Το εξώφυλλο του σημερινού τεύχους του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ αποτελεί ίσως το πιο τολμηρό, δυνατό και σκληρό που έχει γίνει σε ολόκληρο τον ευρωπαικό Τύπο στα χρόνια της κρίσης.

Το πιο τολμηρό, επειδή σπάει ένα τεράστιο ταμπού, τοποθετώντας την καγκελάριο Μέρκελ, της Γερμανίας του 21ου αιώνα και της ηγεμονίας στην Ευρώπη του κοινού νομίσματος, δίπλα δίπλα με ναζί κατακτητές και μάλιστα πάνω στην Ακρόπολη.

Το πιο δυνατό, επειδή το μήνυμα που κομίζει προκαλεί σεισμό: «πώς μας βλέπουν οι Ευρωπαίοι» ο υπέρτιτλος και «Η γερμανική υπεροχή» ο τίτλος – που τα λέει όλα, πάνω σε αυτή τη φωτογραφία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ξανά.

Το πιο σκληρό, επειδή δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στην δημοσιογραφική αποφασιστικότητα να ειπωθεί μια αλήθεια την οποία όλοι έχουν στο στόμα αλλά κανείς δεν τολμά, για λόγους πολιτικής ορθότητας, να ξεστομίσει.

Τιμά τους δημοσιογράφους και τους εκδότες του Σπίγκελ το γεγονός ότι τολμούν κάτι τέτοιο.

Τους τιμά επειδή δείχνει ότι έχουν αποφασίσει να πάνε στη ρίζα του κακού που κατατρώει αυτή την ώρα τις σάρκες της Ευρώπης η οποία έχει φτάσει να είναι διαιρεμένη όσο ποτέ από τη στιγμή που ενώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μακάρι η γερμανική ηγεσία να λάβει το μήνυμα που τόλμησε να της στείλει το μεγαλύτερο γερμανικό περιοδικό.

Και το μήνυμα είναι σαφές: ότι υπάρχει κάποιος λόγος που οι Ευρωπαίοι – κι όχι απλώς οι Ελληνες – βλέπουν σήμερα έτσι τη νέα Γερμανία και την ηγεμονία που επιχειρεί με κάθε κόστος να επιβάλλει στην Ευρώπη.

Αν τους βοηθήσει να το καταλάβουν, θα έχει επιτελέσει ιστορικό ρόλο στην κατεύθυνση της ανάσχεσης μιας πορείας που, νομοτελειακά, οδηγεί πλέον στην καταστροφή…