Είναι γνωστή παλαιόθεν η μέθοδος για σύσταση εξεταστικών επιτροπών, κάθε φορά που μια κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα. Από αυτή τη λογική δεν ξεφεύγει και η τωρινή πρόταση των βουλευτών του Σύριζα με στόχο διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο. Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία που θα καταλήξει σε ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, με ξεχωριστά πορίσματα, ανάλογα με τις πολιτικές εκτιμήσεις και τους συσχετισμούς δύναμης στη Βουλή.
Το πρόβλημα της χώρας τώρα όμως δεν είναι πώς μπήκαμε στο μνημόνιο,αλλά γιατί και κυρίως πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση. Άλλωστε οι πολιτικές ευθύνες, που θα αναζητήσει η εξεταστική επιτροπή, έχουν καταλογιστεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Κόμματα εξαϋλώθηκαν, πολιτικοί εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη, επειδή ακριβώς οι έλληνες πολίτες τους θεώρησαν υπεύθυνους. Τι παραπάνω μπορεί να προσθέσει μια εξεταστική επιτροπή που επιπλέον αποφεύγει να ασχοληθεί με το τι συνέβη πριν το 2010,οπότε και γιγαντώθηκαν τα προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση και το μνημόνιο;
Είναι καιρός μετά από πέντε χρόνια κρίσης και πολιτικών παλινωδιών, να αντιληφθούμε όλοι ότι τα μνημόνια είναι αποτέλεσμα μιας προϋπάρχουσας βαθύτατης κρίσης του παραγωγικού μας μοντέλου, που επένδυε στη διασπάθιση των δημόσιων πόρων και στην υπερκατανάλωση. Αστοχίες και λάθη των μνημονίων και των δανειστών μας που τα επέβαλλαν υπήρξαν αρκετά. Αλλά ας μη μεταθέτουμε τις ευθύνες μας μονίμως στα μνημόνια, γιατί τότε δεν θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αυτά.

Η μετάθεση της συζήτησης λοιπόν στο πως και όχι στο γιατί μπήκαμε δεν θα προσφέρει τίποτε στην αναγκαία αντιπαράθεση για το πώς μπορούμε να βγούμε γρηγορότερα. Απλώς θα συσπειρώσει τα κομματικά ακροατήρια και θα φορτίσει ξανά το πολιτικό κλίμα, την ώρα που χρειαζόμαστε μια όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική συμπαράταξη και συναίνεση για τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής.

ΤΟ ΒΗΜΑ