Μπορεί η προσοχή όλων μας –και δικαίως –να είναι στραμμένη την περίοδο αυτή στο εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης της χώρας, σημειώνονται όμως στο περιθώριο εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν, αν επικρατήσει η κοινή λογική, στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων που μας ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες. Πρόκειται για την ελληνοτουρκική διαμάχη στο Αιγαίο και το περιώνυμο Κυπριακό. Την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από δύο χρόνια παγώματος, ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τα πολυσυζητημένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ενώ σήμερα στη Βόρεια Κύπρο διεξάγονται «προεδρικές» εκλογές, οι οποίες είναι ενδεχόμενο να αναδείξουν έναν νέο μετριοπαθέστερο ηγέτη. Αν συμβεί αυτό τότε μπορεί οι προοπτικές του νέου διακοινοτικού διαλόγου, που πιθανότατα θα επαναρχίσει ως τα τέλη Μαΐου, να είναι πιο θετικές, καθώς μάλιστα η Αγκυρα έχει αποσύρει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ έχουν σβήσει τα όνειρα για την ύπαρξη πλουσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Τα ΜΟΕ είναι μια παλιά πικρή ιστορία που αντανακλά κυρίως την έλλειψη πολιτικής βούλησης Ελλάδας και Τουρκίας να ρυθμίσουν κατά τρόπο δίκαιο τις διαφορές τους, γεγονός που προϋποθέτει αναγκαίους συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Διότι λύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν προταθεί πολλές (ήδη από το 1988 με τις συμφωνίες Παπούλια – Γιλμάζ), αλλά στην πορεία ακυρώνονται στην πράξη. Και το ερώτημα είναι αν τη φορά αυτή υπάρχει πραγματικά η επιθυμία επιτέλους να τα βρούμε. Οταν είναι γνωστές οι εθνικολαϊκιστικές απόψεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, για τις δηλώσεις και τις δραστηριότητες του οποίου οι Τούρκοι προέβησαν πρόσφατα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας. Ενώ ο «νέος σουλτάνος» της Αγκυρας Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Στρατό, σφίγγει συνεχώς τα λουριά στο εσωτερικό της χώρας και προσπαθεί να αποκαταστήσει το αυτοκρατορικό μεγαλείο του παρελθόντος.
Το ερώτημα είναι επίσης τι θα συμβεί με το Κυπριακό αν στις σημερινές εκλογές επικρατήσει ο μετριοπαθής Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ήλθε δεύτερος στον πρώτο γύρο και έχει εκδηλώσει την επιθυμία να απαλλαγεί από την ασφυκτική αγκαλιά της Αγκυρας. Διατηρεί μάλιστα καλές σχέσεις με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν αποσύρει το «Μπαρμπαρός» από την περιοχή και κυρίως η αποκάλυψη ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν είναι επαρκή για εμπορική εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να αποχωρούν οι ξένες εταιρείες από τις άκαρπες γεωτρήσεις, δημιουργούν νέα δεδομένα. Διότι αν αρχικά είχε θεωρηθεί ότι η ύπαρξη υδρογονανθράκων θα ήταν ο καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι το ζήτημα αυτό αποτέλεσε μια νέα αιτία τριβής με αποτέλεσμα να διακοπεί, λόγω της προκλητικής παρουσίας του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, ο διακοινοτικός διάλογος. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι τώρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ