Το φοντάν και τα αποθεματικά

Αυτό το ανεπίσημο κάλεσμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας για ένα φοντανάκι μαζί με αναψυκτικό έκρυβε πολλές αποκαλύψεις. Πρώτα απ’ όλα αποκαλύφθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος (φωτογραφία) είχε τηλεφωνήσει (πάντοτε ανεπισήμως) σε αρκετούς δημάρχους και τους ζήτησε να βάλουν πλάτη όσον αφορά τα αποθεματικά: «Οπου μπορώ να βοηθήσω θα το κάνω» είπε (και αυτό ανεπισήμως). Εν συνεχεία σημείωσε ότι δεν θεωρεί τον ρόλο του Προέδρου ως διακοσμητικό και στο τέλος κατέστησε σαφές στους πάντες ότι όπου κρίνει ότι πρέπει να παρεμβαίνει θα το κάνει…


Λεφτά στο «άψε- σβήσε»

Σήμερα θα σας περιγράψω την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα, αλλά και πληροφορίες για το τι πρόκειται να συμβεί με τα αποθεματικά δημόσιων εταιρειών, ΔΕΚΟ και Οργανισμών. Και μη νομίζει ότι θα γλιτώσει και η ΔΕΗ. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Βγήκε το πρωί της Τετάρτης στα κανάλια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, ο οποίος μου λένε πως δεν φημίζεται τόσο για την καλή αριθμητική του, και ανακοίνωσε ότι του λείπουν 400 εκατ. ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Πάγωσε τους μισθωτούς του Δημοσίου, αλλά κυρίως τους συνταξιούχους. Μισή ώρα αργότερα (ξανα)βγήκε σε ραδιοφωνικό σταθμό και είπε ότι ψάχνει για να βρει 180 εκατ. ευρώ γιατί, στο μεταξύ, στη μισή ώρα που πέρασε βρήκε τα 220 εκατ. ευρώ. Θαύμα, θαύμα θα πείτε. Οχι, το θαύμα ακολουθεί 38 λεπτά αργότερα, όταν βγήκε πάλι σε τηλεοπτική εκπομπή και δήλωσε υπερηφάνως ότι βρήκε και τα 400 εκατ. ευρώ.
nnn
Επειδή όλα αυτά μου έκαναν εντύπωση, ρώτησα (κατά το μεσημεράκι) τον υπουργό πώς βρίσκει τόσο γρήγορα χρήματα, τη στιγμή μάλιστα που δεν κόπασε ο απόηχος από την υπόθεση των αποθεματικών των δήμων: «Εγινε μια συνεννόηση με τον Στρατούλη και με άλλους παράγοντες και βρέθηκαν τα χρήματα» είπε. Αλλά παρότι βρήκε τα χρήματα δεν φαινόταν ικανοποιημένος: «Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι πώς θα βρεθούν 2,5 δισ. ευρώ. Αρχισα ήδη να τα μαζεύω». Στην ερώτηση από πού θα βρεθούν τόσα χρήματα απάντησε ότι θα τα ζητήσει από τις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου, τις ΔΕΚΟ, αλλά και από τη… ΔΕΗ: «Εγώ θα μαζεύω χρήματα και ό,τι βγάλουμε» είπε στο τέλος, με την επισήμανση ότι τα χρήματα αυτά χρειάζονται όχι μόνο για να πληρωθούν ομόλογα ή δόσεις, αλλά και για να φαίνεται ότι η κυβέρνηση… «διαθέτει ρευστότητα»!


Δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι

Θύμιζε συγκέντρωση… κλαδικής της δεκαετίας του ’80 η σύναξη 40 και πλέον διοικητών νοσοκομείων στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Εκεί κομματικά στελέχη προέτρεπαν, μαζί με τον σκιώδη υπουργό Υγείας της ΝΔ Χρ. Κέλλα, τους διοικητές να μην παραιτηθούν από τη θέση τους, όπως τους ζήτησε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής: «Δεν θα ακούσετε τον Κουρουμπλή, δεν θα κάνετε ό,τι σας λέει, παραμείνετε στη θέση σας, δεν μπορεί να σας κάνει απολύτως τίποτα» έλεγαν στους διοικητές, οι οποίοι όλοι πλην ενός φαίνονταν ότι συμφωνούσαν. Αυτός που διαφώνησε ήταν ο διοικητής σε νοσοκομείο του Πειραιά, ο οποίος σηκώθηκε από τη θέση του και είπε: «Εγώ θα φύγω. Δεν μπορώ να με εξευτελίζει έτσι ο υπουργός και να με θεωρεί ανίκανο, χωρίς να με αξιολογήσει ή να με γνωρίσει. Καλύτερα στο σπίτι μου». Και του δόθηκε η άδεια να παραιτηθεί. Του υπενθύμισαν απλώς ότι οι διοικητές νοσοκομείων είχαν τοποθετηθεί (επί συγκυβερνήσεως ΝΔ – ΠαΣοΚ) με αξιοκρατικά κριτήρια, με εποπτεία του ΑΣΕΠ και ότι εάν κάποιος παραιτηθεί τότε, σύμφωνα με τον νόμο, θα αντικατασταθεί από τον πρώτο επιλαχόντα.
Αντί για σφραγίδα, άλλαξαν… ονομασία

Συνέβη κι αυτό: Δεν χωρούσε η ονομασία του υπουργείου στη σφραγίδα και άλλαξαν το όνομα του υπουργείου. Και όχι τη σφραγίδα! Ετσι εφεξής θα λέγεται… ΥΠΕΚΑΑ (με δύο άλφα), σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη, ο οποίος επικαλείται την «αντικειμενική αδυναμία αποτύπωσης του τίτλου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις σφραγίδες των φορέων και υπηρεσιών που εποπτεύονται ή υπάγονται σε αυτό». Εν συνεχεία εξεδόθη κοτζάμ υπουργική απόφαση την οποία σας μεταφέρω αυτούσια: «Αποφασίζουμε: Ο τίτλος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να αποτυπώνεται, σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας χώρου στις σφραγίδες των Φορέων ή υπηρεσιών αρμοδιότητάς του, συνοπτικά με τα αρχικά ΥΠ.Ε.Κ.Α.Α». Προχωρημένες καταστάσεις…


Ανήκομεν εις την Δύσιν

Την ιστορική φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκομεν εις την Δύσιν» θυμήθηκε ο Κ. Καραμανλής, βουλευτής Σερρών της ΝΔ, και κατάθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά: «Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της ηγεσίας της χώρας από τη νέα κυβέρνηση διαπιστώνεται η υιοθέτηση μιας άτυπης πολιτικής σταδιακής απομάκρυνσης από τη Δύση και των παραδοσιακών δυτικών συμμαχιών, και της ανεύρεσης νέων συνεργασιών, κυρίως στις χώρες BRICS» αναφέρει ο βουλευτής, ανησυχών, όπως τονίζει, για τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη από την κυβέρνηση της φιλοδυτικής πολιτικής. Με άλλη ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Καραμανλής ζητεί να αξιοποιηθεί ο… Δ. Αβραμόπουλος στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και ερωτά εάν έχει αναπτυχθεί κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.

Φλωρίδης, Χρυσοχοΐδης συνάντησαν Πανούση

Οι θαμώνες της καφετέριας «Διόσκουροι» στο Ψυχικό έβλεπαν έκπληκτοι τους δύο κυρίους που κάθονταν σε μια άκρη και συζητούσαν χαμηλόφωνα. Εκπληκτοι γιατί ήταν ένας πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, ο Γ. Φλωρίδης και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ι. Πανούσης. Το τελευταίο διάστημα ο κ. Φλωρίδης που ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ, έχει γίνει περιζήτητος από τους υπουργούς της κυβέρνησης, λόγω εμπειρίας αποκτηθείσας από τα υπουργεία όπου πέρασε. Ήταν επί του Αθλητισμού, ζήτησε τα φώτα του ο Στ. Κοντονής. Ήταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τον κάλεσε ο κ. Πανούσης. Μόνον ο κ. Βαρουφάκης δεν τον κάλεσε ακόμα, αν και γνωρίζει ότι ο κ. Φλωρίδης πέρασε και από το Οικονομικών. Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ο κ. Πανούσης συνάντησε και έναν άλλον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Μιχ. Χρυσοχοϊδη με τον οποίο συζήτησε, όπως έμαθα, ενδιαφέροντα θέματα…


Ο Τζιτζικώστας έκανε τη διαφορά

Η έκπληξη ήρθε από τον περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα. Ζήτησε το αυτονόητο, να βοηθηθεί, δηλαδή η χώρα και να παραχωρηθούν τα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά υπό έναν όρο: «Προηγουμένως πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, ώστε όντως με τα χρήματα αυτά να βοηθηθεί η χώρα», όπως είπε. Πάντως ο περιφερειάρχης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Οταν τυχαίως κάθησε, ανήμερα της 21ης Απριλίου, σε μία καφετέρια του Κολωνακίου να συζητήσει μαζί με τους συνεργάτες του το θέμα των αποθεματικών και διαπίστωσε ότι σ΄αυτήν είχαν ακροβολιστεί κάποιο αμετανόητοι χουντικοί, όχι μόνον δεν τους έδωσε σημασία, αλλά σηκώθηκε και έφυγε: «Μακριά από τέτοια», έλεγε.

HeliosPlus