Η εξάντληση της επιείκειας του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που τον καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, δεν ήταν αναμενόμενη -όπως λέγεται- ούτε καν για τους συνηγόρους του. «Πρόκειται για ποινή απλής εξύβρισης από Μονομελές Πλημμελειοδικείο» έλεγε έγκυρος νομικός. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να ερμηνεύσουμε την επιεική απόφαση μακριά από θεωρίες συνωμοσίας.
Πρώτον: Πράγματι η ποινή που προβλέπεται για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφων είναι τρεις μήνες το λιγότερο και πέντε χρόνια το περισσότερο. Η φυλάκιση όμως μόλις ενός χρόνου ισοδυναμεί με αθώωση του κατηγορουμένου.
Δεύτερον: Η αναστολή της ποινής που δόθηκε στον πρώην υπουργό σωστά δόθηκε λόγω λευκού ποινικού μητρώου. Αναστολή δίνεται πάντα και στις ποινές μικρότερες των έξι μηνών.
Τρίτον: Το γιατί οδηγήθηκε το δικαστήριο σε αυτή την απόφαση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, μας έλεγε έγκυρος νομικός. Και αυτοί οι παράγοντες είναι και νομικοί και πραγματικοί.
Τέταρτον: Οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας, πλην Καπελέρη, στις 13 συνεδριάσεις του δικαστηρίου μετατράπηκαν σε μάρτυρες υπεράσπισης. Πολλοί ήταν παλιοί του συνεργάτες και μέλη της ομάδας συνεργατών του. Κανένας δεν γνώριζε τι έγινε το αρχικό cd που έχει οριστικά χαθεί! Δεν εκλήθη ως μάρτυρας ο παράγοντας του ΣΔΟΕ ο οποίος παρέλαβε την πραγματική λίστα τον Δεκέμβριο 2012 όταν λίγο αργότερα διαπιστώθηκε η αλλοίωσή της. Ούτε ανέφερε τι τους είπαν οι Γάλλοι που παρέδιδαν για δεύτερη φορά τη λίστα. Οι παλινωδίες στην κατάθεση Διώτη έβαλαν πολλές αμφιβολίες στην έδρα για τις πραγματικές ευθύνες του πρώην υπουργού.
Πέμπτον: Σωστά οι έμπειροι συνήγοροι του πρώην υπουργού έδωσαν μεγάλο βάρος στα νομικά θέματα, στο αν το περίφημο στικάκι αποτελεί έγγραφο και αν είναι παράνομο αποδεικτικό μέσο ως προϊόν υποκλοπής. Βεβαίως, μας έλεγε έμπειρος νομικός, τέτοιες διαφωνίες «ανασύρονται» όταν το επιθυμούν τα μέλη ενός δικαστηρίου ή κλίνουν προς επιεικείς αποφάσεις.
Έκτον: Η δίκη τελείωσε χωρίς να βεβαιωθούν ποτέ από την αρμόδια Αρχή οι διαφυγόντες φόροι των συγγενών, των τριών εξαδέλφων, αφού συνεχίζεται ο έλεγχος από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Πώς να θεμελιωθεί το κακούργημα χωρίς να έχει προσδιοριστεί ακριβώς η ζημιά του Δημοσίου;
Η συμβουλή του προέδρου του δικαστηρίου καθώς τελείωνε η διαδικασία, «μηκέτι αμαρτάνων», είναι ευχή όλων μας. Και για τη Δικαιοσύνη!