίδες του για την επίλυση της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί πείστηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κύριο συστατικό μίας πολιτικής που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο. Κάποιοι άλλοι, απλά, βρήκαν ένα δημοκρατικό μέσο για να εκδηλώσουν την αντίδρασή τους. Μία άλλη μερίδα του εκλογικού σώματος επιζητώντας ένα νέο ήθος στην πολιτική διακυβέρνηση του τόπου, επέλεξε να γυρίσει την πλάτη του στα παλιά κόμματα εξουσίας.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες και η αντιμετώπισή του θα είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Αν η λύση δοθεί μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, τότε είναι σίγουρο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει κάνει μεγάλα και αποφασιστικά βήματα προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Όσο η Ευρώπη δεν αλλάζει πορεία, τόσο στην Ελλάδα θα παραμένουμε αέναα σε μία κατάσταση στασιμότητας, όπου κάθε ημέρα θα θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της χώρας.

Όσο η Ευρώπη δεν αλλάζει πολιτική και όσο μένουμε αποφασισμένοι ότι πρέπει να ακολουθούμε την Ευρωπαϊκή πορεία, τόσο πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα. Τα κόμματα σίγουρα δεν το έχουν πράξει. Ακόμα και σήμερα, φαίνεται να μην έχουν διαβάσει το μήνυμα που έστειλε το εκλογικό σώμα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Συνεχίζουν να λειτουργούν με όλα τα παλιά πρόσωπα και τις παλιές πρακτικές.

Κρίνεται απαραίτητο τα κόμματα να ανανεωθούν πλήρως από τη βάση τους. Να συμπεριλάβουν στους μηχανισμούς τους ανθρώπους με νέα λογική που έχουν μία άλλη αντίληψη για τη διακυβέρνηση.

Η χώρα το έχει ανάγκη προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Το έχει ανάγκη για να επαναφέρει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη του λαού για την πολιτική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο γνωστό πολίτευμα. Αλλά έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή. Χωρίς συμμετοχή, η δημοκρατία λειτουργεί με λάθος τρόπο. Και πολύ φοβάμαι για το ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει το εκλογικό σώμα, σε μία ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης και στην αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού.

* Ο Αριστείδης Γιαννόπουλος είναι Σύμβουλος Πληροφορικής, απόφοιτος του London School of Economics and Political Science.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.