Τέλειωσαν τα ψέματα. Επρεπε να περάσει ένας μήνας απόλυτης ακινησίας με συνεχές κρυφτούλι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και αλλεπάλληλες δηλώσεις περί πατριωτικής διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης για να γίνει πλέον σαφές από την επταμερή της Τετάρτης ότι:
n Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει κατάλογο με σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία που, αφού εγκριθούν από το Eurogroup και ψηφιστούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα επιτρέψουν την εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ τις πρώτες ημέρες του Απριλίου για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας και να μην υπάρξει χρεοκοπία.
  • Ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων Ελλάδας – ΕΕ είναι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου χωρίς «δημιουργικές ασάφειες». Η Αθήνα θα πρέπει να δώσει κάθε δυνατή βοήθεια στους «θεσμούς» για να αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία, ενώ «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από ακύρωση μέτρων και μονομερείς αλλαγές πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρεάζουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς».
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την κυβέρνηση Τσίπρα; Οτι όσο πιο γρήγορα τελειώσει με την αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να περάσει μέτρα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Είναι σαφές ότι τα μέτρα που θα κληθεί να ψηφίσει η κυβέρνηση θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ τον Νοέμβριο του 2014, αφού η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε στο ενδιάμεσο λόγω εκλογών και αλλαγής φρουράς στο Μαξίμου.
Οσο πιο γρήγορα αρχίζουν να εφαρμόζονται τα μέτρα αυτά τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να έρθει ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους της χώρας (π.χ., επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων) και έξοδος στις αγορές.
Ο κ. Τσίπρας μετά και την επιτυχή κατάληξη της επταμερούς που απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να μιλήσει στους πολίτες και στους βουλευτές του κόμματός του για τον μακρύ και δύσβατο δρόμο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και η χώρα. Χωρίς ωραιοποιήσεις και υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν.
Από την πλευρά της, η ΝΔ, που καθυστέρησε για μήνες τις μεταρρυθμίσεις και την τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα για να μην πέσει η χώρα στα βράχια: να ψηφίσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν –αν η σημερινή πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν καταφέρει να τα περάσει –ζητώντας ασφαλώς πολιτικά ανταλλάγματα για τη στάση της αυτή.
Ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρέσει μικροκομματικές συμπεριφορές και καιροσκοπισμούς που μπορούν να τον οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Η χώρα πρέπει να βγει από τα μνημόνια και να προχωρήσει στην ανάπτυξη, ακόμη κι αν υποχρεωθούν για να γίνει αυτό εφικτό να συγκυβερνήσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ