«Χάνεται πολύτιμος χρόνος σε μια αέναη συζήτηση και η οικονομία συνεχώς βυθίζεται» λέει ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος (φωτογραφία), ο οποίος να σημειώσω ότι είναι και ο τελευταίος τραπεζίτης που συνάντησε επί 90 λεπτά ο Αλ. Τσίπρας προτού εκλεγεί πρωθυπουργός. Είναι βαθύτατα προβληματισμένος με την πορεία της οικονομίας διότι, όπως λέει χαρακτηριστικά, με τον χρόνο που χάθηκε «μετατίθεται στο απώτερο μέλλον η όποια ανάπτυξη». Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Προβόπουλος συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα να δώσει όλο το βάρος του, να επικεντρώσει δηλαδή την πολιτική του, αποκλειστικά στην ανάπτυξη. Εμμέσως πλην σαφώς κάνει και κριτική και στις έως τώρα μεταρρυθμίσεις που (πολύ) διαφήμισε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση για την αναθέρμανση της οικονομίας και ότι οι μόνες μεταρρυθμίσεις που έγιναν έως τώρα από την κυβέρνηση είναι αυτές που έχουν να κάνουν με τους φόρους. Δηλαδή αυτές που καλούν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τους πολίτες να πληρώσουν!
nnn
Δύο ερωτήσεις έγιναν εν συνεχεία στον κ. Προβόπουλο. Η πρώτη ήταν εάν είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά τον κ. Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν (παρουσία και του Ι. Δραγασάκη) προεκλογικώς και η απάντησή του ήταν «πού να προλάβει» να πει όλα τα θέματα. Και η δεύτερη, τι θα συμβεί σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μην πληρώσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τους δανειστές και να προχωρήσει στην ουσία σε στάση πληρωμών έως ότου υπάρξει έξωθεν χρηματοδότηση. Η απάντηση ήταν μονολεκτική: «Ελπίζω να μην επαληθευτεί αυτή η πληροφορία».


Ο 6ος Στόλος επί Αριστεράς

Εάν αυτή η είδηση γραφόταν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ή ακόμα και ΠαΣοΚ ίσως να περνούσε απαρατήρητη. Αλλά πρώτη φορά κυβέρνηση Αριστερά και ετοιμάζονται τα μέλη της να υποδεχθούν (δόξη και τιμή) ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Οχι, το αεροπλανοφόρο δεν θα ελλιμενιστεί στην ειδική προβλήτα της βάσης της Σούδας (όπου μπορούσε να περάσει απαρατήρητο), αλλά θα εμφανιστεί μεγαλοπρεπώς στις 3 Απριλίου στο Φαληρικό Δέλτα και θα το υποδεχτεί ο Π. Καμμένος αλλά και άλλα μέλη της κυβέρνησης. Α, να μην το ξεχάσω, προβλέπεται και επίσκεψη πολιτών στο αεροπλανοφόρο. Μεγαλεία σας λέω…


Και βραζιλιάνικη… φρεγάτα

Θέλω επίσης να σας πω ότι στη Σούδα δεν ελλιμενίζονται μόνο τα αμερικανικά πολεμικά πλοία. Μαθαίνω ότι προσεχώς θα ελλιμενιστεί και… βραζιλιάνικη φρεγάτα. Η Βραζιλία συμμετέχει, εκ περιτροπής, στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και αυτή την περίοδο ασκεί τη διοίκησή της. Ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Ησυχος ξενάγησε πριν από λίγες ημέρες στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα τον πρέσβη της Βραζιλίας στην Ελλάδα Αντόνιο Κασιάνο.


Ο Μπαλτάκος, τα ΟΥΚ και ο… ιμπεριαλισμός

Πέραν των συνεχών εκκλήσεων που απευθύνει ο Τάκης Μπαλτάκος προς την ηγεσία της ΝΔ να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης στο θέμα των διαπραγματεύσεων (και να συνεχίσει τις επιθέσεις της στο θέμα των μεταναστών) εξέφρασε απόψεις και για τα… ΟΥΚ. Κακώς τα «χτυπούν» μέλη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την εμφάνισή τους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, λέει. Και ξέρετε γιατί; Οχι βεβαίως επειδή ο γιος του είναι αξιωματικός των ΟΥΚ (Λιμενικού) αλλά επειδή, όπως παρατήρησε, τα ΟΥΚ προστατεύουν την κυβέρνηση (την κάθε κυβέρνηση) και την πολιτική της. Αφήστε, όπως λέει, ότι μπορεί να αποτελέσουν ανάχωμα κατά των… ιμπεριαλιστών. Προστατεύουν δηλαδή την κυβέρνηση από κάθε πιθανό εχθρό της! Και ποιος άραγε είναι ο εχθρός μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Οχι πάντως ο Π. Καμμένος, για τον οποίο ο κ. Μπαλτάκος λέει τα καλύτερα: «Ηταν, είναι και θα παραμείνει φιλαράκι μου» αναφέρει με καμάρι, παρά το γεγονός ότι δεν τον ψήφισε (αφού εξακολουθεί να είναι μέλος της ΝΔ). Δηλώνει ωστόσο ότι σήμερα «ο Καμμένος φυλάει επάλξεις…».


Διορισμός με νόημα

Διάβασα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 186, 27 Μαρτίου 2015) έναν διορισμό στο Δημόσιο με γνωστό όνομα: «Συμπιλίδου Θεοδώρα του Γεωργίου», έγραφε. Μία Συμπιλίδου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σκέφτηκα, δεν είναι δυνατόν και μάλιστα ο διορισμός ως μετακλητού υπαλλήλου της κατηγορίας ΠΕ να έχει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση. Εψαξα το θέμα και ο διορισμός της κυρίας Συμπιλίδου έχει σχέση με υφυπουργό των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για τη Μαρία Κόλλια, υφυπουργό Εσωτερικών, η οποία ουσιαστικά έχει την αρμοδιότητα του πάλαι ποτέ υπουργού Μακεδονίας και Θράκης. Ετσι εξηγούνται ορισμένα πράγματα…


Ψινάκης: Υπάρχουν κάτι γκανγκστεράκια…

Του την είχαν στημένη προεκλογικά, σε μια ερημιά λίγα μέτρα από το σπίτι του: «Ή ήθελαν να με φοβίσουν ή να με φάνε. Και στις δύο περιπτώσεις απέτυχαν» λέει ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλ. Ψινάκης, περιγράφοντας την επίθεση που δέχθηκε με πυροβόλο όπλο από αγνώστους. Τότε μάλιστα είχε ενημερωθεί και η Αστυνομία, αλλά η επίθεση δεν ανακοινώθηκε. Καταγγέλλει μάλιστα ότι όσο γίνονται γνωστά τα πορίσματα της εισαγγελέως Ελένη Ράικου για ατασθαλίες στον δήμο, τόσο αυξάνονται οι απειλές και οι εκβιασμοί εναντίον του: «Υπάρχουν κάτι γκανγκστεράκια που κάνουν όλα αυτά, επειδή τους έκοψα τα προνόμια. Προχθές έκαψαν το Λύκειο Μαραθώνα και κατέστρεψαν το αμφιθέατρο. Δεν θα τους περάσει» λέει.

HeliosPlus