Τον Ιούνιο του 2010, σε μια προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ με θέμα «η απάντηση του φιλελευθερισμού στην κρίση», ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς έλεγε: «τους πολιτικούς αγώνες τους κερδίζουν τελικά πολιτικά κόμματα, πολιτικές τακτικές, πολιτικά συνθήματα και πολιτικά επιχειρήματα.

Αλλά η ‘‘πρώτη ύλη’’ με την οποία φτιάχνεται η πολιτική είναι η ιδεολογία κάθε κόμματος. Αν δεν υπάρχει πολιτική ιδεολογία, τότε δεν φτιάχνονται και πολιτικά ‘‘όπλα’’΄. Αν δεν υπάρχουν στέρεες και επεξεργασμένες ιδέες, τότε δεν φτιάχνονται και πολιτικά επιχειρήματα».

Σαν σήμερα, ημέρα έναρξης των προσυνεδιασκέψεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Πάτρα με ομιλία του κ. Σαμαρά, συμπληρώνονται ακριβώς τρεις μήνες από την μεγάλη εκλογική ήττα της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το στρατηγικό αδιέξοδο της κεντροδεξιάς παράταξης είναι εμφανές, καθώς αναδείχθηκε σαφώς η εγκατάλειψη της ιδεολογικής κληρονομιάς της, ενώ ένα άλλο ζήτημα αφορά την διάσπαση της κεντροδεξιάς βάσης. Η ΝΔ αναζητά πυξίδα για την πορεία της, σε μια χρονική στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με έξυπνη στρατηγική να απομονώσει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση που προσπαθεί να συνέλθει από το εκλογικό σοκ του περασμένου Ιανουαρίου. Το 28% που έλαβε η ΝΔ στις εκλογές είναι, όπως αποδεικνύονται και στις δημοσκοπήσεις, πάρα πολύ εύθραυστο. Η βασική παραδοχή που πρέπει να έχει τόσο η σημερινή ηγεσία όσο και οι επίδοξοι δελφίνοι είναι ότι η παράταξη υπάρχει, αλλά δεν βρίσκεται μόνο μέσα στη ΝΔ.

Το ανησυχητικό για τη ΝΔ είναι ότι μέχρι στιγμής δεν πείθει και όσοι την εγκατέλειψαν, είτε ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, είτε άλλα σχήματα στα δεξιά της είτε απέχοντας, δεν έχουν καμία διάθεση επιστροφής.
Είναι ξεκάθαρο από τα στοιχεία που υπάρχουν ότι ο πυρήνας των ψηφοφόρων που συγκροτούσαν την άλλοτε πλατιά λαϊκή συμμαχία της ΝΔ διασκορπίστηκε στους…πολιτικούς ανέμους
Μετακινήθηκε, εκλογικά σε πρώτη φάση και θα φανεί εάν θα λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, στη Χρυσή Αυγή, στον ΣΥΡΙΖΑ, στους ΑΝ.ΕΛ., ακόμα και στο Ποτάμι.

Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες χιλιάδες συντηρητικοί ψηφοφόροι να εγκαταλείψουν τη ΝΔ, ενώ ένας άλλο στοιχείο αφορά την οργανωτική διάσπαση της ελληνικής Δεξιάς: οι ΑΝΕΛ αντέχει είναι στο σύστημα εξουσίας και επιχειρεί να αποτελέσει την πολιτική στέγη των ανέστιων δεξιών ψηφοφόρων, η Χ.Α. παραμένει στο πολιτικό παιχνίδι.
Εάν η ελληνική κεντροδεξιά δεν συνέλθει και τα στελέχη της δεν δουν το πρόβλημα κατάματα, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να υπάρχει διασπασμένη σε τρία μέρη η δεξιά παράταξη.

Το κεντρικό ζήτημα όμως τόσο για τη σημερινή ηγεσία όσο και για τους επίδοξους επιγόνους και δελφίνους, αλλά γενικά για τη ΝΔ, είναι προς τα πού πρέπει να κινηθεί. Προς τα δεξιά ή προς το κέντρο που παραμένει χώρος ακάλυπτος;

Η ΝΔ πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της και την παρουσία της παράταξης στο νέο πολιτικό τοπίο. Παράλληλα οφείλει να δει ποιους και γιατί έχασε με την μνημονιακή πολιτική που ακολούθησε…Έχασε την ραχοκοκαλιά της παράταξης, π.χ. ένστολους, ιατρούς, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, ιδιοκτήτες ακινήτων, δημοσίους υπαλλήλους, κ.α.

Μπορεί η κεντροδεξιά παράταξη να μην είχε στις 25 Ιανουαρίου, την τύχη του ΠαΣοΚ, αλλά πρέπει να παραδεχθούν στη ΝΔ ότι πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια (σ.σ. πολλοί μιλάνε για πολιτικό άθλο) για να ξαναπιάσουν το νήμα της σχέσης με τα λαϊκά στρώματα που βίωσαν μια πολύ μεγάλη φοροεπιδρομή και αρκετά αντιλαϊκά μέτρα.

Στην κοινωνική και κομματική της βάση είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι ορισμένοι υπουργοί της νομοθετούσαν σύμφωνα με τα emails της τρόικας, κ.α. και κόψανε κάθε γέφυρα με παραδοσιακούς συμμάχους που με άνεση ψήφισαν τον Αλ. Τσίπρα και τον στηρίζουν ακόμα και σήμερα ή τον Πάνο Καμμένο.

Και όσο η ΝΔ δεν κάνει γενναία αυτοκριτική για τα όσα συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλ. από την ημέρα που η χώρα εντάχθηκε στο μηχανισμό στήριξης και ήρθαν τα μνημόνια, δεν έχει καμία ελπίδα ανάκαμψης…
Όσο δεν βλέπει η ΝΔ τον εαυτό της στον καθρέφτη, δεν αναλογίζεται τα πραγματικά τα αίτια της εκλογικής της συντριβής και δεν θυμηθεί ότι η δεξιά στον τόπο ήταν κυρίως λαϊκό κόμμα, δεν έχει καμία τύχη…

Γιατί όπως έλεγε και το 2010 ο Αντ. Σαμαράς «εάν δεν υπάρχει πολιτική ιδεολογία, τότε δεν φτιάχνονται και πολιτικά ‘‘όπλα’’΄. Αν δεν υπάρχουν στέρεες και επεξεργασμένες ιδέες, τότε δεν φτιάχνονται και πολιτικά επιχειρήματα».
Εάν δεν γίνουν πολλά και δεν στέκομαι στο θέμα του ποιος θα ηγηθεί της κεντροδεξιάς _αυτό ας το βρουν στη ΝΔ, καθώς αποτελεί εσωτερικό της ζήτημα_ το νέο της ραντεβού με την ιστορία θα αργήσει πολύ…Και ο τόπος δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται από μια ισχυρή αντιπολίτευση, όπως χρειάζεται και μια ισχυρή κυβέρνηση σε αυτή τη φάση.