Η σύλληψη του Ελβετού τραπεζίτη Όσβαλντ, η μεταφορά και κράτησή του στην Αθήνα και η δίωξή του από τις ελληνικές δικαστικές αρχές αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και σημαντικές ειδήσεις μιας περιόδου που, ούτως ή άλλως, βρίθει μεγάλων ειδήσεων.

Ο Οσβαλντ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές στις οποίες απολογείται σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη. Αν πράγματι συνεργαστεί, πολλοί θα είναι εκείνοι που, όπως φαίνεται, θα χάσουν για τα καλά τον ύπνο τους.

Ο Οσβαλντ φέρεται να έχει υπάρξει άνθρωπος κλειδί όχι σε μία, αλλά σε πολλές μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων που έχουν, μέχρι στιγμής, μείνει ουσιαστικά στο σκοτάδι από πλευράς δικαστικής διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών.

Το γεγονός αυτό οφείλεται πιθανόν ότι στην περίοδο που τα μεγαλύτερα από τα σκάνδαλα αυτά ήταν σε εξέλιξη στην Ελλάδα, έλλειπε μάλλον από πολλούς… ενδιαφερομένους η… τεχνογνωσία για το πώς θα κινούσαν το χρήμα της διαφθοράς, η οποία, εκ των πραγμάτων, αφορούσε πλέον πολλούς και σε πολλά επίπεδα.

Ένα σκάνδαλο, λ.χ. εξοπλιστικό, ή εκείνο της Ζίμενς, δεν γίνεται μόνον με την υπογραφή ενός ανθρώπου. Απαιτείται ολόκληρη αλυσίδα συμμετεχόντων στη διοίκηση και την πολιτική. Κι όλοι αυτοί που συνήθως απάρτιζαν επιτροπές διαφόρων βαθμίδων, ενώνονταν στη συνέχεια με «αιώνια» μυστικά δεσμά, των οποίων κάποιος υπήρχε διαχειριστής.

Κάτι τέτοιο φέρεται να υπήρξε ο Οσβαλντ σε σειρά ελληνικών σκανδάλων. Γι αυτό και είναι πολύτιμος για τις ελληνικές αρχές, επειδή ίσως να είναι ο άνθρωπος που μπορεί να φωτίσει πάρα πολλά από όσα τραγικά έγιναν στην Ελλάδα ενός δήθεν εκσυγχρονισμού, ουσιαστικά ταυτισμένου με την κλοπή του δημοσίου χρήματος μέσα από μια ψευτοανάπτυξη στηριγμένη στο κρατικό χρήμα.

Χρήμα το οποίο όμως ήταν, επιπλέον, δανεικό και οδήγησε την Ελλάδα σήμερα εδώ που όλοι γνωρίζουμε…

Γι αυτό και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να έχουν τώρα το νου τους περισσότερο από ποτέ: τον Οσβαλντ και τα μάτια τους…