Παραπλανήθηκε από τους ευρωπαίους είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη και η χώρα ξέμεινε από λεφτά εν μέσω της διαπραγμάτευσης, φλερτάροντας πλέον με τη χρεοκοπία.

Αποκάλυψε ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποσχέθηκε στον ίδιο και στον Γιάννη Βαρουφάκη πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το ανώτατο όριο των εντόκων γραμματίων που αγοράζουν οι τράπεζες και πως έτσι θα μπορούσε το Δημόσιο να εξασφαλίσει απρόσκοπτα τη χρηματοδότησή του όσο θα διαρκούσε η διαπραγμάτευση.

Παραδέχθηκε πάντως πως ήταν λάθος τους που πίστεψαν τους ευρωπαίους. «Πήραμε τη δέσμευση ότι με το που θα υπάρξει συμφωνία θα αποκαθίστατο το όριο. Το λάθος ήταν ότι αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και δε ζητήσαμε γραπτή» είπε.

Όμως το θέμα δεν είναι η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης στη προφορική διαβεβαίωση του ολλανδού επικεφαλής του Eurogroup.

Διότι, είχε προηγηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου η επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στον Μάριο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη.

Εκεί, ο ευρωτραπεζίτης του είχε ξακαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει το όριο των εντόκων γιατί δεν μπορούσαν για λόγους φερεγγυότητας οι ελληνικές τράπεζες να «φορτωθούν» και άλλους τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Στην ίδια κατεύθυνση, η απόφασή του λίγες ημέρες μετά να μεταφέρει τη χρηματοδότησή τους στον ELA.

Άρα η ελληνική πλευρά γνώριζε πολύ καλά τη θέση της ΕΚΤ και το εργαλείο πίεσης που διαθέτει.

Και κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου, όταν ο Ντάισελμπλουμ έδινε την υπόσχεση ότι θα μεσολαβήσει πολιτικά για να αλλάξει στάση η ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης την πάτησε διπλά.

Και ο Πρωθυπουργός έπρεπε να τον αποτρέψει. Αρκεί να διάβαζε πιο προσεκτικά την ακριβή διατύπωση.

Διότι η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών και ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ως μεγάλη επιτυχία, περιλαμβάνει την εξής πρόταση: «Υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».

Είναι αλήθεια ότι η διατύπωση αυτή τότε έκανε εντύπωση. Φαινόταν ξεκάρφωτη. Ποιος ο λόγος να υπενθυμίζεται το προφανές σε μια απόφαση που καθόριζε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης;

Όμως ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού εξηγείται.

Τη στιγμή που ο επικεφαλής του Eurogroup και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πίσω από αυτόν, στα λόγια υπόσχονταν στον κ. Βαρουφάκη ότι θα αυξηθεί το όριο των εντόκων, την ίδια στιγμή στο χαρτί, με την υπενθύμιση της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, έστελναν και πάλι το «μπαλάκι» στο Ντράγκι.

«Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Γουάτσον», που θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς…

Δυστυχώς οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης φάνηκαν όχι απλώς καλόπιστοι, αλλά αφελείς.

Με άλλα λόγια ο Σόιμπλε τους τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί και τους «πάσαρε» μια συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση.

Καλές είναι οι θεωρίες παιχνίων, η δημιουργική ασάφεια και οι εξυπνακισμοί , όμως στην πράξη οι διαπραγματεύσεις κρίνονται αλλού και όχι στις εντυπώσεις.