Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που προκάλεσε ο Πρωθυπουργός δεν βοήθησε και πολύ τους πολίτες να καταλάβουν ούτε τι ακριβώς γίνεται με την πορεία της διαπραγμάτευσης,ούτε ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα δεν είναι ποια στάση θα κρατήσει η αντιπολίτευση, όπως επέμεινε ο κ.Τσίπρας, αλλά πως θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τόσο τη σχέση μας με τους δανειστές, όσο και τα επιτακτικά προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει αφενός ότι η μνημονιακή πολιτική έχει τελειώσει και αφετέρου ότι έχουμε μια κυβέρνηση που για πρώτη φορά διαπραγματεύεται σκληρά,χωρίς όμως να προσδιορίσει με σαφήνεια τι ακριβώς διεκδικούμε και ποιες ρυθμίσεις είναι διατεθειμένος να προωθήσει για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που ζητάμε.

Η κριτική της αντιπολίτευσης – με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή – επικεντρώθηκε στις αντιφάσεις της κυβερνητικής τακτικής και ρητορικής, καθώς και στην επιμονή της να μη διευκρινίζει τη διαπραγματευτική της τακτική.

Πέρα από τις όποιες διαδικαστικές τριβές και τις προθέσεις του Πρωθυπουργού, η χθεσινή συζήτηση δεν συνέβαλλε ούτε στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, ούτε πολύ περισσότερο οδήγησε στο να διαμορφωθεί ένα ελάχιστο, έστω, κλίμα συναίνεσης που θα βοηθούσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Ενώ είναι κοινή διαπίστωση ότι διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι καθοριστική για την πορεία της χώρας και της οικονομίας, η συζήτηση στη Βουλή αντί να οριοθετήσει τους κοινά αποδεκτούς στόχους, αναπαρήγαγε την ένταση της προεκλογικής ρητορικής,διευρύνοντας το πολιτικό ρήγμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ούτε η οικονομία, ούτε οι πολίτες, ούτε η χώρα συνολικά που ταλανίζεται για μια φορά ακόμα από την αβεβαιότητα, έχουν την πολυτέλεια για άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Η στοιχειώδης συναίνεση και η αναζήτηση μιας εθνικής στρατηγικής από την κρίση που λογικά θα έπρεπε να είναι ο στόχος του πρωθυπουργού, που είχε και την πρωτοβουλία, δεν ευτύχησαν και σε αυτή τη συζήτηση.

ΤΟ ΒΗΜΑ