Ουδέποτε –και αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας –ένας πρωθυπουργός θέλησε να αξιοποιήσει τις γνώσεις, τις εμπειρίες και κυρίως τις γνωριμίες παλαιοτέρων πρωθυπουργών σε εθνικές στρατηγικές. Κάτι που ο Γ. Παπανδρέου (φωτογραφία) συχνά ανέφερε, πλην όμως ούτε ο ίδιος δεν το έκανε πράξη. Με τον Κ. Σημίτη δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα (τον διέγραψε μάλιστα από το ΠαΣοΚ), τον Κ. Καραμανλή συνεχώς τον είχε στο στόχαστρο. Ισως αυτό να το ξανασκέφτηκε ο κ. Παπανδρέου τώρα που δεν είναι πλέον στη Βουλή και θέλησε να παίξει έναν νέο ρόλο στα εθνικά θέματα αξιοποιώντας τις γνωριμίες του. Αλλωστε οι περισσότεροι σύμβουλοί του προήχθησαν σε συμβούλους είτε του Αλ. Τσίπρα είτε του Ι. Δραγασάκη. Συνεπώς η αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου και η θερμή υποδοχή που έτυχε από τον Πρωθυπουργό δεν ήταν καθόλου τυχαία κίνηση –τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε τις τελευταίες ημέρες ότι «υπάρχουν περιθώρια για τη διαπραγμάτευση αλλά χρειάζεται ένα οργανωμένο και σωστό σχέδιο». Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν τις προσεχείς ημέρες μάθαινα ότι ο κ. Παπανδρέου έχει αναλάβει έναν ρόλο στο ζήτημα που λέγεται διαπραγμάτευση χωρίς να υπάρξει καμία κυβερνητική ανακοίνωση, χωρίς καν να το αντιληφθεί η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα πρωινό με τη Ζωή

Η καθυστερημένη πρωινή άφιξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή προκάλεσε τραγελαφικά στιγμιότυπα. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτα απ’ όλα καθόλου δεν άρεσε σε ορισμένους βουλευτές το γεγονός ότι η Ζωή καθυστέρησε. Αλλοι έκαναν λόγο για «ώρα Ζωής στο Κοινοβούλιο», ξεχνώντας προφανώς ότι η Πρόεδρος της Βουλής μένει ως τα ξημερώματα στο γραφείο της και ήταν φυσιολογικό να υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην έναρξη της πρωινής συνεδρίασης. Αλλοι (κυρίως γαλάζιοι) δικαιολογούσαν την καθυστέρηση φωνάζοντας από τα έδρανα ότι «η Ζωή έμεινε από… λάστιχο»! Πλέον τολμηρός εμφανίστηκε (ποιος άλλος;) ο Αδωνις Γεωργιάδης. Λέω «τολμηρός» όχι τόσο επειδή μόλις εμφανίστηκε στην αίθουσα η Ζωή άρχισε να της απαγγέλλει στίχους από ποίημα του Γ. Δροσίνη, «σε καρτερούσα και είπα νάτη, μα ήταν αυγούλα στις κορυφές και η αμυγδαλιά στο μονοπάτι, ίδιες και οι τρεις σαν αδελφές», αλλά επειδή άρπαξε το ποίημα από τον Κ. Τασούλα. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού το έφερε στην Ολομέλεια, πλην όμως ντράπηκε να το εκφωνήσει, οπότε του είπε ο Αδωνις: «Φέρ’ το εδώ να της το πω εγώ που δεν ντρέπομαι», όπερ και εγένετο.
Κύριε ελέησον τους… συριζαίους

Εχει πάρει φόρα εσχάτως ο Αδωνις Γεωργιάδης και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Κάλεσε στην αρχή δημοσίως τους συριζαίους βουλευτές να ζητήσουν συγχώρεση από τον Θεό για τα ψέματα, όπως είπε, που είπαν για να κερδίσουν τις εκλογές. Εν συνεχεία απευθύνθηκε σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τους προέτρεψε να πηγαίνουν δυο-τρεις φορές τον μήνα σε εκκλησίες για να εξομολογούνται σε παπά επειδή ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ και να φεύγουν από τις εκκλησίες κάνοντας τον σταυρό τους και λέγοντας: «Θεέ μου, συγχώρα με». Εν συνεχεία καμάρωνε επειδή ένας καθαρόαιμος δεξιός, όπως αυτοχαρακτηρίζεται, φόρεσε προστατευτικό κράνος και πήγε σε διαδήλωση… μεταλλωρύχων. Μόλις οι εργάτες διαδηλωτές τον είδαν ανάμεσά τους άρχισαν να του φωνάζουν εν χορώ: «Προχώρα, Αδωνι, σε θέλει η χώρα» και «είσαι ο ήρωάς μας». Και ακόμη συνόδευσε τους διαδηλωτές ως το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού κ. Τσιρώνη και θέλησε να εισέλθει σε αυτό (ως… διαδηλωτής) για να παραδώσει ψήφισμα αλλά δεν του επετράπη η είσοδος.
Εχασε τη λαλιά του ο Ντράγκι

Για να μην υπάρξει καμία σύνδεση με πηγές, σπεύδω να σας πληροφορήσω ότι στην επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του κεντρικού ευρωπαίου τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, αυτή που διεκόπη άδοξα όταν η διαδηλώτρια των Femen Γιοζεφίνε Βιτ έκανε ένα σάλτο και βρέθηκε πάνω στο έδρανο φωνάζοντας «τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ», δεν ήταν παρόντες οι τραπεζίτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Βρίσκονταν σε άλλο δωμάτιο και παρακολουθούσαν τη συνέντευξη από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Συνεπώς ιδέα δεν είχαν πώς είχε εξελιχθεί το γεγονός. Αλλά τους έκανε εντύπωση, όπως έμαθα, το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι είχε μείνει άφωνος, δεν μίλησε με κανέναν, συνοδευόταν παντού από σωματοφύλακες, έδειχνε ταραγμένος και μπήκε γρήγορα-γρήγορα στο αυτοκίνητό του που τον μετέφερε στο αεροδρόμιο για την πτήση προς την Ουάσιγκτον. Το θέμα συζήτησης των κεντρικών τραπεζιτών εν συνεχεία δεν ήταν άλλο από τη δράση της 21χρονης ακτιβίστριας. Και όταν πληροφορήθηκαν ότι ήταν η ίδια που εμφανίστηκε πέρυσι γυμνόστηθη μπροστά στον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν εκείνος είχε επισκεφθεί το Αμβούργο με την κυρία Μέρκελ, ήταν η σειρά τους να χάσουν τη λαλιά τους.


Ο Τσίπρας και ο Κλίντον

Θυμάστε την πολυσυζητημένη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα (όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση) στο γραφείο του στη Βουλή με τη Γιάννα Αγγελοπούλου όπου συζήτησαν, όπως ανακοινώθηκε, για τη Σύνοδο του Ιδρύματος Κλίντον στην Αθήνα τον Ιούνιο; Αυτό ήταν το μόνο που ανακοινώθηκε, αν και η συζήτηση ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στην κυρία Αγγελοπούλου διήρκεσε 75 λεπτά. Και πολλοί τότε είχαν διερωτηθεί τι έλεγαν τόση ώρα. Ποτέ ίσως δεν θα μάθουμε. Σας πληροφορώ ότι η σύνοδος αυτή ακυρώθηκε εξαιτίας της υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον.

Η Τασία και οι δήμαρχοι

Αφωνους άφησε τους δημάρχους η αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου όταν τους είπε (με πολύ σοβαρό ύφος) ότι κάποια στιγμή οι πρόσφυγες… εξαφανίζονται από την χώρα μας. Ο Γ. Καμίνης την ρώτησε «πως εξαφανίζονται πού πάνε;» και η υπουργός απάντησε «δεν ξέρω, εξαφανίζονται». Και έπεσε γέλωτας ανάμεσα στους δημάρχους κάτι που ενόχλησε την υπουργό που τους μάλωσε: «Γελάτε μ΄αυτά που λέω;». Ο δήμαρχος Αθηναίων προσπαθούσε να μάθει πού πάνε οι μετανάστες, αλλά τον αποστόμωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου λέγοντάς του: «Εγώ είμαι αρμόδια για την είσοδο, δεν είμαι αρμόδια για την έξοδο…»

HeliosPlus