Μετά το bullying που υπέστη ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup πύκνωσαν οι φήμες και οι πληροφορίες ότι επίκειται λίαν συντόμως η αντικατάστασή του. Πιθανός διάδοχός του, όπως εγκύρως πληροφορούμαι, εμφανίζεται κατ’ αρχάς ο Ευκλ. Τσακαλώτος ως μια εξέλιξη εντός πλαισίου ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν όμως και πιο ευφάνταστες υποψηφιότητες. Μου λένε ότι πιθανοί διάδοχοι του κ. Βαρουφάκη είναι ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Ο μεν κ. Προβόπουλος θεωρείται το πρόσωπο με την πιο στενή σχέση με τον Μάριο Ντράγκι, που θεωρείται ο πιο κρίσιμος παράγοντας στο ελληνικό πρόβλημα. Το όνομα δε του κ. Χριστοδουλάκη ακούγεται από τις Βρυξέλλες ως του ανθρώπου-κλειδί για τη συμφωνία ρύθμισης του χρέους.
nnn
Ισως βέβαια η έξοδος (αν συμβεί) του Ι. Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών να είναι για καλό δικό του. Από μια άποψη, θα γλιτώσει το «πυρ ομαδόν» όπως αυτό του Eurogroup της Λετονίας. Οσο κι αν θεωρεί τον εαυτό του ικανό στους ελιγμούς, τα χαστούκια ήταν απανωτά. Αλλος του είπε ότι με τις διαλέξεις του σπαταλάει τον χρόνο. Αλλος φέρεται να τον αποκάλεσε ερασιτέχνη. Ετερος, τζογαδόρο… Ολα αυτά «έβαλαν φωτιά» στο Twitter. Σε ένα τιτίβισμα αναφερόταν ότι ο Ι. Βαρουφάκης θέλει ένα σφουγγάρι και μια πετσέτα διότι είχε ένα κακό πρωινό…

«Δεν βλέπω να τη βγάζουμε»
Η σκηνή που θα σας περιγράψω αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Κάποιος φίλος συνάντησε τις προάλλες έναν από τους πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης, έναν, ας πούμε, υπερυπουργό, και τον ρώτησε: «Υπουργέ μου, πώς είναι τώρα που είσαι στην κυβέρνηση;». Ο υπερυπουργός χαμογέλασε (άλλωστε συνηθίζει όταν ομιλεί να χαμογελά) και του είπε: «Ακουσε, αγαπητέ. Υπάρχουν κάποιοι στην κυβέρνηση που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του Μαξίμου και κάποιοι άλλοι που είναι στα γραφεία τους και απλώς παριστάνουν τους υπουργούς» (και τους υπερυπουργούς, θα πρόσθετα).
nnn
Για να καταλάβετε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σας πληροφορώ ότι υπήρξε κρίση στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης. Ηρθε, δηλαδή, σε σύγκρουση, όπως έμαθα, η υφυπουργός Ράνια Αντωνοπούλου με τους Π. Σκουρλέτη και Δ. Στρατούλη και κατά μία εκδοχή υπέβαλε την παραίτησή της. Τώρα, θα πείτε, υπέβαλε η υφυπουργός την παραίτησή της και δεν έγινε από κανέναν αντιληπτή; Δεν έγινε γιατί ο Πρωθυπουργός κάλεσε την κυρία Αντωνοπούλου και της είπε ότι τις όποιες διαφορές της με τους άλλους δύο υπουργούς θα τις αναφέρει στον ίδιο, θα τον ενημερώνει πάραυτα. Αυτός είναι και ο λόγος που η υφυπουργός παρέμεινε στη θέση της. Αλλά γιατί νομίζετε ότι ο κ. Τσίπρας την έπεισε να μην παραιτηθεί; Υπολόγισε το πολιτικό κόστος; Δεν γνωρίζω ακριβώς. Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο σύζυγος της υφυπουργού Δ. Παπαδημητρίου είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Levi, που είχε αναλάβει την προώθηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
nnn
Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εμφανίζεται προβληματισμένος. Το τελευταίο διάστημα λέει στους συνομιλητές του ότι αν δεν κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ως τον Μάιο, τότε υπάρχει πρόβλημα. «Δεν βλέπω να τη βγάζουμε» φέρεται να λέει.
Ρίχνουν το επίπεδο


Τέτοιο κατάντημα στη Βουλή δεν έχει υπάρξει από το 1974. Και δεν αναφέρομαι στο πολύ χαμηλό επίπεδο της πλειονότητας των βουλευτών που δεν μπορούν να κάνουν μια αγόρευση ολίγων λεπτών εκτός χειρογράφου. Προχθές φθάσαμε στο χειρότερο σημείο, αφού παραλίγο να μετατραπεί η αίθουσα της Ολομέλειας σε ρινγκ, με ευθύνη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μόνο που δεν χειροδίκησαν εναντίον του βουλευτή του ΠαΣοΚ Α. Λοβέρδου. Το επίπεδο μέρα με τη μέρα πέφτει όλο και πιο χαμηλά. Και να σκεφθείτε ότι έλειπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν είχε την τύχη να ακούσει τον υπουργό Ν. Βούτση να λέει προς τον Αλ. Φλαμπουράρη μετά την επίθεσή του προς την αντιπολίτευση που προκάλεσε την έκρηξη: «Ξέρω εγώ να χτυπάω, ρε μ… Εντάξει;».
nnn
Γιατί όμως η Ζωή Κωνσταντοπούλου απουσίαζε από την επεισοδιακή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου; Βεβαίως και μπορεί να δικαιολογήσει την απουσία της αυτή αφού βρισκόταν στην Αρμενία, στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Ερεβάν για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ελα όμως που μερικά γεγονότα που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες με κάνουν να υποψιάζομαι ότι η Ζωή δεν συμφωνούσε στη μεθόδευση με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρώτα απ’ όλα στη διάσκεψη Προέδρων έφερε μαζί της και έναν… υπουργό προσκαλώντας τον Δ. Μάρδα. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά. «Σας τον έφερα εδώ για να εξηγήσει στους εκπροσώπους των κομμάτων τι γίνεται με τα αποθεματικά των δήμων» είπε θέλοντας προφανώς με αυτόν τον τρόπο να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη για το μέτρο που επρόκειτο να φέρει η κυβέρνηση. Θέλετε κι άλλα; Για να εισαχθεί στη Βουλή η διάταξη απαιτήθηκε παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος την κάλεσε νυχτιάτικα στη Βουλή. Και ακόμη, δεν ήταν αυτή που υπέγραψε την ημερησία διάταξη αλλά έβαλε τον Αλ. Μητρόπουλο και καθάρισε…
Ο «σύντροφος Πάνος» εισηγείται


Θα σας αποκαλύψω τι εισηγήθηκε στον Πρωθυπουργό ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος αμέσως μετά το αποτυχημένο για την ελληνική πλευρά Eurogroup για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Του είπε στην αρχή, όπως μου μετέφεραν: «Μακάρι να πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις και να έρθουμε σε συμφωνία, αλλά δεν μπορεί να μας κοροϊδεύουν. Να μας στέλνουν e-mail με πέντε αιτήματα και εν συνεχεία να μας ζητούν άλλα 25». Ο κ. Καμμένος επίσης πρότεινε στον Πρωθυπουργό, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, «να προχωρήσει αμέσως σε βίαιη μείωση της φορολογίας, να κηρύξει ζώνες ελευθέρου εμπορίου τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, να ζητήσει παύση πληρωμών προς την ΕΚΤ και να πληρώνουμε μόνο τις δόσεις προς το ΔΝΤ και, τέλος, αναστολή της Συνθήκης Σέγκεν» (αυτό, θα τους πονέσει, όπως ειπώθηκε). Δεν γνωρίζω τι του απάντησε ο Πρωθυπουργός, αλλά υποψιάζομαι ότι θα του είπε το κλασικό… «θα τα δούμε όλα αυτά εν καιρώ, σύντροφε Πάνο».

Την έστησε ο Κλίντον
Το τελευταίο διάστημα μαθαίνω ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου εμφανίζεται προβληματισμένη. Επικρατεί, μου λένε, στις συζητήσεις της μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν πρόκειται να έρθει τον Ιούνιο στη χώρα μας, όπως η ίδια είχε ανακοινώσει πανηγυρικώς, πηγαίνοντας μάλιστα στη Βουλή για να συναντήσει και τον Αλ. Τσίπρα και συνομιλώντας μαζί του για 75 λεπτά. Οι γνωρίζοντες λένε πως η αναβολή της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα δεν οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι η σύζυγός του Χίλαρι Κλίντον έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016 αλλά στο ότι ανακοινώθηκε διαχειριστικός έλεγχος στο Ιδρυμα Κλίντον για τις χορηγίες και δωρεές που ελάμβανε από τρίτες χώρες.
«Λες να μου πήραν και τη σύνταξη;»
Ακουγε ένας συνταξιούχος, από τη Λάρισα, ότι η κυβέρνηση μαζεύει από παντού λεφτά, ότι παίρνει τα αποθεματικά των δήμων, ότι τέλος πάντων «ξύνει τον πάτο του βαρελιού» για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ανησύχησε ο άνθρωπος: «Λες να μου πήραν και τη σύνταξη;» διερωτήθηκε και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
nnn
Πηγαίνει λοιπόν σε υποκατάστημα της τράπεζας, κατευθύνεται στο ταμείο και ρωτάει τον ταμία: «Μπήκε η σύνταξη;». «Μπήκε» του απαντά ο ταμίας. «Πόσα λεφτά έχει ο λογαριασμός;» ρωτάει. «3.500 ευρώ» του λέει εκείνος. «Φέρ’ τα τώρα».
nnn
Του δίνει τα 3.500 ευρώ ο υπάλληλος. Ο συνταξιούχος μόλις τα πήρε, πήγε σε μια γωνιά και άρχισε να τα… μετράει ώστε να βεβαιωθεί ότι του τα έδωσε σωστά. Μόλις βεβαιώνεται, να τος και πάλι στο ταμείο: «Πάρ’ τα τώρα και βάλ’ τα πίσω στον λογαριασμό μου» λέει στον ταμία. Ηθελε να βεβαιωθεί ότι η τράπεζα τα είχε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ