Στις 23 Απριλίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα που ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ευρισκόμενος σε «εντεταλμένη υπηρεσία για τη σωτηρία της χώρας» (όπως ο ίδιος είπε), παρέδιδε την Ελλάδα στην αγκαλιά του ΔΝΤ και του Μηχανισμού Στήριξης. Ενας από τους πλέον στενούς συνεργάτες και προσωπικούς φίλους του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος διετέλεσε μάλιστα και υπουργός (σε δύο υπουργεία), αποκαλύπτει σήμερα ότι την προηγουμένη της μετάβασης στο Καστελόριζο, στις 22 Απριλίου 2010, o κ. Παπανδρέου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πλανητάρχη. Ο πρόεδρος Ομπάμα (φωτογραφία) θέλησε να τηλεφωνήσει σχεδόν χαράματα (ώρα Ελλάδος) στον κ. Παπανδρέου, προτού καν συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, για να τον προτρέψει να προτιμήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Μηχανισμό Στήριξης «προτού αυτός διαλυθεί». Του είπε, μάλιστα, όπως μου το μετέφεραν, ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί η χώρα», θεωρώντας μεγάλο επίτευγμα το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός στήριξης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, καλύπτοντας έτσι ένα θεσμικό ευρωπαϊκό κενό χρηματοδότησης. Ο κ. Παπανδρέου άκουσε προσεκτικά τον πλανητάρχη και εν συνεχεία η χώρα μας υποχρεώθηκε να υπογράψει τρία μνημόνια, αρκετά μεσοπρόθεσμα προγράμματα και πολλά πολυνομοσχέδια-σκούπα που περιελάμβαναν τα γνωστά βάρβαρα μέτρα.
Τα περίεργα e-mail

Εκείνο που έχει σημασία τώρα που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το Καστελόριζο είναι ποιοι πέραν του κ. Ομπάμα συμβούλευαν τον κ. Παπανδρέου. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή οι περισσότεροι πέρασαν στο στρατόπεδο Τσίπρα – Βαρουφάκη και συμβουλεύουν τώρα αυτούς. Δεν θα είχε, νομίζετε, ενδιαφέρον να δοθούν, έστω και σήμερα, στη δημοσιότητα τα e-mail που αντήλλασσε ο κ. Παπανδρέου με τους Πολ Κρούγκμαν, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Τζέφρι Σακς, Νουριέλ Ρουμπινί και Τζόζεφ Στίγκλιτζ; Τι τον συμβούλευαν τότε; Για να τα συγκρίνουμε με τα e-mail που αποστέλλουν σήμερα στον κ. Βαρουφάκη και στο οικονομικό επιτελείο. Γιατί, όπως με πληροφόρησαν, οι αμερικανοί καθηγητές και κυρίως οι νομπελίστες κολάκευαν πολύ τον πρώην πρωθυπουργό (ορισμένοι κολακεύουν και τον νυν πρωθυπουργό) επειδή έλεγαν ευχάριστα πράγματα, ό,τι δηλαδή ήθελαν να ακούσουν τα αφτιά του. Τότε που ο κ. Κρούγκμαν εμφανιζόταν σφοδρός πολέμιος της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής και του κ. Σόιμπλε… Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη ήταν ο πρόεδρος Ομπάμα.


Τσίπρας στηρίζει ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ

Αν και ο Αλ. Τσίπρας είπε, όπως μέτρησα, τρεις φορές ότι η επίσκεψή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι «ουσιαστική» και όχι συμβολική, μάλλον το δεύτερο συνέβη. Και τούτο επειδή η επίσκεψη συνέβη λίγα μόλις 24ωρα μετά τα επεισόδια λόγω καταλήψεων και λόγω Σκουριών. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που μόλις συνάντησε τον υπουργό Ι. Πανούση φρόντισε να πει μπροστά από τις κάμερες ότι η θέση του «δεν είναι ηλεκτρική καρέκλα… Εντάξει! Ως εγκληματολόγος πρέπει να προβλέπετε τις υποθέσεις προτού ξεκινήσουν», αφήνοντας άναυδο τον υπουργό, ο οποίος τον πληροφόρησε: «Εχω δημοσιεύσει πέντε αστυνομικά διηγήματα». Και ο κ. Τσίπρας του απάντησε: «Μετά από αυτή σου τη θητεία θα μπορείς να δημοσιεύσεις άλλα πέντε…». Ο κ. Πανούσης, πάντως, όπως έλεγε αργότερα, ήταν κατενθουσιασμένος από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα επειδή έφερε την κυβέρνηση πιο κοντά στην Αστυνομία. Κυρίως όταν άκουσε τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μηδενική ανοχή σε οργανωμένες ομάδες και διαφθορά, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφέστατο μήνυμα προς συνιστώσες και άλλους τινές. Σε κάποια στιγμή φώναξε στο γραφείο του υπουργού και τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Ι. Ρουμπάτη και είχε μαζί του αρκετή ώρα συζήτηση μακριά από κάμερες.
Ντόρα, μόνη, ταξιδεύει

Δεν γνωρίζω αν η Ντόρα Μπακογιάννη το πήρε πατριωτικά και δεν θέλει πλέον να ζητήσει έξοδα παραστάσεως για τις επισκέψεις της στο Συμβούλιο της Ευρώπης από τότε που η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν της υπέγραψε τα έξοδα κινήσεως και αναγκάστηκε να πληρώσει μόνη της τα αεροπορικά εισιτήρια. Αλλά στην προχθεσινή πτήση προς Στουτγάρδη η Ντόρα ήταν η μοναδική βουλευτής που ταξίδεψε στην πρώτη θέση. Οι άλλοι βουλευτές ταξίδεψαν στην οικονομική με έξοδα της Βουλής. Από τη Φρανκφούρτη όμως μπήκε μαζί με τους άλλους σε πουλμανάκι που τους μετέφερε στο Στρασβούργο. Το θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν ιδιαίτερα σημαντικό: Μεταναστευτικό και τρόποι αντιμετώπισης του ISIS. Και η Ντόρα δεν ήθελε με τίποτα να απουσιάσει.


Η Ραχήλ και η… γούνα της

Αστραψε και βρόντηξε η Ραχήλ Μακρή όταν είδε ένα δημοσίευμα σε τοπικό site το οποίο υπέγραφε ο γραμματέας της Οικολογικής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Εχουμε ράμματα για τη γούνα σου, κυρία Ραχήλ»! Τι είχε συμβεί; Η κυρία Μακρή εκλέγεται σε περιφέρεια με γουνοποιούς και έστειλε προσφάτως χαιρετισμό σε ένα συνέδριο γουνεμπόρων. Η συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής της επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς λέγοντας ότι «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ» επειδή αποστέλλει χαιρετισμούς σε γουνεμπόρους. Η Ραχήλ δεν το άφησε να πέσει κάτω και χαρακτήρισε τον γραμματέα… «πορτιέρη» που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κοιτάζει ποιος μπαίνει ή ποιος φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Καβγάς για τη γούνα, δηλαδή.

HeliosPlus