Για να σωθεί η χώρα, μελλοντικά λέμε, θα πρέπει οι γονείς να δίνουν χαρτζιλίκι στα παιδιά τους από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Να λένε δηλαδή «σου δίνω δυο ευρώ για να τα διαχειριστείς, να διαλέξεις ανάμεσα σε παγωτό ή Μίκι Μάους». Να μάθουν από μικρά ότι ο περιπτεράς δεν χαρίζει τίποτα ούτε δίνει βερεσέ. Βεβαίως χρειάζεται συνεννόηση με νονούς και θείες ώστε να μην ανατρέπεται ξαφνικά ο προϋπολογισμός με αιφνίδια έσοδα. Αν είχαν ανατραφεί με τέτοιο τρόπο οι συριζαίοι, δεν θα παιδιάριζαν στο Brussels Group.

Η κυβέρνηση νομίζει ότι οι Βρυξέλλες είναι παιδική χαρά, ότι οι εταίροι θα υποκύψουν με χαριτωμενιές, με νάζια και απειλές για αυτοκαταστροφή. «Μαμά αν δεν μου πάρεις παγωτό, θα κρατήσω την αναπνοή μου μέχρι να σκάσω». Δεν περνάνε αυτά σε διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση πήγε στην κρίσιμη συζήτηση του Σαββατοκύριακου εντελώς απροετοίμαστη. Για τα προσχήματα κρατά μυστικό το περιεχόμενο των προτάσεών της. Το κρατά μυστικό από τους ψηφοφόρους που έδωσαν συγκεκριμένη εντολή και δικαιούνται να μαθαίνουν επισήμως τις εξελίξεις. Αντ’ αυτού ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από ανώνυμους αξιωματούχους που κάνουν δηλώσεις στα διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης.

Ας δούμε τι είπαν στο Reuters κάποιοι από αυτούς:

«Η Ελλάδα δεν κατέθεσε λίστα μεταρρυθμίσεων το Σάββατο. Μόνο παρουσίασε κάποιες ιδέες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου». «Ελπίζουμε να φέρει κάτι τη Δευτέρα». «Δεν έχει λεπτομέρειες και χρειάζεται τεχνική επεξεργασία ώστε να μετατραπεί σε κάτι επαρκώς ολοκληρωμένο και αξιόπιστο για να παρουσιαστεί στο Eurogroup». «Με την παρούσα μορφή, οι ελληνικές ιδέες δεν ήταν αρκετά σαφείς ώστε να κερδίσουν την έγκριση των δανειστών».

Κι έρχεται η σειρά του έλληνα αξιωματούχου να κάνει δήλωση. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε καλό κλίμα συνεργασίας». Ευτυχώς δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες. Ας μας επιτραπεί να ερμηνεύσουμε τι σημαίνει «καλό κλίμα» και να υποθέσουμε τι θα έλεγε αν ανέπτυσσε τη δήλωση: «Οι χειραψίες τους ήταν σφιχτές και έχω διαβάσει σε οδηγό body language ότι αυτό είναι θετικό. Μας φιλέψανε και πορτοκαλάδες. Κανείς δεν κοπάνησε το χέρι θυμωμένα στο τραπέζι. Κάθε φορά που λέγαμε κάτι για τον κυρίαρχο λαό, χαμογελούσαν με συμπάθεια».

Στο δια ταύτα. Οι δανειστές προβλέπουν ότι το 2015 η ελληνική οικονομία θα έχει πρωτογενές έλλειμμα 1%. Η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1%. Από το μείον 1 ως το συν 1 υπάρχει ένα κενό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ. Οσο συνεχίζονται οι ασκήσεις επί χάρτου, όσο υπάρχει αβεβαιότητα, όσο αποθαρρύνονται οι επενδυτές από την ασάφεια, τόσο δυναμώνει η προοπτική του μείον.

Η προοπτική αυτή είναι που οδηγεί στην πίεση των δανειστών για μέτρα. Γι αυτό και επιμένουν σε σαφή στοιχεία, σε κοστολογημένο πλάνο. Ρωτούν κάτι συγκεκριμένο: θέλετε παγωτό ή Μίκι Μάους;