Εθνικό Θέατρο: ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης άνοιξε το θέμα, έκανε μια δήλωση, είπε δυο-τρεις κουβέντες και έκτοτε τηρεί σιγή ιχθύος.
***
Εν αναμονή μιας παραίτησης, αυτής του καλλιτεχνικού διευθυντή, που τίποτε δεν προμηνύει ότι θα τεθεί στη διάθεση του υπουργού, τα πράγματα προσπαθούν να επιστρέψουν στον ρυθμό τους.
***
Και είναι απορίας άξιον για ποιον λόγο το ΥΠΠΟ ξεκίνησε τα περί «νέου οράματος» χωρίς να έχει… όραμα.
***
Εν τω μεταξύ ο Σωτήρης Χατζάκης κλείνει τη μία παράσταση μετά την άλλη και οργανώνεται για την προσεχή θεατρική σεζόν, την τρίτη (και τελευταία) της θητείας του.
***
Στο ρεπερτόριο προστέθηκε η «Αννα Καρένινα» του Τολστόι, με τη Μαρία Ναυπλιώτου (φωτογραφία) στον ομώνυμο ρόλο. Tη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Πέτρος Ζούλιας.
***
Το κλασικό μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε ρωσικό περιοδικό και σε συνέχειες, από το 1873 ως το 1877, ενώ εκδόθηκε την αμέσως επόμενη χρονιά (1878).
Με το αυτοκαταστροφικό πάθος να καθορίζει τη μοίρα της ηρωίδας, το έργο –που έχει ανέβει κι άλλες φορές σε αθηναϊκές σκηνές, από την Κάτια Δανδουλάκη ως τη Μιμή Ντενίση –αποτελεί κορυφαίο δημιούργημα της ρωσικής λογοτεχνίας.
***
Οσο για τις τσεχοφικές «Τρεις αδελφές», που θα ανέβουν στις αρχές του 2016 στο Πορεία, η διανομή εκτός από τις Αϊδίνη, Παπαληγούρα και Παππά συμπληρώνεται από τους Λαέρτη Μαλκότση και Παντελή Δεντάκη –και όχι τον Ακύλλα Καραζήση και τον Δημήτρη Τάρλοου.
***
Η Πάτρα είναι η αφορμή: Η νέα δημοτική αρχή ξεκαθάρισε, όπως εξηγεί με τη μακροσκελή επιστολή του προς τα μέσα ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρής Αμπαζής, την πρόθεσή της να τον αντικαταστήσει.
***
Το καθεστώς των δημοτικών θεάτρων το επιτρέπει –άλλωστε η θητεία τού προαναφερθέντος λήγει.
***
Δεν είναι όμως εδώ το θέμα. Το θέμα βρίσκεται στην εξήγηση ότι αναζητείται υποψήφιος «πιο κοντά στις σκέψεις της παράταξής του για τον Πολιτισμό». Και αυτό ακούγεται μάλλον θλιβερό.
***
Οι φήμες θέλουν ήδη έναν ηθοποιό και σκηνοθέτη από την Αθήνα, που ανήκει στο κόμμα της νέας δημοτικής αρχής, να επινοικιάζει τη θεατρική του στέγη και να ετοιμάζεται να καταθέσει το βιογραφικό του, μια που οι σκέψεις του είναι σίγουρα πιο κοντά στη νέα πατρινή δημοτική αρχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ