O εσωτερικός δανεισμός που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, με τα αποθεματικά Ταμείων, ΔΕΚΟ και κάθε λογής δημόσιων Οργανισμών είναι αυτονόητο ότι είναι λύση έσχατης ανάγκης, που δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να συνεχιστεί.

Ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, που επέλεξαν να «επενδύουν» στη δημιουργική ασάφεια που είχαν ανακαλύψει στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, οδήγησε τα δημόσια οικονομικά σε αδιέξοδο.

Σπαταλήθηκαν μια σειρά συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σε συζητήσεις άνευ ουσίας, η συμφωνία του Eurogroup, αντί να αρχίσει να εφαρμόζεται, αδρανοποιήθηκε με συνέπεια η κυβέρνηση να τρέχει να μαζέψει ότι διαθέσιμο χρηματικό απόθεμα υπήρχε για να πληρώσει τις διεθνείς και εγχώριες υποχρεώσεις της.

Έχουμε φτάσει ήδη στο παρά ένα και πλέον και όλες οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην κατάρτιση της περιβόητης λίστας μεταρρυθμίσεων που πρέπει όμως να εγκριθεί από το Eurogroup, για να μπορέσει επιτέλους να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης από την Ευρώπη.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από τα πρόσωπα που χειρίστηκαν ως τώρα τις διαπραγματεύσεις και προετοιμάζουν την υπό κατάθεση λίστα, δεν προϊδεάζει για γρήγορα αποτελέσματα.

Η χώρα όμως δεν αντέχει άλλη παράταση της αβεβαιότητας. Με άδεια τα κρατικά ταμεία, με την πραγματική οικονομία να έχει στερηθεί πλήρως κάθε χρηματοδότηση, με τις τράπεζες απόλυτα εξαρτημένες από την αιμοδοσία του ELA, θα έπρεπε να είναι προφανές σε όλη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο για χάσιμο χρόνου.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς πρέπει να τελειώνει τώρα. Οι εσωκομματικές ισορροπίες για τα μέτρα που χρειάζονται να ληφθούν, ώστε να απελευθερωθούν οι καθυστερούμενες δόσεις δεν μπορεί να πρυτανεύουν του γενικότερου συμφέροντος της χώρας. Ας αφήσουν τις ιδεοληψίες, τις διαψεύσεις και ας καθίσουν κάτω στον ελάχιστο χρόνο που απομένει για να ετοιμάσουν μια συγκροτημένη και αποδοτική λίστα μεταρρυθμίσεων που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για νέο αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη του κυβερνητικού σκάφους, αλλά και γενικότερα της χώρας, ας τους προσγειώσει, όσο είναι καιρός ακόμη, στην πραγματικότητα.


ΤΟ ΒΗΜΑ