Η οικονομία απεχθάνεται την αβεβαιότητα – απότα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα. Γνωστός μου που βγάζει αρκετά χρήματα το καλοκαίρι νοικιάζοντας ένα μεγάλο εξοχικό σε κοσμικό νησί του Αιγαίου πήρε τον Νοέμβριο σημαντική προκαταβολή ενοικίου για τον Αύγουστο με την συμφωνία ότι το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί πριν από το Πάσχα.


Ο Αυστριακός πελάτης ,ωστόσο, τηλεφώνησε την Μεγάλη Δευτέρα για να του ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να εξοφλήσει το ποσό μέσα στις προθεσμίες που είχε δεσμευτεί γιατί , όπως χαρακτηριστικά είπε, «…κανείς δεν ξέρει τι θα γίνεται στην Ελλάδα τον Αύγουστο !»
-Τι να γίνεταιδηλαδή; τον ρώτησε ο ιδιοκτήτης
-Δεν ξέρω. Μπορεί να είσαστε στη δραχμή , μπορεί να έχετε χρεοκοπήσει , μπορεί και να υπάρχουν φασαρίες. Μη με παρεξηγήσεις .Εγώ θέλω να έρθω με την οικογένειά μου. Αλλά θέλωνα κάνω διακοπές κι όχι για να ταλαιπωρηθώ .Αν διαφωνείς με την πρότασή μου , κράτα την προκαταβολή που σου έδωσα και ξέχνα με. Αλλιώς περίμενε με ως την 1η Αυγούστου .Θα σε εξοφλήσω την ημέρα που θα φτάσω στο νησί -εφόσον βεβαιωθώ ότι η χώρα συνεχίζει να λειτουργεί…»

Αυτό είναι ,πάνω- κάτω,και το σκεπτικό με το οποίο πολλοί ξένοι τουρίστες -Γερμανοί και Βρετανοί κυρίως- που σκόπευαν να έρθουν το καλοκαίρι διακοπές στην Ελλάδα τώρα το ξανασκέφτονται και ακυρώνουν τις κρατήσεις τους ή είναι διστακτικοί να δώσουν το τελικό Ο.Κ.

Αν η σημερινή αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών τραβήξει, το κύμα των ακυρώσεων θα ενισχυθεί λένε οι ξενοδόχοι ζητώντας από την κυβέρνηση να υπογράψει και να δώσει τέλος στην ασφυξία που επικρατεί στην πραγματική οικονομία. Με άλλαλόγια ,ησυνεχιζόμενη διαπραγμάτευση χωρίς τέλος, κινδυνεύει να πλήξει σοβαρά τον μοναδικό τομέα οικονομικής δραστηριότητας που εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια του ,τον τουρισμό –το 2014 ο τζίρος της «βαριάς βιομηχανίας»της χώρας ξεπέρασε τα 13 δις ευρώ !

Ενδεικτικό του απόλυτου «παγώματος «το οποίο επικρατεί ωστόσοστην υπόλοιπηοικονομία η οποία βρίσκεται και πάλι σε ύφεση είναι τα στοιχεία που έδωσε την Δευτέρα το υπουργείο Εργασίαςσύμφωνα με τα οποία ήδη ο ιδιωτικός τομέας έχει κηρύξει σε μεγάλο ποσοστό παύση πληρωμών: 6 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα -δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι- πληρώνονται με καθυστέρηση που φτάνει έως και τους 5 μήνες ενώ η ανεργία αυξάνεται!

Πολλές επιχειρήσεις είτε λόγω αναιμικών πωλήσεων στο εσωτερικό είτε επειδή οι τράπεζες έχουν κατεβάσει τα ρολά στα αιτήματα νέων δανείων αλλά και εξ αιτίας της άρνησης του κράτους να επιστρέψει το ΦΠΑ που τους χρωστάει βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τους μισθούς των εργαζομένων τους οι οποίοι ζουν πλέον με «έναντι» ή προκαταβολές

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που η οικονομική δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία βρίσκεται κοντά στο μηδέν η κυβέρνηση στραγγίζει τα διαθέσιμα όλων των φορέων του δημοσίου , των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων , συντάξεις αλλά και να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ,υπουργοί της κυβέρνησης εξαγγέλλουν ότι οι υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ θα τηρηθούν στο ακέραιο και ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί απότα 580στα 751 Ευρώ!

Έλεος .Προφανώς κάποιοι εξακολουθούν να ταξιδεύουναμέριμνοι στο διάστημα…