Τελικά θα επέλθει ρήξη με τους δανειστές μας ώστε να πορευθούμε στον χορό του Ζαλόγγου (αν δεν προτιμηθεί η πρόταση Καμμένου για ανατίναξη τύπου Κούγκι) ή εν τέλει θα τα βρούμε; Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουμε ακόμη καταλήξει ως χώρα που κυβερνάται «για πρώτη φορά» από την Αριστερά τι είναι προτιμότερο. Φρονώ μάλιστα ότι θα πρέπει προηγουμένως ο κ. Πρωθυπουργός να επιβάλει επιτέλους μια τάξη στην «ολιγομελή» κυβέρνηση που ο ίδιος απερισκέπτως σχημάτισε, διότι η προς τα έξω πολυφωνία της, πέραν της γελοιοποιήσεως της χώρας, μπορεί να συρρικνώσει επικινδύνως γι’ αυτήν και την ως τώρα ευμενή ανοχή της πλειοψηφίας των δημοσκοπικά ερωτώμενων πολιτών, πέρα από τον κίνδυνο να βρεθούμε διεθνώς απομονωμένοι και ευάλωτοι και στον διεθνή χώρο χάρη στην αυτόνομη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.
Και μπορεί η «Αυγή» να διατρανώνει πρωτοσέλιδα ότι «λεφτά υπάρχουν», μολονότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προειδοποιεί τους ευρωπαίους συνεταίρους μας ότι απειλείται η χώρα με ασφυξία από την έλλειψή τους, όμως για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία θα πρέπει να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι γι’ αυτό. Γιατί, όπως π.χ. διαβάζω, σε τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που θα μπορούσε και θα έπρεπε να εισπράττονται ετησίως. Αυτό όμως δεν πραγματοποιείται είτε επειδή δεν κόβονται αποδείξεις στις διάφορες συναλλαγές μας είτε κόβονται αλλά ο εισπραττόμενος φόρος από διάφορες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δεν αποδίδεται στο κράτος. Δηλαδή, πέραν της φοροδιαφυγής, έχουμε και κλοπή χρημάτων που ανήκουν στο Δημόσιο, πέραν αυτών που χαρίζει!
Επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή η τότε συσταθείσα Επιτροπή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στην οποία ήμουν πρόεδρος είχε υποδείξει μεταξύ άλλων και τη θέσπιση διαφόρων κινήτρων για την απαίτηση έκδοσης αποδείξεων, μεταξύ των οποίων και η κατά διαστήματα κλήρωση κάποιων αριθμών αποτυπωμένων στις αποδείξεις που θα κέρδιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, όπως ισχύει επιτυχώς στην Ταϊβάν, στην Πορτογαλία και στη Μάλτα.
Η πρόταση απέβλεπε στην αξιοποίηση της ροπής των Ελλήνων σε τυχερά παιχνίδια (λαχεία, Ξυστό, καζίνα, λαχειοφόρες αγορές κ.τ.λ.). Μια τέτοια νομοθεσία θα μετέτρεπε αυτόματα όλους σχεδόν τους Ελληνες σε ένθερμους υποστηρικτές της έκδοσης αποδείξεων και συνεπώς σε άμισθους τροφοδότες του δημόσιου ταμείου με ΦΠΑ. Ποιος δεν θα απαιτούσε έκδοση αποδείξεως όταν έτσι θα μπορούσε να έχει ενδεχομένως την τύχη να εισπράξει π.χ. από 1.000 ως και 10.000 ευρώ κάθε μήνα; Η ιδέα τορπιλίστηκε από τους γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να εισακουσθούν από τη σημερινή κυβέρνηση αν πράγματι θέλει τα δισεκατομμύρια του ΦΠΑ που δεν εισπράττονται. Διαβάζω ότι το συζητάει σοβαρά αλλά φοβάται, όπως και οι προηγούμενοι κυβερνώντες, τη δυσαρέσκεια των μικρομεσαίων που δεν κόβουν αποδείξεις, οι οποίοι είναι πιθανότατα και οι πιο ένθερμοι ψηφοφόροι της. Γιατί, όπως θα έπρεπε να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι που δεν εισπράττουν ή κλέβουν τον εισπραττόμενο ΦΠΑ είναι κυρίως εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ