Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης πριν από λίγο καιρό είχε παραδεχθεί δημοσίως ότι τον Ιούνιο του 2012 «φοβήθηκε» – γιατί πιθανώς η Ελλάδα θα έβγαινε από την ευρωζώνη- και έβγαλε λεφτά στην περίφημο νήσο Jersey, που συνιστά έναν από τους πιο απωθητικούς φορολογικούς παραδείσους του κόσμου!

Η παραπάνω δήλωση , καθώς και το συναφές εκφυλιστικό φαινόμενο, που συνεχίζεται έντονα και σήμερα, να βγαίνουν – είτε νόμιμα είτε παράνομα- ελληνικά λεφτά σε τράπεζες του εξωτερικού , ανακαλεί στη μνήμη μου αυτό που έλεγε ο Σαίξπηρ στον ‘Άμλετ « The time is out of joint» , με άλλα λόγια ότι τα πάντα έχουν διαλυθεί ! Γιατί;

1. Γιατί ο πρώην Υπουργός Οικονομικών – αλλά και πολλά άλλα μέλη της σημερινής κυβερνητικής και επιχειρηματικής ελιτ – εφαρμόζουν την εχθρική για ένα κράτος ωφελιμιστική κοσμοθεωρία του άγγλου φιλοσόφου Tζέρεμι Μπένθαμ, δηλαδή ότι στη ζωή μας πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε μεγιστοποιεί την ατομική μας ευτυχία ( ή ηδονή) .

Άρα κατανοεί κανείς πόσο βλαπτική είναι η λογική τούτη για τη συλλογικότητα που ονομάζεται «πατρίδα», γιατί αν όλοι οι έλληνες έβγαζαν τα όποια λεφτά είχαν στην αλλοδαπή, τότε το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε με πάταγο και θα βιώναμε τις φρικτές σκηνές που έζησε η Αργεντινή όταν χρεοκόπησε.

2. Η μετακίνηση χρημάτων στο εξωτερικό εκ μέρους των πολιτικών ακυρώνει αυτό που δίδασκε ο Αντόνιο Γκράμσι , δηλαδή τη «διαπαιδαγωγητική διάσταση» της πολιτικής. Με απλά λόγια , ποιος πολίτης άραγε θα εμπιστευτεί ξανά τους επαγγελματίες της πολιτικής, όταν ο εκάστοτε Υπουργός την ώρα που επιβάλλει φόρους στους φτωχότερους κατ’ επιταγή του Σόιμπλε , βγάζει τα λεφτά του στο εξωτερικό ;

Επομένως χρειαζόμαστε ένα καινούργιο είδος «πατριωτισμού» , που θα μας κάνει να σκεφτόμαστε «γιατί έχει αξία να είμαστε έλληνες και να φροντίζουμε για τη πατρίδα μας» ( για να παραφράσω ένα απόσπασμα από την περίφημη ομιλία του δολοφονηθέντος Ρόμπερτ Κένεντι στο Κάνσας το 1968, «Sandel , Δικαιοσύνη»).

Το συμπέρασμα; Όσοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό υιοθετούν μια έντονα αντιπατριωτική στάση!

Καλφέλης Γρηγόρης

Καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ

kalfelis@law.auth.gr