Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα – που πλέον ακούει στο όνομα Brussels Group αλλά ενίοτε συνεδριάζει στο Παρίσι – σημειώνουν πρόοδο μετέδιδαν το βράδυ της Δευτέρας κυβερνητικά στελέχη προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Μιλούσαν για συμφωνία ως προς το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, αλλά για διαφωνίες ως προς την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης.
Πράγμα που παραπέμπει σε σοβαρές διαφορές για το δημοσιονομικό κενό και την έκταση των μέτρων που απαιτούνται για την κάλυψή του.
Διαφωνίες επικράτησαν επίσης ως προς την ανάγκη επέμβασης στο ασφαλιστικό και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις επίσης υπήρχαν αμφιβολίες τόσο για το εύρος, όσο και για τη χρήση των πόρων που θα προκύψουν απ’ αυτές.
Παρά ταύτα πάντως κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα καταλήξουν εντέλει σε κάποια συμφωνία πριν από τις επίμαχες ημερομηνίες και πάντως πριν καταστεί αναπόφευκτο ένα πιστωτικό γεγονός.

Κατά μια εκδοχή η κυβέρνηση έχει συνείδηση των κινδύνων και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το νέο ορόσημο της 11ης Μαίου, καθώς γνωρίζει ότι όντως κάπου εκεί κοντά τα λεφτά τελειώνουν.

Ωστόσο, διεθνώς η ατμόσφαιρα μόνο αισιόδοξη δεν είναι. Οι ξένοι σχεδόν προεξοφλούν θλιβερά γεγονότα για την ελληνική οικονομία, όπως φανερώνει και το εντεινόμενο ξεπούλημα των ελληνικών τίτλων.
Όλοι οι ιδιωτικοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θεωρούν δεν υπάρχει πεδίο συμβιβασμού και πως ακόμη κι αν αποφευχθεί η χρεοκοπία στην παρούσα φάση θα επανέλθει δριμύτερη στο τέλος Ιουνίου, όταν θα τεθεί συνολικότερα το θέμα της ελληνικής οικονομίας, της επαναρύθμισης και της αναχρηματοδότησης του χρέους.
Είναι και ο υπουργός Οικονομικών που κάνει ότι μπορεί προκειμένου να διατηρήσει την αβεβαιότητα.
Στις ΗΠΑ όπου βρισκόταν πυροδότησε εκ νέου συζητήσεις με τις απειλές του για μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην περίπτωση ενός Grexit. Και οι συναντήσεις του επίσης με εξειδικευμένους νομικούς σε θέμα αναδιάρθρωσης χρεών αξιολογήθηκαν.
Όπως και εκρίθη το ραντεβού που είχε πρόσφατα στη Φρανκφούρτη με τον αμερικανό μεγαλοεπενδυτή και κεφαλαιούχο κ.Τζωρτζ Σόρος, με το οποίο συζήτησε «θέματα στρατηγικής».

Αλήθεια τι είδους θέματα στρατηγικής μπορεί να συζητά ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με έναν από τους πιο διακεκριμένους «λύκους» των διεθνών αγορών.

Και πως άραγε εκχωρεί πληροφορίες σε ένα πρόσωπο που αποδεδειγμένα εκπροσωπεί την παγκόσμια κερδοσκοπία;

Πολλοί επίσης διερωτώνται αν ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος των κινήσεων του υπουργού Οικονομικών και αν τις επικροτεί;

Όπως και να έχει τα χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης στενεύουν επικίνδυνα. Πολύ περισσότερο όταν διεξάγονται σε περιβάλλον απόλυτης καχυποψίας και κατά τρόπο που εύκολα μπορεί να θεωρηθεί ανεύθυνος από τους εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση ο λαλίστατος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο για το τι έκανε και τι δεν έκανε στην παρούσα μακρά μεταβατική περίοδο.

Με την ελπίδα πάντα ότι εν τω μεταξύ δεν θα έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη χώρα και στο λαό της.