Κάθε μέρα που περνάει το κλίμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των ευρωπαίων και του ΔΝΤ , αντί να βελτιώνεται ,επιδεινώνεται διαρκώς. Όλα τα μηνύματα από την Ευρώπη συγκλίνουν πλέον σταθερά ότι η πιθανότητα μιας συμφωνίας στις 24 Απριλίου, απομακρύνεται και μετατίθεται για ένα επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου, μια μέρα δηλαδή πριν την καταβολή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ.Σόϊμπλε, που μετά από σιωπή μερικών εβδομάδων, υποστήριξε χθες ότι «κανείς δεν έχει καμία ιδέα πώς θα υπάρξει συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας». Όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας οφείλεται σε «επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.» είναι φανερό πλέον ότι ο κώδικας επικοινωνίας των δύο πλευρών έχει χαθεί στη μετάφραση.
Οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες, με συνέπεια η συμφωνία γέφυρα την οποία επιδίωκε η κυβέρνηση μέχρι τέλος Απριλίου, να παραπέμπεται πλέον στις καλένδες. Η παράταση αυτή της αβεβαιότητας όμως, οδηγεί την οικονομία της χώρας σε πλήρη παράλυση. Γιατί μπορεί να πληρώνονται οι μισθοί στο Δημόσιο και οι συντάξεις, έχει στερέψει όμως κάθε σταγόνα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ενώ το τραπεζικό σύστημα υφίσταται δραματικές πιέσεις, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία του να έχει σχεδόν εξαερωθεί.

Μπορεί ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη να θεωρούν ότι κερδίζουν πολιτικό χρόνο, ενόψει δύσκολων αποφάσεων, αλλά οι καθυστερήσεις και η δυστοκία στις διαπραγματεύσεις, πλήττουν βαρύτατα την οικονομία .Οι πραγματικές συνέπειες από την οικονομική ασφυξία θα αρχίσουν σε λίγο να γίνονται ορατές, καθώς πολλές επιχειρήσεις είναι ήδη σε οριακή κατάσταση από πλευράς ρευστότητας, με προφανείς επιπτώσεις τόσο στην απασχόληση όσο και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

Πριν η κατάσταση πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αφήσει στην άκρη το πολιτικό κόστος και να προχωρήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, που θα εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Λεφτά δυστυχώς δεν υπάρχουν εκτός Ευρώπης .Και η οικονομία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ ακόμα περιμένοντας και υπομένοντας το μαρτύριο της σταγόνας.

ΤΟ ΒΗΜΑ