ΟΙ ΔΥΟ αγώνες της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης απέναντι σε κορυφαία ομάδα του κόσμου, όπως είναι αυτή της Ουγγαρίας, πιστοποίησαν τις ευοίωνες προοπτικές ως προς την ουσιαστικά νέα σύνθεσή της. Μερικοί αριθμοί είναι χρήσιμοι για την υποστήριξη αυτής της εκτίμησης. Δύο ήττες με παθητικό συνολικά 27 τερμάτων και ενεργητικό 24. Αν παραλληλίσουμε αυτά τα δύο αποτελέσματα (13-15 και 11-12) με αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ κόντρα στις μεγάλες δυνάμεις των αθλημάτων αυτών, θα έπρεπε να στηθεί πανηγύρι και άφθονες θα ήσαν οι μεγαλοστομίες. Αλλά στο πόλο επικρατεί αισιοδοξία και πεποίθηση ότι ο νέος δρόμος, υδάτινος, θα οδηγήσει την εθνική ομάδα –με ανάλογες προοπτικές και για την εθνική γυναικών –στη μεγάλη δοκιμασία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα γίνει στα τέλη Ιουλίου στο Καζάν.
***
Ο ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΣ μετασχηματισμός της εθνικής ομάδας προσέλαβε μορφή –με όσο ρίσκο υπήρχε –μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ώστε σήμερα σε συσχέτιση με τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου η αναμόρφωση να αγγίζει το 90% και του Λονδίνου το 50%-60%. Το εγχείρημα, τόσο για τους αθλητές και την προπονητική πλευρά όσο και για την ομοσπονδία, εμπεριέχει τόλμη και φιλοδοξία. Στο βάθος η επιβίωση στο προολυμπιακό τουρνουά για το Ρίο του 2016.
***
Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ από τους δύο αγώνες, σκληρής δοκιμασίας, προς την Ουγγαρία είναι διδακτική όσον αφορά τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες, ειδικότερα στον αμυντικό τομέα. Ο δρόμος έχει χαραχθεί με πλήρη επίγνωση. Η γεύση ότι και στους δύο αυτούς αγώνες η εθνική ομάδα κοίταξε στα μάτια τη μεγάλη αντίπαλο σχηματοποιείται ως μαγιά άμεσης προόδου. Το πλαίσιο που έχει χαραχθεί με την έκτη θέση σε πρωταθλήματα Ευρώπης και Κόσμου κατά την τελευταία τριετία, κάτω από ευνοϊκές συγκυρίες, που πολλά ρυθμίζουν στις μεγάλες διοργανώσεις, είναι εφικτό να διευρυνθεί για το ωραίο και δυναμικό ομαδικό άθλημα του νερού και στις δύο όψεις (ανδρών – γυναικών). Το αγωνιστικό μητρώο είναι προικισμένο με λαμπρές επιτυχίες που προοιωνίζονται την ανάλογη ιστορική συνέχεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ