Οσοι παρακολουθούν από κοντά το ελληνικό πολιτικοοικονομικό δράμα ανέμεναν ότι κάποια στιγμή θα εκδηλωνόταν η «έκρηξη» των εταίρων. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης είχε προειδοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τα πλέον επίσημα χείλη για αυτήν. Ακόμη και ο αμερικανός ομόλογός του τον προέτρεψε να σταματήσει τη ρητορική και τις διαλέξεις και να στρωθεί στη δουλειά.
Εκείνος, ωστόσο, επέμεινε στο ίδιο βιολί και έκτοτε δεν άφησε μέρα χωρίς δηλώσεις, συνεντεύξεις και συμμετοχές σε συνέδρια. Ουσιαστικά έφθασε για ακόμη μία φορά απαράσκευος στη συνεδρίαση του Eurogroup, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος και με τους 18 συναδέλφους του και να απομονωθεί πλήρως.
Ο κ. Βαρουφάκης είναι φανερό πια ότι έχει χάσει κάθε αξιοπιστία και προφανέστατα δεν μπορεί να φέρει την πολυπόθητη από την κυβέρνησή του συμφωνία. Κατά μια εκδοχή μάλιστα η δημοσιοποίηση του επεισοδίου στη Ρίγα είχε σκοπό να μεταφέρει ακριβώς αυτό στην Αθήνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι από το απόγευμα της Παρασκευής στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν φήμες και διακινούνται πληροφορίες από την ίδια την κυβέρνηση για την αντικατάστασή του.
Δεν ξέρουμε αν ο Πρωθυπουργός πρόκειται να τον θυσιάσει, με την ελπίδα ότι έτσι θα σώσει την παρτίδα. Είναι πιθανό
όμως να μην το πράξει, επειδή ίσως πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης, εκτός κοινοτικών πλαισίων και κανόνων.
Πολλοί είναι άλλωστε αυτοί που διερωτώνται, εντός και εκτός της χώρας, μήπως αντιμετωπίζει και ο Πρωθυπουργός αντίστοιχο πρόβλημα κατανόησης της κρισιμότητας των περιστάσεων. Αν δηλαδή έχει προσχωρήσει κι αυτός στην απλοϊκή εκδοχή του κ. Φλαμπουράρη ότι «θα εξαντλήσουμε διαπραγματευτικά τους εταίρους, θα τους φοβίσουμε και στο τέλος τι θα κάνουν, θα υποχωρήσουν». Θα είναι δυστύχημα για τον τόπο αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ολα τα σήματα που φθάνουν στην Αθήνα από τα ευρωπαϊκά κέντρα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης ελληνικής εμμονής σε παραβίαση των συμφωνηθέντων της 20ής Φεβρουαρίου.
Αν στις 11 Μαΐου δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα θα πέσει στα χέρια του Ντράγκι και θα αντιμετωπίσει με τη σειρά «κούρεμα» χρημάτων που αντλούν οι τράπεζες από τα ομόλογα που καταθέτουν ως εγγύηση, διακοπή της χρηματοδότησης μέσω ELA και πιστωτικό γεγονός.
Η προειδοποίηση είναι ευθεία. Τυχόν εφαρμογή των παραπάνω θα βυθίσει τη χώρα στην απόλυτη φτώχεια και στην ανυποληψία. Τώρα ουδείς μπορεί να δηλώσει άγνοια κινδύνου. Ούτε ο κ. Πρωθυπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ