Θα μας τρελάνουν οι κάτοικοι του Πύργου με τις κινητοποιήσεις τους. Εναπόθεσαν σκουπίδια στην είσοδο του δημαρχείου. Διαμαρτυρήθηκαν με αυτόν τον τρόπο για την αθλιότητα, για τους 13.000 τόνους σκουπιδιών που σχηματίζουν 500 βρομερούς λόφους στους δρόμους της πόλης τους. Ποιος ψήφισε όμως για δήμαρχο τον Γαβρίλη Λιατσή; Μήπως οι κάτοικοι της Ναυπάκτου, όπου θέλουν να στείλουν τα απορρίμματά τους; Ναι, αυτό κάνουν. Μαλώνουν επί 25 χρόνια για τα σκουπίδια, εκλέγουν πρόσωπα με αποδεδειγμένη ανικανότητα, κι όταν απειλούνται με μολυσματικές αρρώστιες ζητούν από το κράτος να δώσει τη λύση. Η λύση είναι να πάνε τα σκουπίδια τους αλλού, σε νοικοκυρεμένους νομούς.

Ο Πύργος έχει βρεθεί 14 φορές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σκουπιδιών. Κυκλοφορούν αναρίθμητοι ποντικοί με πιο διαδεδομένους τον Νορβηγικό και τον Αλεξανδρινό_ ξέρουμε και τις ράτσες, όπως ξέρουμε ότι μπορούν να μεταφέρουν πανώλη, ενδημικό εξανθηματικό τύφο, σαλμονέλωση, αιμορραγικό ίκτερο. Οι μύγες πάνε σύννεφο κουβαλώντας τυφοειδή πυρετό, δυσεντερία. Δεν τα λέει αυτά η κουτσομπόλα της γειτονιάς ούτε ο αντίπαλος του σημερινού δημάρχου. Δημοσιεύτηκε πανεπιστημιακή μελέτη επί του θέματος.

Για την ιστορία: από τις αρχές τις δεκαετίας του ΄90 είχε βρεθεί μέρος για τη λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στη θέση «Τριανταφυλλιά» της ευρύτερης περιφερείας Αμαλιάδος. Έκτοτε δεν έχει σταματήσει η διαμάχη, με τον εκάστοτε δήμαρχο να ψάχνει λύση και την εκάστοτε αντιπολίτευση να σαμποτάρει τα έργα, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους.

Στο πέρας των δεκαετιών υπήρξαν κι άλλες προτάσεις όπως επίσης υπήρξαν κι άλλα κονδύλια. Πάντα υπήρχαν χρήματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, από την ευρωπαϊκή ένωση, από ιδιώτες που ήθελαν να επενδύσουν σε ΧΥΤΑ. Ποτέ δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν κι όταν τα σκουπίδια γέμιζαν επικίνδυνα την πόλη, οι δήμαρχοι ζητούσαν τη μεταφορά τους σε άλλους νομούς, με υπουργική εντολή.

Ετσι και τώρα. Οι κάτοικοι του Πύργου εξέλεξαν δήμαρχο που ζητάει λύση από τη κυβέρνηση. Ο Γαβρίλης Λιατσής έχει εμπειρία. Είναι δοκιμασμένος. Ηταν δήμαρχος από 1998 μέχρι το 2006. Τι έκανε για τα σκουπίδια; Τίποτα. Κι όμως, ξαναψηφίστηκε. Πέρα από την ανικανότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων ο Λιατσής έχει κι άλλα ζητηματάκια. Σε βάρος του έχει ασκηθεί από τις δικαστικές Αρχές της Ηλείας, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου, φοροδιαφυγή και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Η υπόθεση σχετίζεται με την έρευνα που έκανε το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας στα οικονομικά του δήμου για το διάστημα 2002-2006 . Μετά την ανάκριση αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τα χώρα και την καταβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ.

Βεβαίως υπήρξε κι άλλος δήμαρχος, ανάμεσα στο τότε και στο τώρα του Λιατσή. Δυο θητείες έκανε και ο Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος επίσης έδειξε ανικανότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μια υποσημείωση. Επί των ημερών του Παρασκευόπουλου έδρασε εργολάβος ο οποίος τάχα μου μετέφερε τόνους σκουπιδιών στο Μεσολόγγι και στο Κορωπί αλλά μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ απεδείχθη ότι ουδέποτε τα πήγε εκεί. Τα τιμολόγια ήταν εικονικά. Στο ερώτημα «πού πήγε το φορτίο» μπορούμε να υποθέσουμε σε κάποιο ρέμα, κατά την εθνική συνήθεια…

Ετσι έχουν λοιπόν τα πράγματα στον Πύργο. Οι κάτοικοι ψηφίζουν δημάρχους που συντηρούν 5 ανοιχτές χωματερές αντί να προχωρήσουν σε μια σύγχρονη διαχείριση. Εντούτοις θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση, όπως άλλαξε σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Να δούμε ορισμένους αριθμούς:

Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών. Σήμερα λειτουργούν περίπου 60, κυρίως σε νησιά. Το πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτή τη ρύπανση ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ημερησίως. Αυτό που άλλαξε πέρσι (και τσούζει τους δημάρχους) είναι ότι τα πρόστιμα επιμερίζονται στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν οι χωματερές.

Ετσι έχουν λοιπόν τα πράγματα στον Πύργο. Τα σκουπίδια είναι θέμα τοπικής αυτοδιοίκησης και η τοπική αυτοδιοίκηση προκύπτει από εκλογές. Στο Πύργο τα σκουπίδια ψηφίζονται.