Μπορεί η λίστα Βαρουφάκη να είναι αρκετά γενικόλογη και υπέρ το δέον αισιόδοξη, μπορεί να μην έχει προβλέψεις για μέτρα άμεσης απόδοσης ,ωστόσο έκθεση ιδεών δεν την λες -όπως έσπευσαν να κάνουν κάποια ξένα μέσα ενημέρωσης. Και πρέπει να πούμε ότι όποιος την χαρακτηρίζει έτσι είναι το λιγότερο άδικος .

Εάν μάλιστα η κυβέρνηση προσθέσει στη λίστα κάποια εισπρακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν- εδώ και τώρα- λεφτά στα ταμεία π.χ. αύξηση φόρων σε ποτά, τσιγάρα ,αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά (Μύκονο, Ρόδο , Σαντορίνη ) είναι πιθανόν να εξασφαλίσει την επανεκκίνηση μιας πρώτης χρηματοδοτικής ροής στη χώρα.

Έτσι κι αλλιώς -όπως είπε ο Β. Βενιζέλος τη Δευτέρα στη Βουλή στην καλύτερη ομιλία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την κρίση στη χώρα – οι Γερμανοί οι οποίοι ουσιαστικά τράβηξαν το χαλί από την προηγούμενη κυβέρνηση ακολουθώντας την μυωπική πολιτική Σόιμπλε που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία , φαίνεται να είναι πιο προσεκτικοί με την νέα κυβέρνηση που λόγω της απειρίας της μπορεί να οδηγήσει από λάθος ,εύκολα τη χώρα σε ένα GREXIT.

Άλλωστε οι πολιτικές συνθήκες που υπήρχαν στην Ευρώπη πριν από 6 μήνες έχουν αλλάξει ραγδαία και σπρώχνουν το Βερολίνο να ξανασκεφτεί τα πράγματα : μετά την ήττα των πολιτικών δυνάμεων που είχαν στοχοποιήσει την γερμανική Ευρώπη (Ποδέμος στην Ισπανία) ή ακροδεξιών δυνάμεων που προωθούσαν αντιευρωπαϊκές θέσεις ( Λε Πεν στη Γαλλία) αλλά και την διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω και της πρωτοβουλίας Ντράγκι να μοιράσει 1 τρις ευρώ για ανάπτυξη έως το 2016, το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει αρχίσει να βελτιώνεται .

Κάτι που θα ενισχυθεί σημαντικά όχι μόνο από το «success story» της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας – που έχουν ήδη βγει στις αγορές και δανείζονται με πολύ μικρά επιτόκια αναμένοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη μέσα στο 2015 – αλλά και από το πρωτοφανές αναπτυξιακό άλμα των ΗΠΑ που δημιουργεί έναν άνεμο οικονομικής αισιοδοξίας για τα επόμενα χρόνια.

Έτσι μια πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το Βερολίνο σε σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου (όπως διαφάνηκε εξάλλου και από το πρόσφατο επτάωρο ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ) δεν φαίνεται απίθανη .

Κυρίως διότι δεν κινδυνεύει στις σημερινές συνθήκες να δώσει πολιτικούς πόντους στους αντάρτες της Ευρώπης ενώ θα αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη που θα «χάλαγε» το κλίμα τη σημερινή θετική συγκυρία.

Η αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου από την κυβέρνηση Τσίπρα με την τρόικα να κάνει τα «στραβά μάτια «για τήρηση κάποιων προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το 2016 θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο στο σημερινό τέλμα των διαπραγματεύσεων και να οδηγήσει σε ένα νέο πιο «φιλικό» μνημόνιο που θα κληθεί να υπογράψει η Αθήνα τον Ιούνιο